#234

Kolo derbija

Od petka u Zagorju, pa do iduće srijede u Prigorju, protegnuti će se izuzetno zanimljivo 5. kolo prvoligaša, koje mirne duše možemo nazvati kolom derbija.

U Bedekovčini  ZZ derbi trećeg i petog, u Sinju vatreni sraz prvog i drugog, K10 i Alkara. Posebna su ona regionalna rivalstva – u Šibeniku je na programu srednjedalmatinski derbi Jollyja i Splita, a u Brodu slavonsko-baranjski derbi Broda i Darde – nakon subote netko s istoka će upisati prve pobjedničke bodove. Zbog okupacije križevačkog Modeca, kolo će tek u srijedu, 13.studenog, zaključiti Križevci i šibenski GKK.

5. kolo A1 – već u petak u 18 sati u Zagorju otvaraju Zabok i Zagreb:

Zabok – Zagreb

petak, 8. studenog, Bedekovčina,  dvorana Srednje škole,  18:00 sati,  TV Sportklub

Čitamo da će Zabok 2015. godine napokon dobiti svoju sportsku dvoranu. No, kako Črnjevićevim momcima baš dobro ide na domaćem parketu u Bedekovčini, ne trebaju previše žuriti s preseljenjem. Jaki roster Zagoraca pokleknuo je na oba dosadašnja gostovanja, ali je zato doma više nego uvjerljiv. Prošle im subote u Rijeci K10 nije ostavio ni trunku šanse – ali Mravi u Bedekovčini – to je neka sasvim druga priča i Črnjevićevom društvu uvijek posebna inspiracija. Da se prisjetimo – i prošle su se sezone u studenom dečki iz Trnskog loše proveli u srcu Zagorja – gledali su u leđa Zabočanima s čak 26 poena zaostatka.

No, puno je od tada vode proteklo rijekom Krapinom i promijenile su se fizionomije obje momčadi – no, stratezi su na obje klupe ostali isti. U jedno smo sigurni – Jusup se jako dobro sjeća svojeg prošlogodišnjeg hoda po zagorskom trnju – i zasigurno s posebnim oprezom sprema momčad za to gostovanje. U prošlom su kolu Mravi imali nešto lakšu domaću zadaću – nikakvih problema nisu imali sa Slavonskim Brodom i nije se previše osjetio izostanak Karla Žganeca, njihovog trade marka iz prva dva kola. U Bedekovčini bi Karlo sigurno bio jaki adut Mrava, ali Jusup će silom neprilika pokušati i drugačije promiješati karte za zagorski derbi. Ako pogodi dobitnu kombinaciju – mogao bi profitirati i za duže razdoblje.

Streaming TV

Foto: Arsen Miletić

Sjeverni je derbi ovotjedni pick i Sportklub televizije – njihove će kamere prenijeti ugođaj iz srednjoškolske dvorane u Bedekovčini vlasnicima sportskog paketa diljem Hrvatske.

Jolly Jadranska banka Šibenik – Split

subota, 9. studenog,  Šibenik , Baldekin, 19:00 sati

25 sati kasnije na Baldekinu kreće srednjodalmatinski derbi: šibenski Jolly ugošćuje Splićane. Ross i društvo polako ali sigurno stabiliziraju poljuljane pozicije sa početka prvenstva. Prošle su subote sigurno protutnjali Baranjom, odnijevši Dardi cijeli plijen. RR je bio fitilj pobjede – a kad Ross igra i šibenski motor radi besprijekorno. Velić će iskoristiti trenutni pobjednički momentum, i na njegovom će valu pokušati dobiti Split. Ne treba posebno isticati koliko bi bankarima značilo da tjedan kasnije, u gradski derbi protiv GKK, uđu sa tri uzastopne pobjede.

Ovaj idealan scenarij ima samo jednu manjkavost – s njim se ne mora, a zasigurno i neće složiti Ante Nazor i društvo s Gripa. Oni su prošle subote dobili do tada neporažene Križevčane i tako ozdravili dio u sinjskih rana. Oporavljeni je Mimica u posljednjoj četvrtini riješio pitanje pobjednika. Dobro izdanje Najeva, Mimice, Subotića i Siriščevića jamči probleme svakom protivniku i Jolly mora puhati i na jogurt. Kad su se već opekli vrućim mlijekom u Križevcima.

Slavonski Brod – Vrijednosnice OS Darda

subota, 9. studenog,  Slavonski Brod, ŠD Vijuš,  19:00 sati

Dva A1 starosjedioca s istoka Hrvatske i dalje bez pobjede čuvaju začelje prvoligaške karavane. Ako zamutimo sliku unutrašnjih tektonskih poremećaja kroz koje više ili manje prolaze oba kluba, kristalno se jasno ocrtava neupitna činjenica:  i Slavonci i Baranjci morali su u četiri prva kola progutati izuzetno neugodan raspored domaćinstava i gostovanja. Nula u stupcu pobjeda i jedne i druge sigurno čini nervoznima i napetost pred međusobni sraz diže na n-tu potenciju.

Brođanima prošle nedjelje u Trnskom Zagreb nije ostavio previše nade – već na polovici prve četvrtine zaostajali su desetak poena. Zato sirene za uzbunu u Vijušu zovu Plantakovu družinu na opću mobilizaciju – domaće su pobjede postale imperativ i bez njih će Brođani teško udahnuti malo svježeg zraka.

Brokeri su se prošle subote protiv probuđenog Jollyja držali nešto dulje – potonuli su u drugom dijelu pred naletom super raspoloženog Rossa. Baranjci su osim prvog kola u Zagorju, sve ostale bodove prosuli ili u drugom dijelu ili u samoj završnici. Da li će u Vijušu izdržati do kraja, teško je i nezahvalno prognozirati – mogući su svi znakovi.

Sigurna je samo jedna oklada, ali sa nultim koeficijentom: u subotu oko 21 sat u A1 će biti samo jedan klub sa praznom kolonom  pobjeda.

Alkar  – Kvarner 2010

subota, 9. studenog, Sinj, Športska dvorana, 19:30 sati.

Drugi veliki derbi 5. kola kreće u subotu u 19:30 u Sinju. Drugi samo redoslijedom, a ne i po važnosti – jer u sinjskom hramu košarke snage će odmjeriti dvije vodeće ekipe prvoligaškog poretka. Trebao je to biti i sraz dvije neporažene ekipe, ali Alkari su pomalo iznenađujuće uvjerljivo poklekli na Baldekinu kod šibenskog GKK.

Iako je Milačić cijeli tjedan pilio naopako i upozoravao svoje alkare – izgleda da se u Sinju pojelo previše arambašića i popilo previše blago razvodnjenih bevandi nakon +36 protiv Splita. No, priliku za popravak nisu trebali dugo čekati – samo tjedan dana poslije, stiže im A1 lider – neporaženi Zulin Kvarner 2010. Sinj sigurno već vrije i svojim će ljubimcima oprostiti sve, pogotovo ako uzmu skalp do sada bezgrešnim Riječanima.

A oni izgledaju savršeno – četiri pobjede u četiri kola, prošle subote nagazili Zabok s 23 poena u plusu, koš količnik +75, Jure Škifić predvodi MVP poredak, u petorki prvenstva je i Ivica Radić. Ima samo jedan mali upitnik – K10 je u četiri kola tri puta bio domaćin u svojoj utvrdi na Kozali. Kako će izgledati u gostujućoj ratnoj zoni vidjet ćemo već u subotu navečer.

I taj susret svakako zaslužuje da ga prate tv kamere – ali nemojmo biti nezasitni – navikli smo na medijske mrvice s prvoligaškog stola – vjerojatno bi nam pozlilo da tu i tamo kušamo i neku delikatesu…

Križevci – GKK Šibenik

srijeda, 13. studenog,  Križevci, dvorana Ljudevit Modec, 18:00 sati

Četiri dana poslije svih, na parket križevačkog Modeca će istrčati ekipe koje su prekinule dva niza – jedan pobjednički i jedan gubitnički – Križevčani su upisali prvi poraz, a šibenski Građani svoju prvu prvoligašku pobjedu.

Sa dvojicom raspoloženih igrača – Rokom Rogićem i Davorom Konjevićem – i poluzaliječenim dijelom ekipe, Žapci su uspijevali samo časno uzmaknuti pred preciznim topništvom Mimice, Najeva i ostatka Splićana. Luka Bujas i njegova mlada ekipa otišli su potom u ‘dragovoljno’ izgnanstvo jer se u Modecu, domu Žabaca, parkirao gospodarski sajam. No, tko zna, možda sve te nevolje dodatno ujedine momčad ispod Kalnika – ionako su već pokazali svima da su spremni na svašta i svakojaka čudesa – poglavito onda kad im mnogi unaprijed organiziraju karmine.

Na krilima svoje premijerne prvoligaške pobjede u goste im stiže Građanski iz Šibenika. City je svoje prve pobjedničke bodove koliko uvjerljivo, toliko i neočekivano, upisao protiv jakog Alkara.  Letonac Porzingis je zbog ozljede propustio prvu pobjedu, Luka Petković se nije dogovorio s klubom i otišao, a na poziciju broj jedan sletio je Teo Petani i ekspresno skuhao pobjedničku kemiju novog, ovosezonskog prvoligaša!

U Modecu ih čeka zahtjevan protivnik – taman po mjeri da provjere kolika je trajnost te novopronađene kemije. A onda – tri dana poslije – Baldekin će ponovo biti najbučnije mjesto u državi. Pod Šubićevcem je na programu gradski klasik, koji je klasikom postao i prije prvog sudačkog podbacivanja – GKK vs Jolly.

HKS lopta

Gledam ovaj tekst i razmišljam – kako je ova prelijepa i uzbudljiva igra postala nevažna sporedna stvar na svijetu. Barem tu, na obalama našeg Apsurdistana. Narančasta se lopta sa oznakom A1 ne kotrlja ni na javnoj dalekovidnici, ni na svehrvatskoj Sportskoj tv čiji su  suvlasnici i Hrvatski košarkaški savez i Hrvatski olimpijski odbor. Nacionalno prvenstvo možete naći stisnuto na posljednjim stranicama sportskog tiska, na 544. stranici teleteksta i eventualno u lokalnoj usmenoj predaji. A, kako je sve to otišlo u tišinu, u pozadinu svačijeg interesa?

Postoji nešto što se zove grijeh nečinjenja, grijeh propusta. I ovom prigodom, javno i u ime mnogih zaljubljenika u Igru pod obručima, ispovijedam taj grijeh. U strahu od pogreške nismo napravili baš ništa i ostavili smo Igru u rukama onih koji za nju također nisu napravili ništa. I tako u posvemašnjoj tišini prolazi slava svijeta. Sic transit gloria mundi…

Svima njima, a i nama, posvećujem riječi Johna Woodena, legendarnog studentskog košarkaškog trenera, deseterostrukog NCAA prvaka s kalifornijskom UCLA-om:

‘Success is never final, failure is never fatal. It’s courage that counts…’
‘Ne postoji konačni uspjeh, a ni fatalni neuspjeh. Samo je hrabrost važna…’