Kreće “Window 2”

Array

Nije riječ o nikakvom drugom prozoru ili operativnom sustavu nego o FIBA-inom drugom kvalifikacijskom ciklusu za Svjetsko prvenstvo 2019. godine. Krovna košarkaška “kuća” ga je tako nazvala, qualification windows. Moramo naglasiti da su FIBA-ini Windowsi prepuni virusa i buggova te im je u skorije vrijeme potrebno reinstaliranje. Osim mana samoga natjecanja, pod hitno(!) se mora naći zajedničko rješenje između FIBA-e i ULEB-a. Svatko “laje iz svog dvorišta” umjesto da se sjedne za stol s konkretnim prijedlozima suradnje, a ne sa sastancima tipa: “Šta ćemo pop’t?”.

Vrijeme prolazi, a u cijeloj priči pate igrači, treneri, Mi i oni zbog kojih se igra sport, navijači.

Bertomeu i Baumann se mogu “praviti Englezi” koliko hoće, ali moraju biti svjesni da ovako neće moći vječno. Svatko se zaključao u svoju “sobu” i baca s prozora otrovne strelice prema drugoj strani bez da se nazire plan rješenja ove situacije. Košarka, lopta i parket – tri su stvari koje trebaju biti zajednički jezik FIBA-i i ULEB-u. Svima je u interesu da igraju oni najbolji. Pa zamislite da Luka Modrić i Mario Mandžukić ne mogu nastupati za Hrvatsku jer za dva dana imaju utakmicu Lige prvaka?! Što bi na to rekli?!

Two B’s

Dvojica spomenutih B-ova (da se na lijepo izrazim) zajedno s onima koji ih podržavaju ne smiju držati igrače i klubove kao taoce te moraju napokon skupiti malo hrabrosti za izići iz svoje “sigurne zone”. Neće im nitko oduzeti fotelju, ured i stolicu ako se zauzmu za “Košarku”- uvijek i svugdje s najboljim što reprezentacije posjeduju. Ako je san svakog pionira i kadeta Hajduka, Dinama, Rijeke, Osijeka jednog dana nastup u Ligi prvaka, ali i nastup u reprezentativnom dresu, mislite da ne vrijedi isto za kadete Cibone, Cedevite, Splita, Samobora, Trogira, Radnika, Ogulina i drugih? Svima je oduvijek bio san zaigrati u najvećim klubovima Europe(naravno i u NBA ligi), a uz to i u reprezentaciji. Nemojte onima najboljima koji su uspjeli, i koji žele (neka druga tema), uskraćivati nastup u reprezentativnom dresu.


Na kraju ću “poentirati” (kad već najbolji igrači ne mogu) s dva citata našeg idola i vječne inspiracije:

“Košarka posjeduje čistoću koja se lako prenosi u bilo koji jezik”

“Veselim se hrvatskoj reprezentaciji. Da budem iskren, ne toliko treninzima, koliko susretu sa svojim prijateljima, suigračima i što ću ponovo igrati za Hrvatsku. Novi dresovi, hrvatski grb, naša himna, sve mi je djelovalo nestvarno. Ne mogu to objasniti. Igrao sam dosad sve živo, čak i NBA finale, ali ovo je poseban osjećaj.”

Dražen Petrović


Gospodo, opametite se dok nije kasno.

Related Articles