Jackson: NBA je lakši od Europe

Array

Donedavni košarkaš CSKA iz Moskve Aaron Jackson progovorio je za Eurohoops o visokom intenzitetu koje za tijelo predstavlja igranje u Europi. Osam je godina proveo na europskim parketima igrajući za Antalyju, Virtus Bolognu, Bilbao Basket i već spomenuti CSKA, a od sljedeće će godine nositi dres kineskog Beijing Ducksa.

100% sam siguran da je NBA lakši od Europe. Posebice kada se uzme u obzir nivo Eurolige. Imao sam mnogo NBA igrača u svojoj ekipi, Nenad Krstić, Andrei Kirilenko i ostali. Kada ih pogledate vidite da im je tijelo najvažnije. U Europi imate utakmicu u Kazanu, onda morate sljedećeg jutra već biti u avionu za Madrid. To je prezahtjevno za tijelo. U NBA-u ne trenirate toliko puno. A i brinu se o vašem tijelu i imate oporavak kakav u Europi nemate.”

Prepričao je i kako ima svega tri dana mjesečno za odmor upravo zbog napornih kompetitivnih treninga, ali i utakmica koje se paralelno moraju odigravati u Euroligi i u domaćim prvenstvima. Navodi kako je baš to jedan od glavnih razloga odlazaka nekih od najboljih euroligaških igrača “preko bare”.

Miloš Teodosić je imao dobar odnos s trenerom pa nije morao toliko trenirati. No, igrači kao što je Nando De Colo koji su igrali po 30 minuta po utakmici? On je trenirao svaki dan. Mogli ste vidjeti njegovo tijelo kako je istrošeno. Siguran sam da je mogao da bi otišao ove godine u NBA, no zatočen je ugovorom.

To su kompetitivni treninzi. Imate te stare jugoslavenske trenere, ili trenere koje su učili srpski treneri. Oni sve rade u vježbama 1 na 1.

Na kraju se osvrnuo na ovogodišnjeg MVP-a završnog turnira Eurolige Ekpea Udoha kojeg je jednom prilikom susreo u noćnom izlasku u Miamiju.

Vidio sam ga u noćnom klubu u Miamiju i rekao mi je: ‘Brate, ja ću učiniti sve samo da se ne vratim u Europu’. Umorio se od svih tih treninga. Jako je zahtjevno. Mnogi ljudi ne znaju koliko je zahtjevno

Poprilično je ovo čudna izjava Jacksona s obzirom na to da nikada nije nastupao u najjačoj ligi svijeta i s obzirom na to da je poznato koliko predanosti je potrebno da biste se uopće zadržali u njoj duže od desetodnevnog ugovora. Uostalom, sada je u Kini te će imati jako puno vremena za sebe…

Related Articles