I “mali” uz “velike”: ZA jedinstvenu hrvatsku ligu!

Array

Polako to postaje neravnopravna borba. Na jednoj strani klubovi, treneri, igrači, fizioterapeuti, brisači parketa, a s druge Željko Drakšić. Naravno, tema o kojoj se ne prestaje pričati je i dalje jedinstvena hrvatska košarkaška liga sa 14 klubova od sljedeće sezone. Doslovno sa svima s kojima sam u ovih dana došao u kontakt bili su oduševljeni inicijativom udruge klubova A1 lige za jedinstvenom ligom i svatko je imao svoj pozitivan stav o tome da se s pravom mogu zapitati: Kako uopće netko može biti protiv?

Prenosili smo već razmišljanja i stavove dužnosnika najvećih hrvatskih klubova koji su predvodili ovu inicijativu. Njihovi stavovi su, budimo realni, jedini relevantni u ovoj priči budući da bi uz hrvatsku ligu igrali još i ABA-u, a Cedevita i Eurokup. Pitam se i ovo: Kome može više “ne odgovarati” jedna takva liga, nego li Cedeviti? Apsurda li, Željko Drakšić se brine zbog zgusnutog rasporeda, dok Cedevita, ne samo da podržava takvu ligu, nego i predvodi inicijativu za njezinim osnivanjem.

Jedan od najčešćih argumenata ZA koji su se mogli čuti ovih dana, bio je popularizacija košarke i širenje baze igrača u manjim sredinama. Odlučili smo tako kontaktirati klubove u manjim sredinama i čuti njihova razmišljanja i stavove o jedinstvenoj hrvatskoj ligi od sljedeće sezone.

Renato Martinko, sportski direktor KK Vrijednosnice OS Darda je za naš portal izjavio: “Naravno da podržavamo ovu inicijativu. To je naša zajednička inicijativa. Puno toga dobroga vidimo u igranju takve lige, koja bi donijela medijsku pozornost odmah od početka natjecanja, a ne samo kad krene Liga za prvaka. Samim time, kroz medije bi se javio i interes sponzora. Jedinstvena liga bi donijela i širenje baze igrača u manjim sredinama poput Zaboka, Križevaca, Darde, a i veliki klubovi bi mogli, kroz za njih nešto slabije utakmice, razvijati mlade igrače. Hrvatska košarka je u silaznoj putanji, no sa svojom povijesti i rezultatima joj je mjesto odmah iza nogometa, a tamo ne može biti bez jake domaće lige.”

Vladimir Anzulović, trener KK Kvarner: “Radio sam u Sloveniji i, osobno, imam pozitivna iskustva što se slovenske lige tiče. Stoga, ne vidim zašto klubovi koja igraju europska natjecanja ne bi mogli uskladiti svoje obveze u domaćoj ligi.”

Dragutin Črnjević, trener i sportski direktor KK Zabok: “Za KK Zabok ideja je svakako interesantna i to je nešto što treba poduprijeti. Neke manje sredine, poput Zaboka, igraju bolje s jačim ekipama, no u ovakvom formatu natjecanja ne prenose bodove iz tih utakmica. Osim toga, igranje jedinstvene hrvatske lige privuklo bi i daleko veći broj gledatelja na tribine. Trebalo bi se prilagoditi većim klubovima i njihovom rasporedu jer ipak su oni nositelji hrvatske košarke i tu ne bi trebalo biti nikakvih problema.”

Denis Katić, predsjednik KK Alkar: “Smatram da je to pozitivno. Došlo bi do jačanje konkurencije i vraćanje košarke u žižu zbivanja. Ovakva Liga za prvaka je prenaporna za klubove iz A1 lige. U svakom slučaju, jedinstvena liga ima našu podršku.”

Krešimir Konfic, tajnik KK Križevci: “Mi smo za osnivanje jedinstvene lige i za igranje finala Kupa u formi “zadnjih osam”. Mislimo da bi to bilo dobro za hrvatsku košarku jer smatramo da bi se time podigla kvaliteta lige, vjerojatno i gledanost, a pogotovo nama “malim” klubovima kada bi nam u goste dolazili “veliki”.”

Pitali smo za mišljenje, izvjesno je, novog A1 ligaša GKK Šibenik. Evo što je za portal Crošarka izjavio predsjednik kluba Ante Gaćina: “U svakom slučaju, GKK Šibenik kao  vjerojatni budući član A1 lige, pozdravlja ovu ideju. Ako je A1 takmičenje najboljih klubova Hrvatske, onda je normalno da se svi klubovi međusobno natječu u jedinstvenoj ligi. Očekujemo popularizaciju košarke, očekujemo kvalitetniji tretman od strane televizije. Također očekujemo i više mogućnosti za razvoj mladih igrača. Što se tiče kalendara i rasporeda, to je problem organizacije u bilo kojoj djelatnosti. To  međutim, ne bi trebao biti ozbiljan argument u ovoj raspravi.”

Dakle, od “malih” do “velikih”, od igrača do navijača, od Prevlake do Dunava, raste jedinstvena, nedvosmislena podrška inicijativi za osnivanjem jedinstvene hrvatske košarkaške lige s 14 klubova od sljedeće sezone. “Malo nas je, al nas ima! Nije važno, srušit ćemo snove svima!”, rekla bi ona navijačka. No, koliko puta smo se samo puta morali prizemljiti i priznati si da nas je uistinu malo? Koliko puta nam je šačica “velikih” srušila snove okrenuvši leđa boljitku hrvatske košarke. Neće valjda opet. Ne ovaj put.

Related Articles