KK Đuro Đaković pred stečajem?

Array

Teška financijska situacija i neizvjesnost oko sudbine KK Đuro Đaković ovih dana doseže svoj vrhunac. Naime, u ovom trenutku budućnost kluba je pod velikim znakom pitanja, budući da zbog nagomilanih dugova postoji mogućnost da će klub sljedeću sezonu napustiti natjecanje u A1 ligi.

Podsjetimo, krajem kolovoza prošle godine u klub je ušao novi sponzor, Đuro Đaković Holding d.d. te je za predsjednika izabran Vladimir Kovačević, koji je ujedno i predsjednik upravnog odbora. Kako smo ranije izvjestili, javnosti ti je prezentirano da je donesen proračun od 3 milijuna kuna te je odlučeno da će klub igrati Balkansku ligu. Pored toga, u klub je kroz sezonu dovedeno 13 igrača izvana, među kojima je nakon dugo vremena bio i jedan stranac, tamnoputi centar Brice Massamba.

Ambicije su naglo porasle, a već postojeći dug od pola milijuna kuna je, činilo se, bio riješen te se u novu sezonu krenulo u pohod na Ligu za prvaka te drugi krug Balkanske lige. Međutim, kako se neslužbeno doznaje, klub danas ima dugovanja preko milijun kuna. Dužan je igračima, trenerima, hrvatskom košarkaškom savezu, hotelima, prijevoznicima, restoranima.

Kovačević

Situacija je jako teška, a nakon što se upravni odbor kluba niti jučer nije sastao, trenutno se s klubom ništa ne događa. Sezona je završena, igrači su napustili klub, a ostali su nagomilani dugovi.

Postoji još jedan problem, a to je financiranje kluba od strane grada Slavonskog Broda. Usporedbe radi, toškovi samo prema hrvatskom košarkaškom savezu godišnje iznose 270 tisuća kuna. Za razliku od, primjerice, košarkaškog kluba Šibenik, koji godišnje od grada Šibenika dobije gotovo milijun kuna, Đurinci od grada Slavonskog Broda mjesečno prime dotaciju od 10 tisuća kuna. Godišnje je to, dakle, 120 tisuća kuna, što im nije dovoljno ni za potrebe HKS-a, prenosi sbonline.net

S obzirom na sva događanju u klubu u protekle tri godine, nameće se sve više pitanja na koje klub ne daje konkretne odgovore. Ovi dugovi sasvim sigurno nisu nagomilani preko noći. Stoga, nije jasno zašto je klub igrao Balkansku ligu koja zahtjeva veliki dio financijskih sredstava? Zašto su se u klub dovodili brojni igrači i treneri izvana koje je klub skupo plaćao, a koji nisu ostvarili realno zacrtani cilj? Zašto se klub nije odlučio osloniti na mlade igrače iz vlastitog pogona, nego ih je sustavno odbacivao?

Ivan Kardum

Zašto Đuro Đaković Holding, veliki brend grada Slavonskog Broda, uopće financira ovakav način rada i zadržava ljude u klubu koji su odgovorni za ovakvo stanje? Kako je moguće da grad, koji je vlasnik kluba, izdvaja toliko malo novaca za jedini klub u gradu koji igra prvu ligu? Naime, Brođanima je poznata netrepeljivost između političke opcije na čelu grada i one koja je bliska klubu. Hoće li politika ponovo biti onaj presudni jezičac na vagi koja će odlučivati o sudbini sporta?

Odgovore na sva ova pitanja pokušao sam dobiti od predsjednika kluba i upravnog odbora Kovačevića. Međutim, preko službe za odnose s javnošću Đuro Đaković Holdinga dobio sam informaciju da on trenutno nije dostupan, budući da se nalazi na službenom putu. No vjerujem da će biti prilike da Brođanima i navijačima ponudi odgovore na pitanja koji oni očekuju.

U svakom slučaju, pratit ćemo razvoj situacije u Slavonskom Brodu. U ovome trenutku, spominje se i stečaj kao jedna od mogućnosti. U tom slučaju KK Đuro Đaković bi ispao iz prve lige i krenuo ispočetka, od natjecanja u trećoj ligi. Ukoliko bi to značilo preko potreban zaokret u načinu financiranja kluba te stabilnost i stručnost u njegovu vođenju, možda to onda i nije tako loša opcija.

Related Articles