Košarkaški savezi tužili FIBA Europe

Array

Spor između nacionalnih saveza i FIBA Europe ide na Arbitražni sud za sport sa sjedištem u švicarskoj Lausanni.

Naime, 27 članica FIBA Europa odlučile su da podnesu tužbu protiv svoje organizacije i predsjednika Olafura Rafnssona zbog nepoštivanja propisa organizacije na čijem je čelu. U svibnju ove godine, 28 od 51 članice FIBA Europa uputile su pismo Rafnssonu, u kojemu su tražili sazivanje izvanredne skupštine. Međutim, nakon predviđenog roka od 60 dana skupština nije zakazana.

Spor je započeo kada je glavni tajnik FIBA Europe Nar Zanolin smijenjen u svibnju, a FIBA je odbila objasniti zašto.

“Ne znamo koji su razlozi za smjenu glavnog tajnika Zanolina. Pošto do njih nismo mogli doći, tražimo da nam se kaže na izvanrednoj skupštini”, rekla je glavna tajnica Ruskog košarkaškog saveza Natalia Galkina, te je dodala:

“Ukoliko 15 ili više nacionalnih saveza potpiše izjavu o potrebi sazivanja izvanredne skupštine, tada je FIBA Europe po svom Statutu dužna to i učiniti.”

Budući da ni 28 potpisa nije bilo dovoljno, angažiran je odvjetnik i podnesena je tužba.

Predsjednik Litavskog košarkaškog saveza Mindaugas Balciunas rekao je da njegov savez podržava tužbu jer FIBA Europe stavlja vlastite interese ispred interesa članica.

“Mi nismo zadovoljni s nekoliko odluka Izvršnog odbora i predsjednika FIBA Europe. Oni bi trebali prije svega razmišljati o svojim članovima, nacionalnim savezima, a ne o sebi”, rekao je Balciunas. O samoj tužbi je dodao:

“Napravili smo i posljednje formalnosti, mislim da bi sudski proces mogao početi već u listopadu. Radije bismo riješili spor razgovorom, nego na sudu, ali predsjednik ima drugo mišljenje. To je jedinstven slučaj, gdje predsjednik ignorira želje većine članova.”

Zanolinovoj smjeni je navodno prethodio sukob između FIBA Europe i globalnih FIBA tijela, nakon što je predsjednik Fibe Yvan Mainini pozvao da se Eurobasket održava svake četiri godine, a ne svake dvije kao što je to sada. Smjena se dogodila samo nekoliko sati prije sastanka u Münchenu na kojemu je sudjelovalo devet saveza koji su za četverogodišnji Eurobasket ciklus. Izvori smatraju da je do smjene došlo jer Zanolin ne provodi Rafnssonove ideje.

Među savezima koji su pokrenuli postupak najaktivniji su Rusija, Litva, Slovenija, Srbija, Turska i Ukrajina. Nacionalni savezi Francuske, Španjolske, Italije i Grčke trenutno ne podržavaju tužbu. Očekuje se da će postupak na Arbitražnom sudu trajati između 6 i 12 mjeseci.

Related Articles