Kadeti Istok: Vukovar i Slavonski Brod na poluzavršnici PH

Array

Kolo prije završetka kadetske Lige za prvaka poznati su predstavnici Slavonije i Baranje na poluzavršnici prvenstva Hrvatske pa će tako našu istočnu regiju predstavljati mlade momčadi Vukovara i Slavonskog Broda.

Stopostotan učinak od 13 pobjeda, koje su u prosjeku iznosile plus 31 u njihovu korist, sugerira da Vukovarci zapravo nisu imali dostojnu konkurenciju u Slavoniji i Baranji. Ovako uvjerljiv i lagan način, na koji se momčad Vukovara plasirala na poluzavršnicu prvenstva Hrvatske, zapravo i ne predstavlja iznenađenje, budući da je ova generacija vukovarskih kadeta ostvarila zapažen rezultat na završnici PH u mlađekadetskom uzrastu 2013. godine, kada su osvojili izvanredno četvrto mjesto.

Prošle godine Vukovar je bio sudionik kadetske Lige za prvaka, međutim, pohod na vrh hrvatske košarke u tom uzrastu najavljen je za ovu sezonu, budući da je igračima, tada ulaznog 1999. godišta, bila potrebna godina više fizičkog razvoja i iskustva kako bi sazreli za najveće domete i ostvarili realno zacrtane ciljeve. Srđan Brocić, Dominik Kajba, Tomislav Bobinac i Patrik Bjelanović nositelji su ove talentirane vukovarske generacije za koju će se, vjerujemo, u budućnosti još mnogo čuti.

Drugu godinu zaredom na poluzavršnicu su se plasirali i kadeti Slavonskog Broda. U odnosu na prošlu godinu, Brođani su, u nešto izmijenjenom i pomlađenom sastavu, u međusobnom ogledu bili bolji od đakovačke ekipe Sedam, što im je u konačnici donijelo plasman na poluzavršnicu. Najzaslužniji za novi uspjeh mladih brodskih košarkaša nedvojbeno je dvojac Tino Šebalj i Egon Ruhek (1999.) koji je dominirao u većini susreta i već u ranim fazama dvoboja osiguravao Brođanima bodove.

Kolo prije kraja Lige za prvaka Šebalj je na prosjeku od 20.5 koševa, a uočljiva razlika u visini u odnosu na svoje vršnjake (203 cm) razlog je tome što je gotovo svaki susret završavao s double-double učinkom. Njemu uz rame izvanredan je bio Ruhek s 19.5 koševa u prosjeku, međutim, od daleko uvjerljivijeg učinka spriječila ga je ozljeda zgloba koju vuče i obnavlja još od samog početka natjecanja. Osim ovog dvojca, zapaženu ulogu u brodskoj momčadi odigrali su i Filip Blažević, Franjo Marinčić, Stefano Čiča i Patrik Suman. Dojam koji su Brođani ostavili u svojim prezentacijama i rezultatima sugerira da ovo nije njihov maksimum i to u prvom redu zbog učestalih izostanaka (ozljede i bolest) nekolicine igrača te nešto kasnijeg popunjavanja rostera mladićima 2000. i 2001. godišta. Koliko zapravo može ova talentirana momčad, možda ćemo saznati upravo na poluzavršnici.

Korak do plasmana na poluzavršnicu na kraju je ostao đakovački Sedam koji je u borbu za drugu poziciju došao zahvaljujući fantastičnom Kristijanu Vladoviću. Radi se o mladiću 1999. godišta koji dominira na poziciji playmakera, a o njegovoj dominaciji u ovom uzrastu na Istoku govore učinci nerijetko s preko 40, pa čak i 50 poena. Međutim, izostala je kvalitetna pomoć suigrača, što je zapravo ključan korak koji je nedostajao Đakovčanima za plasman na poluzavršnicu. Vinkovci pak kvalitetom nisu bili u mogućnosti odgovoriti spomenutoj trojci te su uoči posljednjeg kola još uvijek bez pobjede u Ligi za prvaka.

Liga za prvaka Slavonije i Baranje 2015. – kadeti

Poredak Uk. Om Bod K.Raz.
1. Vukovar 5 5-0 10  146
2. Slavonski Brod 5 3-2 8  33
3. Sedam 5 2-3 7 -39
4. Vinkovci 5 0-5 5 -140

Parovi posljednjeg 6. kola: Slavonski Brod – Vukovar (ŠD Vijuš, petak 18 sati), Vinkovci – Sedam (ŠD Lenije, nedjelja 10 sati).

Related Articles