Srijeda, 29 lipnja, 2022
More

  Košarkaške ikone: Super Dino

  Vjerojatno je najbolji Talijan koji je ikad igrao košarku, a ulazi i u uži krug najboljih europskih igrača. Rođen je u siječnju 1950., a prvu profesionalnu utakmicu odigrao je sa 16 godina. Njegovo ime je Dino Meneghin.

  Nevjerojatan je podatak je kako je ova legenda igrala od 1966. do 1994. Dakle, u mirovinu je otišao s 45 godina. Cijelu karijeru je proveo u Italiji. Započeo ju je u Vareseu s kojim je kroz 14 sezona osvojio pet Euroliga, sedam talijanskih prvenstava i četiri kupa.

  Nakon toga je deset godina proveo u Milanu s kojim je stigao do nove dvije Eurolige, pet talijanskih prvenstava i dva kupa.

  Uslijedile su tri godine u Trstu i onda za kraj karijere nova sezona u Milanu. Nevjerojatna klupska karijera 206 cm visokog Meneghina. Ukupno je odigrao 836 utakmica talijanskog prvenstva u kojima je postigao 8560 poena.

  S reprezentacijom Italije osvojio je zlato ’83 te dvije bronce (’71, ’75) na Eurobasketima, a jedina olimpijska medalja mu je ona srebrna iz Moskve ’80.

  Dvaput je osvojio nagradu Mister Europa, jednom europskog košarkaškog Oscara. Na terenu je vodio velike bitke s još jednom jedanaesticom, našim Krešom. Kao i Krešo, bio je ispred svog vremena. Njegov sin Andrea je s reprezentacijom Italije osvojio Eurobasket ’99.

  Nakon igračke karijere, Dino Meneghin radio je u talijanskom košarkaškom savezu te klubu iz Milana. 1991. godine uvršten je među 50 najboljih igrača Eurolige. 2003. je ušao u FIBA Kuću slavnih, tri godine u talijansku verziju iste kuće, a 2008. svrstan je među 50 ljudi koji su najviše doprinijeli Euroligi.

  Bio je drugi Europljanin koji je izabran na draftu NBA lige. Hawksi su to napravili 1970. godine, ali Meneghin se u SAD nikada nije zaputio. Italija mu je ipak bila draža.

  NAJČITANIJE VIJESTI TJEDNA

  zadnje objave