Juniorski turnir u Valjevu: Cedeviti poraz protiv Bosne (video)

Array

Prvi dan jakog međunarodnog juniorskog košarkaškog turnira (1998. i mlađi) donio je iznenađujuće rezultate. Prošlogodišnji prvak Partizan je tricom u posljednjim sekundama utakmice izgubio od slovačke Prievidze, a naša Cedevita je nakon dva produžetka poražena od sarajevske Bosne. Tako će ova dva ABA ligaša u 17 sati igrati prvu utakmicu za poredak od petog do osmog mjesta.

Ogled između Cedevite i Bosne je imao najviše uzbuđenja. Bosna je 12 sekundi do kraja, kod rezultata 70:70, imala slobodna bacanja, ali Miljan Lale nije bio uspješan. Na drugoj strani šut sa zvukom sirene Dženana Muse nije bio točan.

Drugi produžetak Cedeviti donio je Musa na asistenciju Dine Herca. Musa je propustio priliku osigurati pobjedu iz dodatnog slobodnog bacanja. Utakmicu rješava Elmin Džavić koji 30 sekundi do kraja iz slobodnih bacanja postavlja konačnih 87:85. Imali su igrači Mladena Starčevića dva napada do kraja, ali oba su bila neuspješna.

Sarajlije je predvodio Elmin Džavić s 24 i Lale s 23 koša. U našoj ekipi Toni Perković je ubacio 27, Musa 22, a Luka Barišić 12. Istaknimo 13 skokova Ivana Medveda.

Cedevita – Bosna 85:87 (14:16, 36:29, 50:47, 70:70, 76:76)

Cedevita: Perković 27 (6as, 9sk), Kuzmanović 2, Jordano 6 (34 min), Herc 8, Dubroja, Mihalić, Medved 6 (13sk) Antunović 2, Musa 22 (3as, 6 il, 5sk), Barišić 12 (5sk), Varga-Brzica
Bosna: lkiović, Kadić, Halilović 4, Kalaba 2, Karsić 2, Huseinović, Lale 23 (7sk, 5il), Džafić 24 (8sk) Gligorević 16 (8sk), Kurtanović, Raslodvić 5, Maksumić 2 ;Trener Damir Pindzo.

Video: Prvo poluvrijeme

Video: Drugo poluvrijeme

Utakmica protiv Partizana može se od 17 sati pogledati uživo, link na Live Stream ćete naći na našim Facebook stranicama.

Još jedan ABA klub neće ići u borbu za prvo mjesto. Ljubljansku Olimpiju je pobijedio valjevski Metalac 54:48. Za finale domaćin igra protiv Mega Leksa koji je bio bolji od Juniora iz Skoplja sa 71:63. Drugi polufinalni par je Prievidza – Bosna.

Turnir je u početku nosio naziv Memorijalu Luke Stančića po treneru Metalca koji je uveo u Prvu ligu SFRJ u sezoni 1972/73. i održao u tada jednoj od najjačih košarkaških liga u Europi. Stančić je trenirao i Bosnu, a s mlađim selekcijama je osvojio pet medalja na Svjetskim i Europskim prvenstvima. Kasnije je došlo do svađe, uplela se politika i kćerka Nataša Stančić je nije dozvolila da se Lukino ime koristi za  “ličnu promocije pojedinaca”

U prvom izdanju turnira Split je bio drugi, a Cedevita šesta. Dorian Jelenak je bio najbolji strijelac, a Paolo Marinelli i Mario Marić su izabrani u najbolju petorku. Sljedeće godine Split je završio kao treći, a Cedevita je bila mjesto iza. Dragan Bender je našao svoje mjesto u petorci turnira. Prošle godine su Splićani bili predzadnji. Ovo izdanje turnira jučer je otvorio Božidar Maljković.

Related Articles