Kadeti u Bugarskoj traže plasman na Svjetsko prvenstvo!

Hrvatska kadetska reprezentacija sutra započinje svoj nastup na FIBA Challenger turniru koji se održava u bugarskoj Sofiji.

Hrvatska se nalazi u skupini B gdje je čekaju ogledi s kadetskim reprezentacijama Njemačke, Latvije, Poljske i Bugarske. U Sofiji je trebala igrati i Španjolska kao šesti sudionik turnira, no morali su otkazati svoj nastup zbog problema s koronavirusom.

Sustav natjecanja na U16 Challengerima se ponešto razlikuje od U20 i U18 turnira koje smo imali priliku gledati zadnjih mjesec dana. Najboljih 18 reprezentacija po FIBA-inoj ljestvici podijeljeno je u tri skupine sa šest ekipa. Dvije najbolje ekipe iz skupina A i C izboriti će nastup na U17 svjetskom prvenstvu koje se sljedeće ljeto održava u Španjolskoj.

Iz skupine B samo će prvoplasirana ekipa izboriti nastup na svjetskom prvenstvu – Španjolska kao domaćin ima direktan plasman unatoč otkazivanju nastupa na turniru u Bugarskoj.

U pripremnom razdoblju Hrvatska je odigrala šest utakmica – po dvije pobjede protiv Crne Gore i Sjeverne Makedonije te dva poraza od Slovenije.

Za naš portal turnir je najavio trener kadetske reprezentacije, Stipe Kuliš.


Za početak, koliko ste zadovoljni odrađenim pripremama?

“U stožeru dominira pozitivan stav vezan za dinamiku napretka naših reprezentativaca u tehničkom, taktičkom i funkcionalno-motoričkom aspektu njihove izvedbe. Proporcionalno tome smo zadovoljni i progresijom kvalitete izvedbe kolektiva. Kriteriji kao što su radna etika, poštivanje sustava i praćenje standarda funkcioniranja u reprezentativnom okruženju bili su visoko pozicionirani u našim normativima od prvog dana priprema. Kandidati su ih prihvatili, adaptirali se i ispunjavali ih na zadovoljavajućoj razini, tako da mogu utvrditi kako su primarni i esencijalni ciljevi programa ispunjeni.”

Iza nas je vrlo zahtjevna godina, kako se to odrazilo na vaš odabir reprezentativaca?

“Sam odabir kandidata bio je kompleksan proces iz razloga što je ova generacija imala restrikciju održavanja treninga i utakmice zbog situacije vezane za Covid te je bilo izazovno definirati njihovo aktualno stanje kao i progresiju individualnog napretka kroz period od zadnjih dopuštenih aktivnosti. Međutim, u samoj završnici sezone je ipak dozvoljeno održavanje utakmica što je uvelike olakšalo dodatno filtriranje reprezentativaca.

FOTO: hks-cbf.hr

Izostanaka kandidata zbog određenih ozljeda koji su na ranijim okupljanjima bili bitan aspekt ove generacije ima, međutim o tome ne treba puno riječi trošiti jer je to izvan našeg utjecaja već im možemo samo zaželjeti što brži i bolji oporavak. Trenutno treba pričati o momcima koji su tu i koji iz dana u dan ispunjavaju kriterije koji se postavljaju pred njih.”

Očekivanja prije turnira?

“O nekim rezultatskim očekivanjima smatram da je bezpredmetno govoriti. Trenutno kao pozitivan rezultat smatram ostvaren napredak reprezentativaca koji ih približava korak prema seniorskoj vrsti. Svaki natjecateljski rezultat može biti samo dodatni bonus, međutim on ne ovisi samo o tebi nego i o kvaliteti suparnika s kojim igraš.

Iako su se u nekim neformalnim razgovorima s rezervom osvrnuli na konačne mogućnosti ove generacije uzimajući u obzir činjenicu kako je osvojila tek 5. mjesto na Slovenia Ball-u kao i izostanak određenih kandidata, mi vjerujemo kako su ovi momci spremni nadmašiti takve opaske.”

I za kraj, kakva atmosfera vlada u reprezentaciji?

“Sinergija unutar stožera te između igrača, kao i na relaciji stožera i igrača je kroz cijeli period bila na zavidnoj razini. Članovi stožera Krunoslav Rimac i Edi Rački kao asistenti, Zvonimir Galovac kao kondicijski trener te Tomislav Međimorec u ulozi fizioterapeuta posjeduju iznimne ljudske i stručne kvalitete što daje dodatan užitak svakodnevnoj intenzivnoj suradnji.”

Hvala treneru na izdvojenom vremenu za naš portal, puno sreće u Bugarskoj!


Raspored

16.08. – Hrvatska vs. Poljska (18h)

17.08. – Hrvatska vs. Latvija (15h)

18.08. – Bugarska vs. Hrvatska (18h)

20.08. – Hrvatska vs. Njemačka (15h)

21.08. – Hrvatska vs. Španjolska (odgođeno)

Sastav

  • Roko Lukić (KK Zadar)
  • Vatroslav Mastelić (KK Alkar)
  • Zvonimir Kujundžić (KK Cibona)
  • Tin Udovičić (EWE Baskets Oldenburg)
  • David Pavin (KK Sonik Puntamika)
  • Jurica Zagoršak (KK Zadar)
  • Luka Frančešević (KK Cibona)
  • Vito Perković (KK Zadar)
  • Vigo Bart (KK Kvarner 2010)
  • Matej Akrap (KK Cedevita Junior)
  • Darijo Obad (HKK Čapljina)
  • Mateo Tomašević (KK Dubrovnik)

Stručni stožer

  • Stipe Kuliš (glavni trener)
  • Edi Rački (pomoćni trener)
  • Krunoslav Rimac (pomoćni trener)
  • Zvonimir Galovac (kondicijski trener)
  • Jeronim Romić (liječnik)
  • Tomislav Međimorec (fizioterapeut)
  • Darko Kunce (vođa puta)

FOTO: SportStudio.Agency

Related Articles