Još nisu poznati svi sudionici Balkanske lige

Array

Bliži se početak petog izdanja Eurohold Balkanske lige (BIBL) u kojoj je sudjelovanje potvrdio i naš Košarkaški klub Đuro Đaković. Pod imenom Brod Svjetlost naš A1 ligaš je prije dvije sezone bio posljednji u skupini s osam poraza, bez pobjede.

Brođanima još nisu poznati svi klubovi protiv kojih će igrati u novoj sezoni. Planirano je da Balkanska liga počne 16. listopada i da broji 10 ili 12 klubova koji će biti raspoređeni u dvije skupine s po pet ili šest momčadi. Pobjednici skupina osiguravaju direktan plasman na Final Four (21. – 24. travnja), a drugi iz skupine igra protiv trećeg dodatne kvalifikacijske utakmice za završni turnir.

Do sada je svoj nastup potvrdilo šest klubova: Levski i Rilski Sportist iz Bugarske, Galil Gilboa iz Izraela, Mornar i Teodo Tivat iz Crne Gore te OKK iz Beograda i naš Đuro Đaković. Vodstvo lige očekuje potvrdu klubova iz Makedonije i Rumunjske, a pregovaraju o učešću grčkog PAOK-a i drugog izraelskog kluba Maccabi Rishon Le-Ziona.

U vodstvu lige očekuju da će peto izdanje biti najjače do sada. Smatraju da su klubovi kvalitetni i izjednačeni te da će navijači svjedočiti zanimljivim i neizvjesnim utakmicama.

Liga je dobro medijski praćena s TV prijenosima i statistikom uživo, ima svoju web stranicu, a i razrađena su pravila i procedure kojih se klubovi moraju pridržavati. Tako u BIBL ligi svaki klub koji sudjeluje mora dati bankovni polog od 12 000 eura koji mu se vraća ako su ispunjene sve obaveze prema ligi, a kotizacija za sudjelovanje je 3000 eura. U Ligi mogu sudjelovati samo oni igrači koji su uredno registrirani za klub u nacionalnom prvenstvu, maksimalan broj neeuropskih igrača je tri, a tijekom utakmice na parketu mora biti najmanje jedan igrač koji ima pravo igranja za reprezentaciju države iz koje je klub (kazna 5000 dolara). Liga pokriva troškove povjerenika (150 EUR) i sudaca (200 EUR) te njihove putne troškove, plaćeni su i  putni troškovi kompletne momčadi na gostovanjima u Izrael.
Nagradni fond lige je 38 000 eura, pobjednik dobiva osam, drugi šest,  a posljednji tisuću eura.

Prema najavama iz Slavonskog Broda sve domaće utakmice BIBL lige prenositi će regionalna SBTV.

Related Articles