Utorak, 28 lipnja, 2022
More

  Kruno Simon: „Mijenjao bih Euroligu za medalju s reprezentacijom“

  Jedan od najiskusnijih hrvatskih reprezentativaca, Krunoslav Simon, bio je gost u Podcast Inkubatoru.

  Doktor Kruno pričao je o svojoj uspješnoj sezoni s Efesom s kojim je postao prvak Europe, ali se i prisjetio ludih i kultnih dana kada je nosio dres Zagreba s kojim je 2011. postao prvak Hrvatske .

  „Kada sam nakon 11 godina napustio Zagreb i u 27. godini i potpisao za Malagu bio sam na totalnom dnu. Prije svega tu mislim na fizički izgled i fizičku spremu. Od košarkaša koji je za doručak jeo burek i spavao na benč klupi najednom sam trebao postati profesionalac. Repeša, koji je tad bio trener Malage, mi je pomogao da košarku shvatim ozbiljno, kao nešto od čega bi mogao živjeti, jednog dana si kupit auto ili stan.

  Drillao me, vikao na mene, njegov asistent puho mi je za vratom. Deset puta dnevno mi je došlo da odem za Zagreb, ali bilo me sramota da se samo tako vratim u Zagreb, pa ubila bi me moja ekipa. Koliko god mi u početku bilo teško, zahvalan sam što me maltretirao,“ opisao je Simon svoje dane u Malagi koju je nakon jedne sezone zamijenio s ruskim Kubanom.

  „U Krasnodaru je, koliko god to čudno zvučalo, isto bilo ugodno za živjet. Ljudi su bili otvoreni, prva kćer mi se tamo rodila, suigrači su uvijek bili spremni za zezanciju. Koliko ti Rusi mogu popit’ pa to je čudo,“ prisjeća se kroz smijeh Simon svojih ruskih dana.

  “Bio sam na totalnom dnu. prije svega mislim na fizički izgled i spremu, a onda i na odnos prema sportu. repeša mi je pomogao da  košarku shvatim ozbiljno.”

  Nakon Rusije uslijedile su dvije vrlo uspješne godine u Milanu gdje su ga putevi opet spojili s Repešom. S Milanom je osvojio prvenstvo, dva kupa i superkup, a kao najbolju uspomenu iz Milana navodi odličnu hranu za koju je rekao da je najbolja na svijetu.

  S 32 godine na leđima 2017. Simon odlazi u Istanbul i potpisuje za Efes. Pomalo čudno zvuči da je s 32 godine ušao u formu života i doslovno se preporodio.

  „Otkad sam napustio Zagreb pazio sam što jedem, ali dolaskom u Efes to sam podigao na veću razinu, a samim time i forma je rasla. Uz sve to zavolio sam Istanbul. Prelijepo mi je živjeti tamo, okružen sam dobrim ljudima.

  Zagreb će uvijek biti moj prvi dom i želim živjeti u Zagrebu, ali Istanbul je odmah nakon Zagreba. Što se tiče ekipe kada sam tek došao nismo bili nešto posebno, ali rasli smo iz sezone u sezonu i evo, ove godine se konačno sve poklopilo i uzeli smo i Euroligu i prvenstvo.


  FOTO: Anadolu Efes SK

  Karakterno smo jaki što se posebno vidi u obrani. Iz te obrane dobili smo samopouzdanje u napadu. Trener nas razumije pušta nas da igramo nema onih beskonačnih dugih treninga bez igre. Uz sve to imamo odličnog Micića s kojim sam stvarno dobar prijatelj. Dečko igra na čudesnoj razini. On i ja smo preokrenuli avion naopačke nakon osvajanja Eurolige. Dugo smo to čekali zaslužili smo.“

  Simon je u Efesu, osim naslova prvaka Europe ove godine, dva puta osvojio i tursko prvenstvo, a 2018. i turski kup gdje je bio MVP finala.

  Prisjetio se Kruno i dana u Zagrebu za koje je rekao da su nezaboravni: “Nisu to bili Bog zna kakvi ugovori, ali imali smo za izlazak srijedom, petkom i subotom i to nam je bilo najbitnije. Publika me je voljela zbog tih lopti iza leđa. Mislio sam da je to vrhunac košarke dok nisam otišao u Malagu i vidio kakve sve fizičke zvijeri postoje. Mislio sam da je talent najvažniji i ako još malo radiš da je to formula za uspjeh, a to je nagore gledanje na sport koji mlad sportaš može imati.

  Talent je tu, ali rad mora biti ispred svega i samo tako možeš doći do nekih viših razina. Kad vidim kako sam izgledao dok sam igrao za Zagreb pa to je užas, degutantno.“

  Ispričao je zanimljivu anegdotu kada je TJ Ford iz Indiane došao igrati za Zagreb: „Bilo je to za vrijeme NBA lockouta i Ford je došao, a njegova prva utakmica za nas je bila gostovanje u Kragujevcu. Vidio je bus i mislio je da s busom idemo samo do zračne luke, a mi kao na maturalcu. Jedan nosi sendviče, drugi gajbu pive, treći jastuke. Reko majstore 11 sati se vozimo u busu. Kad sam tu rekao mislio sam da će se odmah vratit u Indianu. Dobar je lik samo eto šokiralo ga je to iskustvo s busom.“

  fiba.basketball

  Dotakao se i reprezentacije: „Sad bi mijenjao Euroligu za medalju s reprezentacijom. Ide mi na živce to pljuvanje po nama da nismo davali sto posto za Hrvatsku. Svi suigrači su uvijek davali sve od sebe za Hrvatsku i smeta mi kad netko onda kaže da nam nije stalo. Svi smo tu zato što želimo, ne zato što moramo. Šta mislite da Bogdanoviću treba svo ovo pljuvanje po repki? Ne treba mu, ali je sportaš i želi se natjecati i osvojiti nešto za svoju državu. Pa nama je stalo sto puta više od tog nekog tko gleda ispred televizora i pljuje po nama.“

  Simona ugovor s Efesom veže do ljeta 2022., a kao klub u kojem bi završio karijeru rekao je da bi bilo idealno da to bude Zagreb, ali kako je Zagreb propao u ovom trenutku volio bi da to bude Efes.

  Izvor: Podcast inkubator

  NAJČITANIJE VIJESTI TJEDNA

  zadnje objave