Još jedan reprezentativni sprovod

Array

Sam ton HRT-ovog komentatora za vrijeme utakmice dovoljno je govorio za sebe. Sprovod, još jedan čavao u lijes hrvatske reprezentativne košarke. Valjda će “tijelo repke” uskrsnuti treći dan (mjesec, godinu)….


Mađarska – Hrvatska 84:65

Hrvatska: Ljubičić 0, Mustapić 0, Nakić 3, Perić 8, Uljarević 3, Bilan 12, Katić 14, Krušlin 9, Marčinković 0, Perković 2, Planinić 11, Vuković 3


Tišina na portalu bila je planirana nakon poraza od Poljske. Pomalo i očekivano u ovom rosteru. O Mađarima ne treba trošiti riječi, već je sve rečeno u uvodu ovog teksta. Kad već igrači nemaju “glavu” za “clutch završnicu” protiv Poljske, kako će ju imati za utakmicu protiv Mađarske.

Dej ar in bonus gajs

Zulino je izgledalo malo pristojnije, samo malo zapakirano nego ono legendarnog Jasmina. Nema mu se što reći za tri zadnja poraza s ovim kadrom, ali isto tako se može zapitati taj Zula “di je bio 91.”? -> odnosno kako nije mogao posložiti NBA ekipu u rujnu. Poljska i Litva bez NBA igrača se mogla i morala dobiti. Pitanje jedno u individualnom smislu se može postaviti Bojanu, Dariju, Kruni koji nisu napravili razliku (a tako su okarakterizirani u HR košarci) i kako to da igraju toliko godina zajedno, a i dalje izgledaju kao razbijena vojska…Funkcioniralo je izgleda jedino u onim kvalifikacijama za Rio.

Savez i ljudi koji donose odluke moraju sebe preispitati još jednom (ako to mogu) i zamisliti se je li pristup “Mi znamo sve o košarci, mi smo najpametniji” donosi rezultat. Vidjeli smo po eksperimentu sa Skelinovom reprezentacijom u prve četiri utakmice koliko to “pije vode”. Zašto se s nekim igračima ne može postići “zajednički jezik” već godinama je također pitanje…

A Zadru nije valja

Standardna je to izreka u Gradu košarke kad netko tko se nije probio u Zadru uspije ostvariti uspješnu karijeru ili napravi neki podvig. Tako je to u našoj košarci općenito. Ante Tomić ne valja. Roko Ukić ne valja. Marko Popović, Rok Stipčević…..itd. Sve ih se prozivalo da nisu dostojni nacionalnog dresa, a sada ih se priziva kao spasitelje s pričom: “Eh da smo njih imali, pomeli bi ih sve”….

Ista stvar s Acom. Aco Trica i Savez nisu svirali na istim frekvencijama, to je bilo poznato (što nas to više ne čudi?). No, mnogi zaboravljaju kako su mediji, navijači i javnost prozivali Acu nakon poraza od Rusije. Isto je doživio nakon Turske na početku stoljeća kad smo prosuli nemoguće, a bili smo spremni za medalju….To samo govori kako nam nitko ne valja kad je na funkciji. Ali u svakom slučaju čestitke Aci na izborenom prvenstvu s Brazilom. Pokazao je da je prije svega kvalitetan izbornik. Ako ništa, njegovo prezime će uvijek nešto značiti u svijetu košarke.

Treneri i sustav ne rade kako treba. To je jasno. Počeli smo “uzgajati” fizikalce koji ne razmišljaju, koji ne improviziraju. Nestali su majstori. Postali su rijetkost i u nogometu, rukometu pa se možemo zapitati? Igrače su iskvarili s druge strane Instagram, Youtube i ostale moderne piz*arije pa je i logično da ne mogu biti fokusirani. Uostalom, mnogi se umisle pa ignoriraju medije (pogotovo naši NBA igrači) i drže se toliko visoko da ne žele više ni intervjue raditi, osim kad ih ne prisile menadžeri, izbornici i drugi……

Isti fizikalci ponovno ne budu dovoljno dobri da nešto naprave na najvećem nivou. Ranije smo imali Giru, Sesara, Vujčića, Prkačina, i da ih ne nabrajamo..To su bili pravi “španeri”….Današnja košarka i “robotizirani igrači” ostavljaju dojam da bi i umirovljeni Rađa imao 10+10 po utakmici…

Hvalimo se Novoselom, imamo i doktore košarke – doslovno…Ali čemu to vrijedi? Da proizvedemo pet radnika koji će skakati i dodavati lopte Amerikancima? Pa normalno da se onda ni igrači ne uče razmišljanju i improvizaciji…Štoviše, kad imamo nekog talenta obično “veliki treneri” kažu da taj ne može fizički izdržati trening?!

Pa protiv Poljske smo neki dan svjedočili kako je Zula morao rotirati stalno jer nitko ne može odigrati više od 30-35 minuta ?!

FIBA nas je sje**** svjetski pa zato nas nema na Svjetskom….

Pa zamislite da nogometna reprezentacija igra u C sastavu kvalifikacije za Svjetsko prvenstvo? Da Luka Modrić i igrači iz Lige prvaka, odnosno Europske lige mogu nastupati tek na prvenstvu? Pričali bi tada i o sumraku HNS-a. Žalosno je da Slovenci, iz istog razloga, nisu izborili prolazak, a i nisu jedini….

Problem je što nije riječ o samo jednom problemu….

 

Related Articles