PROam Sjever: Sitni kriminalci osvojili naslov

Array

Završila je osma sezona PROam košarkaške lige Sjever. Novi prvaci su Sitni kriminalci koji su u izrazito napetom finalu pobijedili momčad JSK-a samo poenom prednosti (53:52).

Sitni kriminalci su u doigravanju ostvarili savršenih 5 – 0 (Stoka sitnog zuba, PMF Tropics i JSK) i zasluženo osvojili svoj drugi naslov prvaka. Ovo finale je bilo i repriza dvoboja iz 2009. u kojem je dominirao tadašnji MVP Lin Herenčić, koji je tada s 42 poena donio drugu uzastopnu titulu JSK-ovcima.

Sitni kriminalci bili su odlučni da se takav rasplet finala ne ponovi. Njihova velika serija koja je započela tri kola prije kraja regularnog dijela sezone, a nastavila se i kroz cijelo doigravanje, dala im je dodatnu sigurnost i vjeru u vlastite sposobnosti. U toj seriji padali su svi najjači protivnici (Pravni fakultet Badgers, JSK, Stoka sitnog zuba dva puta, PMF Tropicsi čak tri puta). Bilo je utakmica u kojima su hvatali i dvoznamenkastu prednost, ali uvijek bi netko iskočio i povukao momčad prema pobjedi.

Finale je JSK odlično otvorio nošen Mijićem (18p, 11sk) i Herenčićem (18p, 4as). Konstantno su povećavali prednost i izgledalo je kao da Sitni kriminalci nemaju rješenje za brz napad protivnika. Prva četvrtina završila je s devet poena prednosti na strani JSK-a što je još bio i zadovoljavajući rezultat za kriminalce. Dobra vijest za JSK bila je i rana treća osobna pogreška Bandića (5p) koji je bio izrazito važan igrač Sitnih kriminalaca u polufinalu.

Ipak, kao i kroz cijelo doigravanje, opet je u ključnom trenutku za Kriminalce iskočio igrač iz drugog plana. Ovaj put bio je to Jerčić (15p, 8sk) koji je, iako najniži na terenu, napad za napadom hvatao lopte ispod protivničkog koša i držao svoju momčad u igri. Njegova je i Češkićeva (14p, 7sk) zasluga što JSK nije otišao na neuhvatljivu prednost do poluvremena.

U trećoj četvrtini borbeni Jerčić pogađa par iznimno važnih lopti, a priključuje mu se i Grmača (10p, 9sk) pa Sitni kriminalci, serijom 11:4, preuzimaju vodstvo. U posljednju dionicu se ulazi s prednošću kriminalaca od tri poena, ali problem im stvaraju četiri osobne pogreške Bandića i Grmače koji više nisu u stanju jedan na jedan zaustaviti Herenčića i Vukobratovića (9p, 7sk).

Nedovoljno oporavljeni Brčina (7p, 4sk) vodio je pak dvoboje s Mijićem. Pet minuta prije kraja na semaforu je stajalo 45:44 za Sitne kriminalce, a dvije minute prije kraja rezultat je izjednačen na 50:50. Na sve poene Herenčića i Mijića na suprotnoj strani odgovaraju Jerčić i Češkić. Bilo je jasno da će o pobjedniku odlučiti jedna lopta. Ona je bila u rukama JSK-a.

Bilo je dvadeset sekundi do kraja utakmice i 53:52 za Sitne kriminalce, koji su imali još dva prekršaja do ispunjenja bonusa. Herenčić je nepropisno zaustavljen na 10 sekundi do kraja, dosuđena je lopta sa strane za JSK. U ponovnom pokušaju Sitni kriminalci izlaze vrlo agresivno na Herenčića koji loptu ostavlja Mijiću samo par sekundi prije kraja. Mijić nema izbora nego šutirati tešku tricu preko ruke. Lopta ne ulazi u koš i započinje slavlje Sitnih kriminalaca.

U ovogodišnjem finalu gledali smo sličan scenarij koji prati Sitne kriminalce kroz cijelo doigravanje. Loše otvaranje utakmice i vodstvo protivnika od desetak razlike, zatim konsolidacija momčadi i polagano vraćanje u utakmicu do poluvremena. U trećoj četvrtini preuzimanje vodstva nakon serije trica i taman kada pomislite da je sve riješeno u probleme s osobnim pogreškama ulaze najbolji igrači. Protivnici se vraćaju u utakmicu i tada kod Sitnih proradi netko od igrača koji nisu u prvom planu i donese im pobjedu.

Apsolutno zaslužen naslov prvaka momčadi u kojoj su osim najvećih “zvijezda” (Grmača, Češkić, Brčina i Bandić) i igrači s klupe (Živković, Antolović, Soldo, Jerčić) odigrali izrazito važne minute u doigravanju i bez njih Sitni kriminalci sigurno ne bi postali prvaci. Njihova klupa bila je prevaga u odnosu na podjednako kvalitetne petorke PMF Tropicsa i JSK-a. Kao uvertira finalu odigrana je utakmica za treće mjesto u kojoj su PMF Tropicsi pobijedili Privrednu banku Zagreb 61:53.

Tropicsi su predvođeni Nemecom (20p, 5sk) i Griljom (12p, 5sk, 2bl) brzo stvorili uvjerljivu prednost. Dojam je da kada za Tropicse igra potpuno spremni Ribarić (9p, 7sk, 6as, 2 os. lopte) njihova igra doseže potpuno drugu dimenziju. Tropicsi su nedodirljivo izgledali u ovoj utakmici. Dvoznamenkastu prednost su lako održavali cijelo prvo poluvrijeme bez obzira na izniman trud Brkića (12p, 4sk, 6as, 6 os. lopti), Kaluđera (11p) i Medaka (18p, 14sk, 5 iz. lopti).

Nedostajao je bolji učinak Jerkovića (4p, 7sk) kojeg je zaustavio kapetan Tropicsa Erak (8p, 7sk). Od najboljeg centra lige u utakmici za medalju se ipak očekivalo više. U posljednjoj četvrtini Tropicsi odmaraju najbolje igrače i to Privredna banka Zagreb koristi da se približi na samo pet poena zaostatka. Povratak najboljih igrača PMF-a na parket zaustavlja tu seriju te se utakmica završava bez velike napetosti.

PMF Tropcsi nisu obranili titulu, ali su osvojili svoju treću medalju u tri godine koliko sudjeluju u PROam ligi Sjever. Privredna banka Zagreb osvojila je pak trofej FERbasket za najbolje plasiranu momčad s FER-a nakon regularnog dijela sezone.

Najbolji igrač: Tino Jerčić (Sitni kriminalci)

Utakmica za treće mjesto:

PMF Tropics – Privredna banka Zagreb 61:53

PMF tropics: Erak 8, Šindija 3, Ribarić 9, Grilj 12, Žuvela, Čaldarević, Kosturin 3, Nemec 20, Andrić 3, Labor, Kosanović, Škof 3

Privredna banka Zagreb: Kaluđer 11, Listeš 2, Zelić, Pamić, Jerković 4, Medak 18, Pavlić 6, Brkić 12, Brtan, Beljan, Vukšić

Finalna utakmica:

Sitni kriminalci – JSK 53:52

Sitni Kriminalci: Jerčić 15, Bandić 5, Živković 2, Antolović, Gvardijan, Soldo, Bandalo, Bobesić, Brčina 7, Grmača 10, Šrekais, Češkić 14

JSK: Herenčić 18, Kurevija, Mihaljek , Mijić 18, Pajdek 5, Puljiz, Tafra 1, Trbara 1, Vukobratović 9, Zelić

Related Articles