Hrvatska uvjerljiva protiv Crne Gore

Array

Bez lakše ozlijeđenih Luke Žorića, Krunoslava Simona i Darija Šarića, Hrvatska je ušla u svoju šestu provjeru za Eurobasket. Namjera je bila jasna. Podići igru na viši nivo, kako u napadu, tako i u obrani, i popraviti dojam iz Strasbourga. U tome smo uspjeli. U Dubrovniku je svladana Crna Gora 72:60.


Hrvatska – Crna Gora 72:60 (18:18; 40:35; 59:47)

Hrvatska: Tomić 12, Andrić 5, Draper 4, Bogdanović 17, Rudež 9, Tomas 3, Ukić 4, Markota 5, M. Delaš 11, Planinić -, A. Delaš 2

Crna Gora: Dubljević 7, Popović 6, Rochestie 6, Sekulić -, Ivanović 9, Bakić 3, Bjelica 6, Se. Šehović -, Dašić 8, Vučević 9, Su. Šehović 6.


Dojam je općenito mnogo bolji. Igrali smo mnogo smislenije u napadu. Lopta je imala svoj brzi protok, lakše smo pronalazili otvorene pozicije za šut s vanjskih pozicija, koji, istina, nije bio na zavidnoj razini. No, tome će poslužiti preostalo vrijeme do puta za Sloveniju. U obrani smo krenuli po starom. Propusti i kašnjenja bili su primjetni u otvaranju, no kako je utakmica odmicala, obrana je dosegla nivo, koji je večeras bio prevelik zalogaj za Crnu Goru.

Izbornik Jasmin Repeša započeo je dvoboj s petorkom Ukić, Bogdanović, Rudež, Markota, Tomić te je, u odsustvu Luke Žorića i Darija Šarića, na mjestu četvorke tijekom cijele utakmice testirao Damira Markotu i Maria Delaša. Reakcijom obojice može biti vrlo zadovoljan.

Uvodne minute dvoboja protekle su vrlo izjednačeno. Što rezultatski, što statistički, budući da su izgubljene lopte i promašeni otvoreni šutevi karakterizirali napad obje ekipe. Nakon što je košem Markote Hrvatska povela 11:7, Crnogorci serijom 9:2 prisiljavaju Repešu na prvu minutu odmora. Naši, potom, košem Bojana Bogdanovića i tricom Marka Tomasa rade seriju 5:0, vraćaju se u egal i na prvi odmor odlaze s poravnanjem 18:18.

U drugu dionicu Hrvatska je ušla mnogo življe i agresivnije, čemu je uvelike doprinio ulazak hrvatskog Amerikanca Dontayea Drapera. U tim trenucima izgledali smo na tragu onoga kako bismo trebali izgledati u Sloveniji, agresivno u obrani i protočno u napadu. To nam je večeras, nakon serije 8:2, donijelo prvu osjetniju prednost (26:20).

Dominirao je Bogdanović, koji nas je tricom odveo na najvećih plus 7. Puno zadovoljniji negoli u protekle tri utakmice odlazimo na poluvrijeme. Ne samo zbog rezultata (40:35), nego i zbog dojma da smo pokazali mnogo više. Pa i s linije slobodnih bacanja (12/12 na poluvremenu).

Nastavak započinje u znaku Ante Tomića. Nakon pretrpljenog nesportskog prekršaja Vladimira Dašića, njegovih šest i Bogdanovićeva četiri koša odvode Hrvatsku na visokih 50:35. Crnogorski post od četiri minute bez koša tricom je prekinuo Bojan Dubljević. Samo još jednom do kraja utakmice Crna Gora se uspjela spustiti na jednoznamenkasti zaostatak, tricom Dašića za 55:46. U posljednoj četvrtini pao je tempo, no najvažnije, nije pala Hrvatska. Iskontrolirali smo utakmicu do kraja i zasluženo slavili 73:60.

Najistaknutiji u redovima naše reprezentacije bili su Bogdanović sa 17, Tomić s 12 i Mario Delaš s 11 koševa. God gostiju iz Crne Gore prednjačili su 19-godišnji Nikola Ivanović i centar Orlando Magica Nikola Vučević, obojica s 9 koševa.

Pored pobjede i vidljivog napretka u igri, najveći dobitak ove utakmice su backup minute Drapera i Maria Delaša. Draper je u ključnim trenucima podigao ritam u obrani i napadu, dok je Delaš sjajno surađivao s Tomićem pod košem i svojim angažmanom pokazao da se na njega može ozbiljno računati i u Sloveniji.

Nakon večerašnje utakmice, reprezentacija nastavlja s programom u Dubrovniku. Za dva dana je nova provjera. Protivnik Latvija. Sportklub, 20 sati.

Related Articles