Juniorke Medveščaka treću godinu prvakinje

Array

Nitko do sada tako superiorno nije vladao hrvatskom ženskom košarkom u mlađim dobnim kategorijama. Zastor je pao na žensko juniorsko košarkakško prvenstvo Hrvatske u sezoni 2011/2012 na kojem su sudjelovale četiri najbolje ženske hrvatske ekipe – Medveščak i Croatia 2006 iz Zagreba, Jolly JBS iz Šibenika i Ragusa iz Dubrovnika.

Iznenađenja nije bilo nego su svoju košarkašku superiornost, treću godinu zaredom, potvrdile košarkašice zagrebačkog Medveščaka koje su u finalnoj utakmici pobijedile Croatiju 2006 rezultatom 67:56. Utakmicu prije pobijedile su dobrovačku Ragusu 83:46.

Medveščak je formalno vodio trener seniorske ekipe Braslav Turić, ali istinski arhitekt ove Medveščakove najprije mlađekadetske, potom kadetske i na koncu juniorske ekipe pomoćni je trener na ovoj završnici Željko Alatović. Taj košarkaški entuzijast već punih šest-sedam godina suvereni je vladar hrvatske ženske košarke u mlađim dobnim kategorijama sustavno gradeći sve te ekipe Medveščaka, od mlađekadetske, kadetske pa sve do ove juniorske, koja bi i u europskim okvirima u svojoj uzrasnoj kategoriji imala što pokazati.

“Uvjeren sam da postoji jedno takvo europsko natjecanje da bismo bili u samom vrhu. Čestitam curama jer su one najzaslužnije za osvojena prvenstva i medalje, a meni je rad s njima sve ove godine uistinu predstavljao veliko zadovoljstvo. Gradili smo ekipu, imali povjerenja u te mlade cure, davali im priliku a one su sve to vratile na najljepši mogući način – pobjedama, zlatnim medaljama i šampionskim tronovima” započinje priču Alatović.

Kao i prošle godine Nenadu Amanoviću, tako je Alatović ove godine Braslavu Turiću džentlimentski prepustio ulogu prvog trenera iz osobnih razloga ali je uvijek bio tu i htio je i na oproštaju ovih cura od juniorske košarke biti s njima i ispratiti ih u seniorsku košarku.

“Sličnu generaciju (1984., op.a.) u kojoj su bile Bedalov, Čunčić, Mazić, Perić, Ciglar, Mežnarić vodio sam desetak godina prije njih ali ova generacija košarkašica Bogom je dana Hrvatskoj i s puno odgovornosti mogu kazati da se rijetko rađa i da je najbolja. Uostalom to one potvrđuju i na europskim prvenstvima. Majstorović, Pačkovski, Begić, Tikvić… Pa te cure već tri ljeta zaredom s europskih prvenstava u svojim kategorijama Hrvatskoj donose medalje, točnije dvije srebrene i jednu zlatnu. Ogroman je to uspjeh i najbolja potvrda njihove europske kvalitete ali i prvenstveno kvalitetnog rada u klubu koji se dalje nadograđuje u reprezentaciji. Uvjeren sam da će i ove godine u Rumunjskoj na juniorskom Europskom prvenstvu igrati značajnu ulogu i da će nas obradovati svojim igrama i rezultatom te da će se plasirati na svjetsko prvenstvo” – naglašava Alatović.

Bez obzira što su juniorke uzrastom Begić, Tikvić, Majstorović i Pačkovski već nekoliko godina igraju hrvatsku seniorsku košarku u Prvoj hrvatskoj košarkaškoj ligi za žene. Tamo ih je vodio trener Braslav Turić koji je u osvrtu na sezonu rekao:

“Relativno sam zadovoljan rezultatom u ovoj sezoni. Osvojili smo četvrto mjesto u prvenstvu i sudjelovali na Final Fouru Kupa gdje smo po koš razlici bili treći. Kad se sve to zbroji, a ima u vidu mladost naše ekipe, iskustvo, broj igračica i da na pola sezone nismo nikoga doveli, rezultat je ipak korektan. Jedino gdje smo podbacili je play-off protiv Pletera”, kaže Turić kojemu je zlatna juniorska medalja sa Medveščakom treća trenerska medalja osvojena u Hrvatskoj. Prije toga sa muškom ekipom Zrinjevca 2001. godine osvojio je mlađekadetsko srebro, a 2003. juniorsku broncu.

Na pitanje što očekuje od slijedeće sezone Turić je odgovorio: “Ako uspijemo dovesti još neku igračicu osim Nine Premasunac, mislim da bismo mogli napraviti jedan rezultatski iskorak u odnosu na prošlu sezonu, ali ne smijemo zaboraviti da imamo tri kluba koja su financijski moćnija od nas i koja se u svakom trenutku po potrebi mogu pojačati.”

Pred juniorkama Medveščaka je ostala još samo jedna neodrađena juniorska obveza – nastup u Bukureštu na Europskom juniorskom prvenstvu (U-18, A Divizija), od 26. srpnja do 5. kolovoza, gdje su u skupini C sa Nizozemskom, Češkom i Slovačkom. Zajedno sa suigračicama iz drugih klubova pokušat će i četvrto ljeto zaredom Hrvatskoj donijeti medalju.

Nakon kadetske srebrene iz Estonije (Tallinn, B divizija), kadetske srebrene iz Grčke (Ptolomeida i Kozani, A divizija) i zlatne juniorske iz Mađarske (Miskolc, B divizija) bilo kakva medalja iz Bukurešta ovjerena je viza za nastup na svjetskom prvenstvu koje će se održati dogodine u Litvi.

“Realno je očekivati da ćemo proći prvi i drugi krug natjecanja jer smo reprezentacija za koju svi jako dobro znaju, koju cijene i respektiraju. Taj rešpekt i poštovanje cure su zavrijedile svojim kvalitetnim nastupima na dosadašnjim europskim prvenstvima s kojih su se uvijek vraćale s medaljom. Njih danas svi poznaju u Europi” rekao je njihov trener u reprezentaciji Željko Ciglar koji je s ovom generacijom osvojio sve spomenute medalje a u svojim rukama drži najveći uspjeh hrvatske ženske košarke u povijesti samostalne države Hrvatske – srebrenu medalju s jednog europskog prvenstva – onu iz Grčke gdje su u elitnom europskom košarkaškom društvu pokazali svoju znanje i svoju moć. Slijedi Bukurešt.

Utakmica za 3. mjesto:

JOLLY JBS – RAGUSA 81:51 ( 14:9; 17:23; 27:5; 23:14)

JOLLY JBS: Periša 11, Stojanović 12, Dujić 14, Smolić 7, Petković, Chiabov 13, Cigić 24, Malenica, di Maulo, Mišura, Ramljak, Dujić A.

RAGUSA: Petrović 5, Pocrnjić 18, Tomičić 14, Bajramović, Čoić 2, Kabiček, Lovrić, Rebić 2, Domitrović, Dobroslavić 10.

Utakmica za 1. mjesto:

MEDVEŠČAK – CROATIA 2006 67:56 (22:17; 18:5; 11:20; 16:14)

MEDVEŠČAK: Begić 20 (20 sk), Pačkovski 15 (5 as), Petrak, Tikvić 13 (10 sk), Matić, Šegota, Šarić , Kalebić 11 (15 sk), Majstorović 6, Tičac, Jurjević 2, Livajušić.

CROATIA 2006: Jordanić 4, Čubrić 10, Divčić, Vlahović, Ramljak, Kelava 7 (10 sk), Rudić, Horvat, Martinović 3, Butina 15, Džankić 17.

MVP ZAVRŠNICE. Ana-Marija BEGIĆ (Medveščak)
Najbolja košgeterica: Inja BUTINA (Croatia 2006)

Related Articles