Jure Zdovc: “Neki igrači kao da su pali s Marsa”

U nedjelju u 20:30h Cedevita će u Košarkaškom centru Dražen Petrović gostovati kod Cibone u drugoj utakmici finalne serije doigravanja HT Premijer lige. Momčad Jure Zdovca u prvom se susretu u Domu sportova nije proslavila. Cibona je slavila 96:87, s tim da je Cedevita u zadnjoj četvrtini otopila veliki dio zaostatka.

Međutim, ova serija daleko je od riješene. Naslov će na kraju pripasti momčadi koja prva skupi tri pobjede i već s nedjeljnom pobjedom Cedevita sve može vratiti na početak.

Jure Zdovc dobro je proučio prvu utakmicu: “Nismo bili pravi. Nije bila prava koncentracija. Igrali smo dosta slično kao protiv Splita u prvoj utakmici polufinala, bez obrane, bez komunikacije, bez ruku i bez tuče. Postigli su 90 i nešto poena, što je apsolutno previše. U finalu playoffa, ako se ne potučeš, ne možeš dobiti. Oni su poslije pogađali neke teške šuteve, ali sve je to bilo plod naše slabe obrane u početku i onda se i njima okrenula sreća. Mi smo promašivali otvorene šuteve, oni su dosta riskirali, ali ja se opet vraćam na obranu. Sve ide iz obrane i tu je bilo previše grešaka. Na tom nivou, na takvoj utakmici to jednostavno ne smijemo dozvoliti. Ja sam razočaran zbog toga što te stvari ponavljamo svaki dan. To je bila šesta utakmica s Cibonom, cijele godine smo u nekom razmaku igrali s njima, znamo pravila, ali neki igrači kao da su pali s Marsa. To mene brine. Tu sam najviše razočaran, ali što je tu je. Igramo sada drugu utakmicu i ako smo već morali izgubiti, bolje da smo izgubili prvu nego zadnju utakmicu. Moramo skupiti energiju, koncentraciju i napraviti sve da pobijedimo u sljedećoj utakmici.”

Cedevita je u prošloj utakmici igrala bez Andrije Stipanovića i Tonija Katića.

“Imali smo problema. Neki objektivni razlozi su bili, ali previše je bilo subjektivnih. Imali smo trojicu igrača bez treninga. Nismo znali kako će reagirati, hoće li igrati i hoće li imati snage. No, kad igraš kod kuće i imaš kvalitetu to se ne bi smjelo poznati. Andrija se vraća. On je bio vani jedan duži period, tako da to sigurno neće biti onaj stari Andrija, ali sigurno da je to za nas jako značajan igrač jer nam je on jednostavno jedini centar. Bit će, pod navodnicima, lakše, ali neće nam Andrija dobiti utakmicu sam. Mi moramo igrati puno bolje, odgovornije i koncentriranije”, rekao je Zdovc.

Džanan Musa i dalje vjeruje u svoju momčad: “Kao što sam rekao i prije finala, mislim da smo dosta kvalitetnija ekipa. Mislim da smo u prvu utakmicu ušli dosta opušteno i nonšalantno, ali da smo sad naučili iz svojih grešaka i da ćemo dočekati spremno utakmicu u nedjelju.”

Što će biti ključ pobjede?

“Energija u svakom slučaju. 40 minuta timska igra i mislim da pobjeda neće doći u pitanje.”

Obrana u prvoj utakmici je bila slaba…

“Tu je dosta bitna energija i želja u obrani. Mi jednostavno nismo dovoljno željeli u toj prvoj utakmici. Mislim da smo dosta naučili iz te prve utakmice i sad idemo spremni u Draženov dom da uzmemo pobjedu.”

Cedevita nije odustala od naslova.

“Ni u kojem slučaju. Mislim da smo i dalje veliki favoriti za osvajanje”, istaknuo je Musa.

Plamaker Will Cherry razmišlja slično kao i Musa: “Moramo ih shvatiti ozbiljno. Ne smijemo se opustiti protiv tih momaka. To je bio naš problem. Izašli smo na teren i mislili smo da ćemo samo pobijediti te dečke, zaboravljajući da je to dobro vođena momčad koja ima dobre igrače. Moramo izaći na teren i biti agresivni od početka.”

U prvoj utakmici Cedevita je u zadnju četvrtinu ušla s 23 poena zaostatka, a na tridesetak sekundi do kraja imala je tricu za -3.

“Ne želimo se opet dovesti u takvu rupu, no to pokazuje da se nikad ne predajemo i da se borimo. Mi predstavljamo Cedevitu i nikad ne želimo baciti ručnik. Predstavljamo ovu organizaciju i nikad nećemo odustati. Ako ćemo igrati kao što smo igrali u zadnjoj četvrtini, pobijedit ćemo ih lako jer mislim da nitko ne može igrati protiv nas kad igramo takvu košarku”, izjavio je Cherry.