Izbornik Srbije: Hrvatska je bila košarkaški centar Europe, danas nema ni klub

NOVI srpski košarkaški izbornik Igor Kokoškov bio je veliki talent, no prometna nesreća u ranim dvadesetima zaustavila je njegovu igračku karijeru. Ipak, Kokoškov bez košarke nije mogao. Trenirao je juniore i seniore OKK Beograda, a s 24 godine preuzeo je juniorsku reprezentaciju SR Jugoslavije te tako postao najmlađi izbornik u povijesti te države.

Trenirao je i mlađe selekcije Partizana, a s 28 godina donio je odluku koja mu je promijenila život. Otišao je u Ameriku da nauči sve tajne košarke u zemlji u kojoj je kraljica igara nastala.

Vrlo brzo je dobio priliku da radi kao pomoćni trener u NBA ligi, a kad je sjeo na klupu Clippersa, postao je prvi neamerički stalni pomoćnik u povijesti NBA lige. Zanat je zatim pekao u Detroitu, Clevelandu, Orlandu, bio je pomoćnik Željku Obradoviću na klupi Srbije i Crne Gore te je od egzotične Gruzije stvorio respektabilnu košarkašku momčad.

Kruna karijere bilo je europsko zlato s reprezentacijom Slovenije, koju su na parketu predvodili Luka Dončić i Goran Dragić.

Hrvatska u NBA ligi ima sedam igrača. Samo Francuska ima više, devet. Zbog čega hrvatska reprezentacija unatoč silnom talentu i individualnoj kvaliteti, više od dva desetljeća ne može do pravog rezultata?

Premda nisam vodio neku detaljnu analizu hrvatske reprezentacije, s obzirom na to da sam kao izbornik Gruzije i Slovenije u nekoliko navrata igrao protiv Hrvatske, neke stvari znam. Akutan problem hrvatske reprezentativne košarke je nedostatak kvalitetnog playmakera. Roko Ukić igra godinama, veteran je, a mislim da i dalje Hrvatska na toj poziciji nema boljeg. Dugo se nije pojavio mladi igrač koji na kvalitetan način može odraditi tu rolu, a bez vrhunskog razigravača u današnjoj košarci nema ni rezultata. Veliki problem svih reprezentacija na prostoru bivše Jugoslavije je slaba baza za stvaranje igrača. Znam da su se u Hrvatskoj ugasili ili su na slabim granama nekad snažni centri poput Splita, Zadra ili Šibenika, a kad nemate jaku bazu, onda trpi i reprezentacija. Još jedan problem hrvatske reprezentacije je velik disbalans po pozicijama. Odlično ste popunjeni na pozicijama tri i četiri, no imate probleme na drugim mjestima. Disbalans rostera zna često biti ključan faktor. Jednostavno, u takvim okolnostima Hrvatska ne može iskoristiti puni potencijal vrhunskih igrača koje nesumnjivo ima.

Vi ste specijalist za stvaranje i formiranje razigravača. Zbog čega Hrvatska desetljećima nema elitnog igrača na toj poziciji, valjda još od Pina Giergie?

Bez pravog i stručnog rada, s obzirom na veličinu tržišta, a pri tome mislim na Balkan, mi ne možemo biti konkurentni ruskom, španjolskom, francuskom ili američkom tržištu. Ta su tržišta ekonomski puno jača od nas i to moramo shvatiti. Ono što mi moramo napraviti je stvoriti određene regulative i povezati se s FIBA-om što se tiče procesa proizvodnje igrača. Hrvatska je u 80-ima bila centar europske klupske košarke, a danas nema niti jedan klub u europskim natjecanjima. Mislim da je to znakovito. Da bi Hrvatska, a i sve ostale zemlje u regiji, mogle konkurirati bogatijim silama, moraju početi puno više ulagati u rad s mladima i u proizvodnju igrača. Talenata će na ovim prostorima uvijek biti, ali šteta je da se takvi igrači ne prepoznaju ili da odaberu neki drugi sport jer ih košarka ne zanima. Treba raditi na popularizaciji košarke, stimulirati male klubove, male centre košarke, ulagati u edukaciju trenera i struke. To je jedini način kako se možemo vratiti na pozicije koje su nam nekada pripadale.

Ostatak intervju pročitajte na linku

Izvor: Index Sport