Utorak, 28 lipnja, 2022
More

  KK Cibona nema status profesionalnog kluba?!

  Na društvenim mrežama počele su kružiti informacije o Ciboni kao amaterskom klubu. Središnji državni ured za šport razjasnio je o čemu se radi. Poslali smo službeni upit Košarkaškom klubu Cibona da se očituju po tom pitanju, no još nismo dobili odgovor (u slučaju naknadnog očitovanja objavit ćemo odgovor KK Cibona):

   

  Poštovani,

  nastavno na e-mail niže, obavještavamo Vas kako slijedi. Zakon o sportu (Narodne novine, broj 71/06, 150/08, 124/10, 124/11, 86/12, 94/13, 85/15 i 19/16) u članku 8. stavku 1. propisuje kako se sudjelovanje u sportskim natjecanjima smatra profesionalnim ako sportaš koji sudjeluje u sportskim natjecanjima ima sklopljen ugovor o profesionalnom igranju ili ugovor o radu sa sportskim klubom ili ako sportaš obavlja samostalnu sportsku djelatnost sudjelovanja u sportskim natjecanjima. Nadalje, u članku 24. predmetnog Zakona propisano je da profesionalni status ima onaj sportski klub koji je osnovan radi obavljanja sportske djelatnosti sudjelovanja u sportskom natjecanju, ako uvjete iz članka 8. stavka 1. Zakona o sportu zadovoljava više od 50% registriranih sportaša u seniorskoj konkurenciji, u odnosu na broj prijavljenih sportaša za natjecateljsku godinu na listi koju vodi odgovarajući nacionalni sportski savez ili ako ispunjava uvjete za stjecanje profesionalnog statusa sukladno pravilima odgovarajućega nacionalnog sportskog saveza.

  Također, Zakon o sportu u članku 26. stavku 1. propisuje da se Povjerenstvo za profesionalne sportske klubove osniva kao stručno tijelo radi praćenja obavljanja djelatnosti profesionalnih sportskih klubova. Povjerenstvo za profesionalne sportske klubove nema saznanja o ispunjavanju više navedenih uvjeta od strane Košarkaškog kluba Cibona, jer Košarkaški klub Cibona nije dostavio Središnjem državnom uredu za šport zahtjev za upis u Registar profesionalnih sportskih klubova, pa tako isti u ovome trenutku niti nije profesionalni sportski klub, ne dostavlja Povjerenstvu za profesionalne sportske klubove dokumentaciju propisanu člankom 24. stavkom 6. predmetnog Zakona, odnosno nastavno na navedeno Povjerenstvo za profesionalne sportske klubove nije dužno temeljem propisanog Zakonom o sportu pratiti obavljanje djelatnosti Košarkaškog kluba Cibona.

  S poštovanjem,

  Središnji državni ured za šport/Central State Office For Sport Savska cesta 28/I 10 000 Zagreb, Croatia

  NAJČITANIJE VIJESTI TJEDNA

  zadnje objave