KK Zadar potvrdio: Sljedeće sezone igraju ABA ligu i HT Premijer ligu

Nakon što je KK Split poslao prijavu za Basketball Champions League, koju je HKS proslijedio u Ured za natjecanje BCL-a, nametnulo se logično pitanje: Što je po tom pitanju poduzeo KK Zadar?

Odgovor su potražili u uredništvu zadarskog sportskog portala Sport023.hr, kod Željka Žilavca, direktora kluba.

“HKS nam je poslao dvije opcije na koje smo se mi očitovali. Činjenica je da Zadar nije odbio ponudu HKS-a, ali ju je nastojao malo oblikovati i dao kontraponudu, u kojoj smo naveli da želimo igrati i FIBA-inu Ligu prvaka i ABA ligu, s tim da bismo se u HT Premijer ligu uključili u trećoj fazi. Međutim, HKS je to odbio”

U opcijama HKS-a našla se i mogućnost nastupa i u novoj regionalnoj ligi, ali Žilavec kaže
kako nigdje nije specificirano o kakvom se natjecanju radi.

“Nigdje nije bilo navedeno ni kakva je to nova regionalna liga ni gdje se igra, ni koji će je klubovi igrati, pod kojim uvjetima i kakvi su troškovi. Sada vidimo da će Split igrati Ligu prvaka, ali paralelno ostati i u ABA ligi, ne znam kako. Mi smo procijenili da je prenaporno igrati sva tri natjecanja paralelno od početka sezone te smo ponudili ono što mislimo da u ovom trenutku možemo.

HKS je najavio i da će u sljedećoj sezoni izdvojiti dva milijuna kuna iz vlastitih sredstava, pri čemu bi milijun kuna bio rezerviran za klub koji se odluči participirati u Ligi prvaka, a drugi bi se raspodijelio kao potpora među klubovima koji ne igraju natjecanja koja HKS službeno ne priznaje. U ovom slučaju, postavlja se pitanje hoće li Split, kao sudionik Lige prvaka, dobiti milijun kuna, iako igra ABA ligu (koju HKS službeno ne priznaje), dok Zadar neće sudjelovati u raspodjeli drugog milijuna upravo zato što igra ABA ligu?

“Mislio sam da ulazak u Ligu prvaka uvjetuje ne igranje ABA lige, isto kao što je Savez najavio da će ostatak sredstava podijeliti na ostale klubove. Smatram da su svi klubovi u HT Premijer ligi ravnopravni pa ako se jednako dijele sredstava od sponzora, iako primjerice Zadar, Cibona i Split imaju mnogo više gledatelja pred TV ekranima, onda bi ta ravnopravnost trebala postojati i u svemu ostalome. A to što će Zadar igrati mimo HT Premijer lige, to je stvar KK Zadra. Mi time što igramo ABA ligu nikoga ne vrijeđamo ni omalovažavamo, već samo predstavljamo hrvatsku košarku najbolje što u tom trenutku možemo. I stoga smatram da zaslužujemo jednaka sredstva kao i svi ostali.

Žilavec kaže i kako je ova odluka HKS-a upitna te da će o tome biti još dosta riječi.

“Ne mislimo se samo tako odreći ABA lige, jer smatramo da je ona kvalitetom primjerena Zadru.”

“Ne znam kako netko nekoga može isključiti iz te raspodjele ako igramo HT Premijer ligu i još joj k tome donosimo jako puno, što se najbolje vidjelo po finalu doigravanja ove godine, koje je itekako podiglo zanimanje za košarkom u Hrvatskoj.”

Možemo li danas sa sigurnošću utvrditi u kojim će natjecanjima KK Zadar igrati sljedeće
sezone?

“U ABA ligi i u HT Premijer ligi”

Dakle, Zadar se ne misli odreći ABA lige.

“Kao osnivači i suvlasnici ABA lige imamo određena prava i obveze. Ne mislimo je se samo tako odreći, jer smatramo da je ona kvalitetom primjerena Zadru” – zaključio je direktor KK Zadra.

Foto: Marin Sušić/HKS

Related Articles