Ht Premijer liga: Zadru otvoren put do finala, prvak ima osiguran izlaz u Europu

Jučerašnjim porazom u dvoboju sa Zadrom Cibona si je zakomplicirala borbu za drugu poziciju HT Premijer lige uoči doigravanja. Naime, ukoliko Split pobijedi Furnir i Goricu u preostale dvije utakmice, oni će u playoff krenuti s mjesta broj 2, neovisno o ishodu utakmice Cibone i Alkara u posljednjem kolu.

Pogled na ljestvicu otkriva sljedeće: Zadar već neko vrijeme zna da je osigurao prvo mjesto uoči početka doigravanja, pozicije 2 i 3 bit će podijeljene kao što smo već naveli između Splita i Cibone, dok je 4. mjesto „kaparila“ Gorica. 

Neizvjesno je još jedino oko 5. i 6 pozicije, za koju se bore Sonik Puntamika i Adria Oil Škrljevo. Sutra, u petak s početkom u 18 sati Zadrani će ugostiti Šibenku te bi slavljem osigurali peto mjesto, dok će u isto vrijeme pogrešku zadarske ekipe čekati Škrljevo koje dočekuje Zabok. Zabočani će u playoff krenuti s mjesta broj 7, a osam ekipa zaključuje Šibenka.

Utakmice doigravanja igraju se među sljedećim parovima: 

  1. Prvoplasirani klub iz Lige – osmoplasirani klub Lige (1-8), 
  2. Drugoplasirani klub iz Lige – sedmoplasirani klub iz Lige (2-7), 
  3. Trećeplasirani klub iz Lige – šestoplasirani klub iz Lige (3-6), 
  4. Četvrtoplasirani klub iz Lige – petoplasirani klub iz Lige (4-5).

Utakmice se igraju na dvije (2) pobjede, po načelu: domaćin–gost-domaćin (1-1-1), s tim da su domaćini prvih utakmica klubovi koji su se plasirali od 1.- 4. mjesta u prvom dijelu prvenstva – Ligi.

Borba Splita i Cibone za drugo mjesto važna je zbog činjenice kako će bolje plasirana momčad imati prednost domaćeg terena u poluzavršnici (koja se kao i četvrtfinala igra na dvije pobjede), a u njoj bi se trebali susresti pobjednik para B i pobjednik para C, odnosno vrlo vjerojatno ove dvije momčadi. S druge strane, to znači da je Zadru, ukoliko ne bude iznenađenja, otvoren put do finala bez sudaranja protiv Splita i/ili Cibone.

Parovi polufinala formiraju se na sljedeći način:

  1. Pobjednik para A – pobjednik para D (A-D) 
  2. Pobjednik para B – pobjednik para C (B-C)

Činjenica je kako su Splićani ove sezone svih pet puta bili bolji od Zagrepčana u međusobnim dvobojima, ali isto tako, Žuti će u svibnju (iza 10. u mjesecu) igrati doigravanje za ostanak u ABA ligi s poraženim između Studentskog centra i sarajevskih Sparsa. U jeku doigravanja nacionalnog prvenstva, ekipa Mile Karakaša fokus će morati prebaciti na utakmice koje „život znače“ u regionalnom natjecanju. S druge strane, Vukovi od dolaska trenera Vladimira Jovanovića neprestano rastu, njihova igra je brža i smislenija, a u potencijalni sraz sa Žutima Zagrepčani bi ušli i svježiji. Zbog svega navedenog, dali bi promil šanse više Vukovima u ovom vjerojatnom srazu za  finale.

Veliko finale igra se na tri pobjede, a pobjednik HT Premijer lige ove sezone stječe pravo igranja u natjecanju FIBA Champions League u sezoni 2021./22. Pravo je pitanje hoće li to pravo biti iskorišteno? 

Related Articles