Košarkašice Zadra ogorčene na HKS

Array

Ne stišavaju se reakcije vodstva ženskog košarkaškog kluba Zadar na subotnji susret 16-og kola A-1 domaće lige u kojem su Zadranke poražene na gostovanju kod riječkog Pletera. Buru nezadovoljstva u zadarskom taboru pokrenula je čudna odluka hrvatskog košarkaškog saveza koji je na utakmicu dva rivala s jednakim brojem bodova na tablici, poslao tri domaća suca.

“Nismo nezadovoljni suđenjem niti se ovim putem žalimo na dijeljenje pravde kako u subotu, tako i kroz cijelu sezonu, dižemo glas jer više ne možemo trpjeti maćehinski odnos Saveza prema nama”, poručila je trenerica Zadra Marija Mazija.

“Do sad smo bili vrlo korektni, nismo prigovarali niti se bunili, ali ovo je prešlo svaku mjeru. Čudno je to, posebno protiv Gospića. Znamo što je Gospić, da smo tri dana igrale ne bi ih uspjele pobijediti, ali da dolaze tri suca iz Rijeke i naplate neću ni reći koju svotu novaca. A ova utakmica, koja je bila bitna za obje ekipe, dođu tri domaća suca. Jako smo ljuti zbog toga. Ne zbog suđenja ili kriterija, samo zbog ovih stvari. Mislim da svi klubovi zaslužuju isti tretman a mi nismo dobro rangirani.”

Mazija je otkrila kako je poslala žalbu HKS-u, a to će učiniti i klub.

“Mi ne vrijedimo ništa manje od niti jednog drugog kluba u ligi i želimo da se prema nama tako ponaša. Prije svega financijski, jer smo i mi u teškoj situaciji, ‘krpamo’ kraj s krajem, nije nam svejedno kad nam dođu tri suca ‘sa strane’ i ‘nabiju’ toliki trošak. Imamo razumijevanja kada igraju dvije susjedne ekipe pa moraju biti tri suca ‘sa strane’, to poštujemo i tako treba biti. Ali, u neki drugim stvarima, mislim da i mi zaslužujemo malo više razumijevanja što se tiče HKS-a.”

Trenerica Mazija je još nadodala „Znam da gosp. Tonči Anzulović ne delegira ali da on kao povjerenik natjecanja mora voditi računa o ravnopravnosti. Ako su Pleteru u utakmici kod nas sudila tri sudca iz Šibenika (što je normalno) da bi na kraju susreta trener gošći optužio ih za krađu, zašto sad u Rijeci sude tri Riječka? S obzirom da se javno ne smije komentirat suđenje,samo ću reći da je bilo veze odakle su suci. Ali s obzirom na moje isključenje i tri domaća suca sve je vrlo upitno!! Utakmica je bila rizična i trebala se spriječiti bilo kakva sumnja.

Povjerenik za natjecanje A-1 ženske lige, Tonči Anzulović, u razgovoru za Novi Radio rekao je kako on ne delegira suce već o tome samostalno odlučuje povjerenik za suđenje Ante Kardum. Naglasio je i kako u pravilniku o natjecanju ne postoji odredba da suci susreta ne mogu biti iz grada domaćina, pogotovo ako se time doprinosi uštedi troškova. Upitali smo ga jesu li domaći suci praksa u natjecanjima ženskih liga te da li smatra da se time ostavlja mjesta sumnji u regularnost susreta.

“Sumnja može postojati, ali ako je na utakmici bilo sve u redu, nema potrebe o tome razgovarati. Bilo je korektno suđenje, idemo dalje. Kad bude nekih problema, klub ima pravo reagirati. Povjereniku je u interesu da nema primjedbi, a pogotovo meni koji vodim natjecanje, ja želim da svaka utakmica prođe u redu i da nema nikakvih repova.”

Anzulović je istaknuo kako se u pravilu prihvaćaju prigovori od strane klubova po pitanju domaćih sudaca u nekim važnim susretima, no da Zadar prigovor na djelitelje pravde u Rijeci nije uputio. Da je to učinio, po njegovom mišljenju, povjerenik bi donio drukčiju odluku, baš kao što ju je donio u Kup susretu između Zadra i Gospića u kojem su nakon prigovora gostiju na zadarske suce, oni zamijenjeni s kolegama iz Splita.

“Ako povjerenik za suce smatra da je prigovor opravdan, onda bi, pretpostavljam, delegirao neutralne suce. Ne mogu tvrditi jer nisam osoba koja to određuje, ali pretpostavljam da bi bilo tako.”

Za kraj, Anzulović je podvukao kako razumije teško stanje u kojem se nalazi većina ženskih klubova, te da iz tog aspekta u Savezu pokušavaju svima izaći u susret. Ako se pokoji propust i dogodi to sasvim sigurno nije učinjeno kako bi se neki klub namjerno oštetio.

Do zaključenja ovog teksta nismo uspijeli doći do očitovanja gosp. Ante Karduma koji je povjerenik za suce.

Related Articles