Josip Sesar objasnio zašto na popisu nema imena kao što su Božić, Mavra, Hezonja…

Josip Sesar objavio je popis za predstojeći ciklus pretkvalifikacija za EuroBasket 2025.

Jučer je Josip Sesar prvi put kao izbornik objavio popis reprezentacije za službeno natjecanje. Riječ je o pretkvalifikacijskom ciklusu za EuroBasket 2025. godine.

Prve utakmice su već za mjesec dana, a u predstojećem ciklusu reprezentacija će odigrati četiri utakmice, počevši s dva domaćinstva u Opatiji.

U srijedu, 19. srpnja Hrvatska će ugostiti Irsku, a u subotu, 22. srpnja na redu je Luksemburg. Tjedan dana kasnije, 29. srpnja, slijedi utakmica u Dublinu, a 2. kolovoza u Luksemburgu.

Naravno kao i svaki put, tako je i ovaj popis izazvao brojne polemike, a izbornik Sesar je dao objašnjenje zašto nema imena kao što su Božić, Mavra, Hezonja

Ovaj se popis igrača odnosi samo na prvi dio ljetnog ciklusa, odnosno na pretkvalifikacije za Europsko prvenstvo. Radi se o igračima koji su u ovom trenutku spremni i s izraženom željom za nastupom u reprezentaciji. Naravno, kontaktirao sam i Dominika Mavru koji je rekao da u ovom trenutku nije sposoban odgovoriti na izazove reprezentacije jer treba odraditi rehabilitaciju koljena, a za ostatak ljeta ćemo još vidjeti. Razgovarao sam i s Lukom Božićem, on je također rekao da zbog svojih koljena trenutačno ne može participirati u radnom ljetu. Nažalost, zbog ozljede zadobivene u posljednjoj utakmici finala doigravanja španjolskog prvenstva Mario Hezonja će izostati s početka okupljanja te propustiti prvi dio priprema. Anti Žižiću bih i ovom prigodom čestitao na prinovi u obitelji, a zbog čega je i zatražio da ga se ovo ljeto oslobodi reprezentativnih obaveza. Naši NBA igrači moraju slijediti NBA pravila te očekujemo očitovanje lige o broju dana u kojima ćemo moći računati na njih. Tu su još i Karlo Matković i Luka Šamanić koji igraju ljetnu NBA ligu i iz tog razloga ne mogu biti od početka s nama te ćemo vidjeti kad i hoće li se uopće moći priključiti.

Tako je reprezentacija još jednom ostala uskraćena za usluge ponajboljeg hrvatskog igrača u protekloj sezoni Luke Božića, a nastavlja se i nepopularni trend otkazivanja igrača u najboljim godinama zbog ovih ili onih razloga.

Reprezentacija se pod vodstvom izbornika Josipa Sesara okuplja 5. srpnja, a u drugom dijelu izrazito aktivnog ljeta, od 12. do 20. kolovoza, na rasporedu je Olimpijski pretkvalifikacijski turnir.

Sudjeluje 16 europskih zemalja raspodijeljenih u četiri skupine po četiri reprezentacije, a jedna zemlja domaćin je dvjema skupinama. Dvoje najboljih iz svake od skupina odigrat će polufinale, a zatim finale s najboljim iz druge skupine. Pobjednici finala osvajaju plasman na Olimpijski kvalifikacijski turnir. Odnosno, od početnih 16 zemalja, dalje napreduju samo dvije.

Prije odlaska u Istanbul Hrvatska će u Ljubljani 8. kolovoza odigrati prijateljsku utakmicu s reprezentacijom Slovenije.

Još jedno neizvjesno ljeto čeka hrvatsku košarkašku reprezentaciju, nema NBA i euroligaških igrača, nema najboljih igrača domaće lige, pa tko preživi pričat će…

Related Articles