Ivanković: Osvojit ćemo i prvenstvo i kup

Array

Istupanje Novog Zagreba iz Međunarodne ženske košarkaške regionalne lige odmah nakon prvog kola izazvala je čuđenje u košarkaškim krugovima. Zašto je donesena takva odluka, hoće li doći zbog toga do reduciranja igračkog kadra i što Novi Zagreb očekuje od nove natjecateljske sezone samo za Crosarka.com govori Vladimir Ivanković, čovjek oko kojeg se vrte najvažnije stvari u euroligaškoj ekipi iz Trnskog.

Pojasnite koji su razlozi takve odluke tim više što se iz Upravnog odbora lige sumnja da je suđenje na utakmici s Partizanom samo alibi za takvu, kako je oni nazivaju “samovoljnu odluku”.

“Apsolutno je nebitno ono što govore ‘čelnici’ lige. Novi Zagreb je iz lige istupio jer nije htio trpjeti samovolju sudaca. Obzirom da je ta liga dobrovoljna, nije pod nadležnošću nacionalnih saveza ili FIBA-e, nemamo namjeru plaćati nekom da nas potkrada na najbezobrazniji način. Suci su direktno utjecali na rezultat, 18 odluka je doneseno direktno protiv Novog Zagreba. Čak 17 od njih donio je jedan sudac. Ta liga je za nas završena priča. I naravno da je odluka donesena ‘samovoljno’. A kako bi drugačije trebala biti donesena?”

Kako objašnjavate činjenicu da ste bili jedan od glasnijih zagovarača regionalne lige pa ste je onda napustili?

“Prvo, razdvojio bih klubove i ligu od sudaca. Liga bi imala svoj smisao kad bi suđenje bilo fer. Eto, tri kola su odigrana, a u svakom barem na jednoj utakmici čitamo kao ‘moj klub nema adekvatan tretman kod sudaca’. Zašto je to tako? Zato jer se zna tko je ligu osnovao, tko mora biti prvak, a kome se na neki način moraju ‘vrednovati zasluge’. Drugo, ja i danas smatram da bi bilo dobro da naše mlade igračice igraju tu ligu, ali nismo mogli dopustiti da uprskamo 10% proračuna na ovakav način – plaćajući nekome da nas krade.”

Jeste li i Vi osobno dali ostavku na poziciju člana Upravnog odbora Lige? To pitamo jer se planirala igrati i kadetska regionalna liga. Hoće li se ona igrati ili ne? Imate li tu informaciju?

“Nisam dao ostavku, jer mi mjesto u Upravnom odboru lige ionako nije ništa značilo, ja sam tamo kao predstavnik hrvatskih klubova. Nisu me konzultirali niti o jednoj bitnoj odluci, pa tako niti o ulasku Slobode umjesto Budućnosti u ligu. Vezano za kadetsku ligu, u ligi je, čini mi se, 16 klubova, od toga svega 5 ili 6 igraju seniorsku regionalnu ligu. Čak niti veliki Partizan nema kadetsku ekipu u regionalnoj ligi, tako da te lige nisu ni po čemu povezane. Ideja lige je potekla od g. Ciglara, koji će je i voditi, a pretpostavljam da će jedina potpora od strane MZRKL biti objavljivanje rezultata na stranicama lige. I da odgovorim na pitanje – da, liga će se igrati, i Novi Zagreb će je igrati.”

Imali ste plan nastupati na četiri fronte – Euroliga, A1 liga, Kup i regionalna liga pa ste i angažirali veći broj igračica. Hoće li istupanje iz regionalne lige smanjiti potrebu za tolikim brojem angažiranih igračica i hoće li reducirati vaš igrački kadar, te postoji li mogućnost da neke cure sada angažirane nikako ne zaigraju u dresu Novog Zagreba?

“Da, planovi postoje da se mijenjaju. Uglavnom, Šerić i Buzov više nisu članice Novog Zagreba, zaključili smo da omjer ‘kvalitete i cijene’ ne ide u našu korist. Mislim da je za njih bolje da se okušaju u drugim klubovima, iako za obje postoje i ponude iz inozemstva, konkretno druge francuske lige.”

Što će sada za mlađe igračice Novog Zagreba biti razvojna liga?

“Kadetkinje i juniorke imat će dovoljno utakmica. Kroz kadetsku ligu, juniorsku ligu, A2 ligu, regionalnu kadetsku ligu, dio njih i kroz BCAA ligu. Ono na što smo posebno ponosni je sudjelovanje na turniru prvaka Europe za U-16 godište, koje se od 12. do 17. studenog igra u Sopronu, gdje će uz Novi Zagreb igrati još 7 klubova, prvaka svojih zemalja. Vjerujem da naše mlade igračice mogu ovdje učiniti jako mnogo. Mada, nije to ni bitno. Novi Zagreb će ove godine igrati u dvije ‘lige prvaka’. Nije loše za jedan ‘mali’ klub, zar ne?”

Vi ste kao alfa i omega Novog Zagreba doista visoko postavili ljestvicu i u Euroligi i u domaćem prvenstvu i kupu. Hoćete li uspjeti proći u drugi krug Eurolige s obzirom da se nalazite u poprilično jakoj grupi i tko će vam u domaćem prvenstvu i kupu biti glavni konkurent za naslov?

“U ljudskoj je prirodi težiti najvišim ciljevima. Onaj tko se zadovoljava malim i ostaje mali. Zašto bi Novi Zagreb trebao imati ‘male’ ciljeve? Osvojiti ćemo i prvenstvo i kup i ući ćemo u drugi krug Eurolige. Apsolutno smo sposobni za tako nešto. Neće biti lako, euroligaška skupina je jaka, ali nismo ni mi loši. Isto tako, Jolly i Gospić su odlične ekipe, s odličnim pojedinkama i odličnim trenerima, posebno se to odnosi na najtrofejnijeg našeg trenera, g. Bralića, međutim – na kraju, na terenu ste pet protiv pet, koševe zabijaju igračice, a ja mislim da su moje igračice bolje od onih koje igraju u Gospiću i Šibeniku. Uostalom, bit ćemo pametniji uskoro… za jedno 7 mjeseci.”

S kojim rosterom igračica ulazite u novu sezonu koja samo što nije počela?

“Složili smo roster kakav smo i htjeli. Vrlo dobru centarsku liniju (Mazić, Williams, Pavetić, Bedalov, Blažević), odličnu vanjsku liniju, kombinaciju mladosti i iskustva (Mandir, Vrdoljak, Prčić, Jurić, Marin, Brkljačić), i perspektivne (pri tome mislim na Pačkovski i Butinu) playmakere. Prvi play je trenutno Ana Čačić, koja je vrlo dobro odradila ovaj period, međutim nedostaje joj iskustva u nekim momentima. Zato smo na to, vjerojatno najodgovornije mjesto u ekipi, morali dovesti pojačanje sa strane. Leilani Mitchell bi trebala dati tu dozu iskustva i s njom će i Ana, i Lana i Inja napredovati. Međutim, kako ona dolazi tek 1. studenog, a mi prije toga imamo dvije jake euroligaške utakmice i jednu jaku utakmicu u A1 ligi protiv Gospića, za tih mjeseca dana smo “na žeton” doveli najperspektivnijeg američkog playa, 23-godišnju Courtney Vandersloot, igračicu Chichago Skya i prošlogodišnju članicu Besiktasa.”

Imate li nešto poručiti za ljubitelje ženske košarke u Hrvatskoj?

“Ovo će biti sjajna godina za hrvatsku žensku košarku, imamo sjajnih igračica u ligi, sjajnih mladih igračica, mnoge će se od njih isprofilirati u reprezentativke, bit će puno dobrih utakmica – napunite tribine i dajte tim curama podršku. Sve one naporno rade u svojim klubovima, one su u konačnici pete u Europi, one su ‘olimpijke’ – one zaslužuju vašu podršku.”

Related Articles