Jusuf Nurkić i službeno u Cedeviti

Array

18-godišnji bosanski reprezentativac koji igra na poziciji centra Jusuf Nurkić konačno je, nakon razrješenja svih pravnih zavrzlama s bivšim klubom, slovenskim Zlatorogom, potpisao za Cedevitu.

Nurkić je već nekoliko mjeseci trenirao s Cedevitom, a ljetos je igrao na U-18 Europskom prvenstvu divizije B, gdje je jednostavno rečeno – dominirao. Brojke su najbolji pokazatelj: 19,4 poena, 13,3 skoka i 2,3 blokade za 30,8 minuta po utakmici. Naravno, proglašen je najkorisnijim igračem turnira, a reprezentacija BiH je kao najbolja momčad izborila unaprjeđenje u diviziju A. Ovakvim igrama pokazao je da je prerastao konkurenciju u svojoj kategoriji te ga je izbornik seniorske reprezentacije BiH, Aco Petrović pozvao u svoju selekciju. U kvalifikacijama za Eurobasket 2013. dobio je malu minutažu u 3 utakmice, koju je korektno iskoristio – protiv Nizozemske je upisao 4 poena i 5 skokova za 5 minuta. Gruziji u 8 minuta nije zabio, a protiv Rumunjske je dobio 16 minuta i iskoristio ih za 2 poena, 4 skoka i 1 asistenciju.

Trener Cedevite Božidar Maljković osvrnuo se na novo pojačanje u izjavi za internetsku stranicu kluba:

“To je jedan izuzetno talentiran igrač koji mora još dosta toga raditi i naučiti, ali već sada može biti upotrebljiv u određenim fazama igre. Ako bude dobro radio, a ne vidim razloga da ne jer već radi dobro, trebao bi svakim danom napredovati i biti bolji i boriti se za svoje mjesto u timu. Nikome mjesto u ekipi i minutaža nisu zagarantirani.”

Dolazak Nurkića u momčad naravno nije mogao proći neobilježeno ni od strane sportskog direktora Mateja Mamića:

“Drago mi je prvenstveno iz razloga što smo se uspjeli dogovoriti, znači nismo trebali ići na FIBA-u i na nikakve arbitraže, nego smo našli zajednički jezik. Ono što je najvažnije, Jusuf Nurkić, igrač koji je stvarno velikog potencijala, pred kojim predstoji puno rada, ali i velikih mogućnosti, će napokon biti u sastavu i moći konkurirati za prvu momčad. U ABA ligi, u Euroligi, pa kasnije i u hrvatskom prvenstvu će imati dosta prostora za pokazati ono što zna. Svjesni smo činjenice da je još uvijek veliki potencijal, da treba s njim dosta raditi i konkretizirati mnoge stvari koje dosad možda ne radi najbolje, ali svjesni smo i da je bio MVP divizije B i Nike Junior Tournamenta u Beogradu, tako da je vidljivo da se stvarno radi o igraču koji može dostići dobre visine.”

Related Articles