Jasmin Repeša: Ako hoćemo u drugi krug moramo dobivati kod kuće

Array

Cedevita u četvrtom kolu EuroCupa dočekuje talijanski Dinamo Sassari. Naši košarkaši u dosadašnja tri kola ubilježili su jednu pobjedu i dva poraza. U prvom kolu poraženi su u Španjolskoj od strane ekipe Bilbaa, zatim su na domaćem terenu slavili protiv Charleroia, a prošli tjedan su na gostovanju u Njemačkoj ruku stisnuli boljem – Oldenburgu iako su igrali vrlo dobro cijeli susret.

Talijani su vrlo ozbiljan protivnik s mnoštvom dobrih igrača. Njihovi najbolji igrači su Drake Diener i Caleb Green. Dinamo u svome sastavu također ima i Marquesa Greena koji je lani igrao za Cedevitu, Esbena Reinholta, Danca, koji je branio boje Splita te Omara Thomasa bivšeg igrača Crvene Zvezde. U EuroCupu su na omjeru 2-1, a u talijanskom prvenstvu su na omjeru 2-2.

Trener Cedevite Jasmin Repeša prokomentirao je protivnika te izjavio što očekuje od sutrašnje utakmice.

“Znate da nas čeka izuzetno teška utakmica protiv protivnika koji ima jedan dosta prepoznatljiv stil igranja. To je ekipa koja ima puno talenta i sjajnih šutera. Sam statistički pokazatelj da su u Eurokupu dosad zabijali prosječno 15 trica po utakmici dovoljno govori na kakav način igraju i kakvu kemiju u momčadi imaju. Mi smo jednim dijelom hendikepirani nedostatkom dvojice bitnih igrača Tomasa i Baždarića, koji su nositelji iskustvenog dijela u ekipi. No, znamo da, ako hoćemo u drugi krug, moramo dobivati kod kuće. Tu utakmicu doživljavamo kao jednu veliku priliku da popravimo svoje mjesto na tablici i da budemo i dalje konkurentni za prolazak u drugi krug.”

Repeša je ujedno povukao paralelu između igre reprezentacije Italije, protiv koje je vodio Hrvatsku u susretu druge faze Eurobasketa u Sloveniji, i Dinama:

“Tu je skoro identična kemija momčadi i način igranja. Interesantan je statistički pokazatelj da su oni u domaćem prvenstvu i u Eurokupu sve utakmice u kojima im je postotak za tricu bio preko 40% dobivali, a sve u kojima im je postotak za tricu bio ispod 35% su izgubili. Oni će ispaliti svoju kvotu trica. Tu nema dileme jer su to igrači takvog profila i njima nisu sjajni šuteri samo u vanjskoj liniji, nego i visoki igrači.”

Mladost je Repeša ove godine često isticao kao jednu od prednosti svoje momčadi, no ta karakteristika ima i drugu stranu medalje: “To je ekipa koja igra u kontinuitetu 40 minuta. Toga me je malo strah jer smo mi mlada ekipa. Imamo dosta dobrih faza kad trčimo i igramo koncentrirano. No, sjećamo se situacija protiv Širokog, MZT-a i Oldenburga kad smo imali prilike da završimo utakmicu, ali smo se opustili u jednom ili dva napada, a kad se protivnik vrati je vrlo teško. Karakteristika Dinama je da mogu okrenuti utakmicu i kad bi to objektivno neke druge ekipe teško mogli napraviti.”

Najveća opasnost u srijedu će Cedeviti prijetiti od Drakea Dienera. Riječ je o čovjeku koji je u tri utakmice u Eurokupu za dva ukupno šutirao 8/11, a za tri 14/23. Nevjerojatno učinkovit je i u talijanskom prvenstvu.

“U ovom trenutku on vjerojatno ima najbolje cifre u Europi. Ima šut za tricu od nekih 65% i šut za dvicu oko 80%, ali s nenormalno velikim brojem uzetih šuteva. Nije tu riječ o situaciji da ima dobar postotak šuta uz dva od tri pogođena šuta, nego on ima i veliki broj šuteva. To je zaista napadač najvišeg reda. Moramo na njega pripaziti svih 40 minuta”, istaknuo je Repeša.

Trener Cedevite ujedno jako cijeni i talijanskog reprezntativca Travisa Dienera.

“On je killer. Travis može igrati jako loše 10 minuta, no onda u tri minute može zabiti 15 poena. Za razliku od Marquesa Greena, koji zna čekati utakmicu i neće forsirati pa zna završiti susret s jednim ili dva šuta, Travis ne čeka. On traži utakmicu i ulazi u nju forsirajući. Samo je pitanje hoćete li mu dopustiti da uđe u utakmicu jer ako uđe u seriju teško ga je čuvati. Ako se sjećate kad je ušao krajem prve ili početkom druge četvrtine u utakmici Hrvatske i Italije na Eurobasketu. Kad mu krene diže se iz driblinga i crossovera i teško ga je zadržati. Bolje je spriječiti nego liječiti jer ako ga razigramo onda može biti problema.”

Utakmica s Dinamom na rasporedu je  s početkom u 18 sati u dvorani Doma sportova.

Related Articles