Komentar: Kada ti FIBA i ULEB pokvare reprezentativno veselje

Suci su ovih dana aktualna tema u Sloveniji. Prativši košarkaške vijesti lako ste mogli primijetiti da je u Sloveniji štrajk sudaca. U Ljubljani je otpao dobar međunarodni turnir za djevojčice, pripremne utakmice stoje, a postoji mogućnost otkazivanja početka sezone za mlađe kategorije.

No, za naše čitatelje ta situacija je manje bitna, da zaključimo Slovence koji nam mogu poslužiti samo kao uvod u naš današnji komentar. Počela je eliminacijska faza natjecanja, odnosno osmina finala, te vjerujemo kako ćemo od danas pratiti nešto drukčiji Eurobasket. Ne ovaj anti-propagandni, jer prazne dvorane to svakako jesu.

A druga stvar je vrlo jednostavna. Dobio sam niz poruka, što je sa suđenjem, odakle ovaj iz Portorika, pa Brazila, pa Japana, a igraju Grčka – Francuska. Pa ne znam. Osim to, da su FIBA i ULEB uništile košarku, jer najbolje prvenstvo treba prosto najbolje suce.

Euroligaških ili ULEB-ovih sudaca nema, dok FIBA-ini nemaju tog iskustva i znanja, pa smo često u ovih deset dana mogli gledati bizarne situacije, neujednačen kriterij, loš osjećaj za kontakt igre u prvom redu. No, igrači i treneri su brzo shvatili s kim imaju posla, pa su redom treneri našeg mentaliteta to koristili kao spin u prve dvije utakmice. Međutim sve skupa neuspješno, jer s druge strane treba priznati kako ti isti FIBA-ini suci nisu oštetili niti jednu ekipu i kao tako se može suđenje za prvi dio ocijeniti ne štetnim.

Najvažnije sad počinje, popravnog ispita nema, a NBA igrači neće trpjeti suđenje iz svojih juniorskih dana. Činjenica je da koliko god se trudili drugorazredni suci, oni ne mogu ispratiti taj nivo četrdeset minuta, i zato dok uživate u osmini finala pokušajte zanemariti, da ovo prvenstvo nema najbolji marketing, da nema najbolje suce, i da su FIBA i ULEB svojim ratom najviše naštetili ljubiteljima košarke koji posebno vole pratiti reprezentativne utakmice.

Novac pokreće svijet, pa Eurobasket nije tu nikakva iznimka. Nama je bitna medalja, bez obzira kakvo prvenstvo i kakvo suđenje. Hrvatska s Acom na čelu je tu bila nekada posebno ranjena, ali za sada ne djeluje tako. Dapače, Aco ispituje hoće li Babo u igru ili ne, priznaje svoje greške, smiruje igrače, a ne obrnuto. Aco koji je očito psihički spreman na takav Eurobasket. I treba tako, pohvale za izbornika. Neka im je sa srećom!

Popis sudaca za ovogodišnji EuroBasket