Karlo Žganec:”Prvi puta sam izvan Hrvatske, a prilagodba prolazi bolje od očekivanja”

Array

Karlo Žganec po prvi puta u karijeri nastupati će za momčad izvan Hrvatske, naime, prije dva mjeseca potpisao je za ambiciozni rumunjski Cluj Napocu. Suigrač u novom klubu bit će mu Darko Planinić, a tim povodom porazgovarali smo s Karlom.

Pozdrav Karlo, kako su prošle pripreme za novu sezonu?

“Pozdrav, za sada je sve super. Šta se tiče priprema, okupili smo se prije 50- ak dana i odradili sve što je bilo zacrtano. Imamo još jedan turnir za odraditi, a 2.10. i prvu službenu utakmicu u sezoni.”

Po prvi puta u karijeri igrat ćeš za klub izvan Hrvatske. Što te privuklo u Cluj?

“Da, prvi put općenito odlazim iz svog grada i odmah u drugu državu. Period prilagodbe nije predugo trajao i sve je bolje nego sam očekivao. Privukla me prije svega sredina u kojoj ću imati prostora za napredak jer nisam baš bio zadovoljan sa svojom zadnjom sezonom u Cedeviti. Stagnirao sam, a uz Duleta Vujoševića koji je po mom mišljenju ponajbolji trener za mlade u Europi taj napredak bi trebao biti lakše ostvariv. Nakon toga, poklopile su se i ambicije kluba , kao i financijska strana te sam odlučio da je to najbolji izbor.”

Kako ti se sviđa momčad, tamo su neka poznata lica, Darko Planinić, trener je Dule Vujošević?

“Ne želim govoriti kako mi se sviđa momčad jer sam se prijašnjih godina opekao oko takvih procjena, ali ću reći da sam pozitivno iznenađen rosterom kojeg imamo. Da, Darko i Dule su ovdje. Puno lakša mi je ova prilagodba prošla uz Darka kojeg dobro poznajem od prije i koji ima veliko inozemno iskustvo. Pomogao mi je oko puno stvari i zahvalan sam mu na tome.
A o Duletu ne treba previše riječi trošiti jer se dobro zna kakav je stručnjak, ali i veliki radnik i košarkaški fanatik koji živi za ovaj sport 24 sata dnevno.”

Hrvatska je na Eurobasketu nastupala u Cluju, kako ti se sviđa sam grad?

“Željko Šakić je ovdje igrao prije 2 godine i on mi je nahvalio i grad i život u Cluju. Bez obzira na to imao sam možda malo predrasuda jer nisam znao što očekivati, ali grad je stvarno prekrasan i život je stvarno dobar ovdje. Iznenadilo me koliko je grad razvijen i doslovno imamo sve što nam treba.”

Nakon dugog niza godina u Cedeviti, kako bi opisao svoj napredak u dresu Vitamina?

“Stvarno sam zahvalan KK Cedeviti i svim ljudima u njoj na svemu, proveo sam prekrasnih 5 godina tamo i taj klub smatram svojim. Uživao sam biti dio njega i to razdoblje provedeno ostati će mi u lijepom sjećanju, ali mislim da sam zadnjih godina malo stagnirao i moja igra nije napredovala onako kako sam ja želio.”

Je li te iznenadila odluka vodstva Cedevite da otiđe iz Hrvatske?

“Da, iznenadila me ta odluka. Mislim da je to veliki udarac za hrvatsku košarku i sport općenito jer je KK Cedevita bila zdrava sredina i klub za primjer ne samo u Hrvatskoj, nego i u Europi. Teško da ćemo mi u Hrvatskoj ubrzo imat košarkaški klub na tako visokoj razini kao što je Cedevita bila. U drugu ruku shvaćam potez gospodina Emila Tedeschija i ostalih čelnika da prebace središte kluba u Ljubljanu.”

Hrvatska će igrati kvalifikacije za OI, smatraš li da možeš izboriti mjesto među 12 reprezentativaca?

“Iskreno se nadam da će se svi odazvati na te kvalifikacije jer sam stvarno veliki navijač naše reprezentacije, ali i smatram da trenutno nemam kvalitetu za biti među 12 igrača reprezentaciji.”

Kako objašnjavaš crnu rupu hrvatske reprezentativne košarke i vidiš li svjetlo na kraju tunela?

“Ne znam kako objasniti ove crne rupe, mislim da je to pitanje za neke pametnije i iskusnije ljude od mene. I dalje imam vjeru u našu reprezentaciju i nadu da ćemo se vratiti na pobjedničke staze.”

Gdje se vidiš u budućnosti?

“Ne razmišljam previše o budućnosti, sad sam u Cluju, a vrijeme će pokazati što će biti dalje.”

Veliko hvala Karlu na ugodnom razgovoru, želimo mu puno sreće u novom klubu!

Related Articles