Hrvatska u teškoj poziciji

Hrvatska je upisala poraz u kvalifikacijskoj utakmici za Svjetsko prvenstvo protiv Litve. U dosadašnjim kvalifikacijama hrvatska reprezentacija ima 4 pobjede i 6 poraza i sada se nalazi u doista nezavidnoj situaciji. No, unatoč svemu, šansa još uvijek postoji. Stanje se dodatno zakompliciralo činjenicom da je naš direktni rival za odlazak na SP – Poljska istovremeno svladala Italiju te sada više ne ovisimo sami o sebi, već i o uspjesima, odnosno neuspjesima drugih. U našoj skupini trenutno su vodeće Litva i Italija, dok će se grčevite borbe voditi za 3. mjesto, posljednje koje vodi u Kinu.

Poljska ima 6 pobjeda i 4 poraza, što znači da mora izgubiti obje utakmice u veljači, najprije onu protiv Hrvatske s više od 5 razlike (koliko je Hrvatska izgubila u gostima u Gdanjsku) te također izgubiti domaću utakmicu protiv Nizozemske koja je trenutno na posljednjem mjestu ljestvice skupine J.

Mađarska je pobjedom protiv Nizozemske došla na 5 pobjeda i 5 poraza, no ona nam ne radi o glavi iz jednostavnog razloga što u kvalifikacijskim utakmicama u veljači imamo imperativ pobjeda, odnosno ne postoji opcija da Hrvatska izgubi utakmicu u Mađarskoj pa ako bi se i dogodilo da Mađarska slavi nad Italijom u Italiji, u ovoj teoretskoj situaciji Hrvatska i Mađarska bi imale jednak broj bodova.

Potrebno je napomenuti da, ako i Hrvatska (s dvije naredne pobjede) i Poljska (dva poraza) i Mađarska (poraz i pobjeda) budu imale po 6 pobjeda i 6 poraza tada će se računati ukupna koš razlika tih triju zemalja (izuzimajući rezultate protiv ostale tri zemlje), a ne međusobni ogledi.

U posljednjim kvalifikacijama u 2019. godini Hrvatska će 22. veljače ugostiti Poljsku, a 25. veljače je na gostovanju u Mađarskoj.

Svjetsko prvenstvo, ili Svjetski Kup, kako se sada zove, igrat će se od 30. kolovoza do 15. rujna u Kini.