Kukoč:”Trninić je ključna figura moje karijere”

Array

Toni Kukoč, proslavljeni splitski sportaš, istinski košarkaški as, kao i svakog ljeta na odmoru je u Splitu sa svojom obitelji i po običaju nađe vremena za golf, njegov omiljeni hobi. U velikom intervjuu za Jutarnji list, osvrnuo se na brojne teme…

– Ovdje sam zbog golfa, proslava je dva desetljeća splitskog kluba – rekao je Toni – i rado ću, po tko zna koji put, zapitati se, baš se začuditi gdje je pamet, moram kazati tako, naših političarima koji već dugi niz godina nisu u stanju shvatiti, pa onda i donijeti odluku o izgradnji golf terena u Hrvatskoj. Nevjerojatna je ta nesposobnost ljudi koji jednostavno moraju donijeti političku odluku da se podrži golf, u svijetu zlatni rudnik sportskog turizma.

– Ovaj izlet naše reprezentacije u Las Vegas je bio pun pogodak – rekao je Kukoč.

– To će našim igračima itekako koristiti da vide svoje manjkavosti. To su utakmice u kojima se stječe neprocjenjivo iskustvo, jer se sudaraju s jačima, bržima, fizički moćnijima. I kad se tako uvjere kako na tom planu moraju napredovati, to jest pokušati dostići takvu razinu, onda će onaj naš talent, taj vic, kreacija, doći do izražaja.

Podsjetio je kako je njegova generacija prošla takve ispite, poslije osvajanja naslova juniorskog svjetskog prvaka u Bormiju 1987…

– Krešo Ćosić nas je poveo u Ameriku, odigrali smo desetak utakmica s reprezentacijama koledža, što je ipak niži rang od odnosu na ovu ljetnu ligu u Las Vegasu, to nam je bila dragocjena škola za sve one uspjehe koje je reprezentacija Jugoslavije nanizala.

Onda se vratio na svoje početke, na dril koji je na Gripama provodio tadašnji trener “žutih” Slavko Trninić:

– Slavko je ključna figura moje karijere. Trenirali smo po osam, pa i devet sati dnevno, stekao sam prave temelje premda u to vrijeme nisam bio sposoban razumjeti zašto nas Trninić toliko muči. Zašto pojedine vježbe ponavljamo, rekao bih milijun puta. Tek kad sam došao u Ameriku, potpisao za Bullse, shvatio sam koliko sam mu zahvalan.

Neizostavno je pitanje o trenutnoj poziciji hrvatske košarke, to jest reprezentacije, koja se nije plasirala na Svjetsko prvenstvo u Kini:

– Nismo ni mogli kad smo svega nekoliko utakmica igrali s najboljim igračima. Znam da bi nastupi za reprezentaciju morali imati tretman svetinje, ali treba shvatiti naše NBA igrače, kojima je ljetni odmor neophodan. Poslije moje prve godine u NBA-u igrao sam za reprezentaciju na prvenstvu u Torontu i prvih par utakmica igrao sam maksimalno dobro. A onda sam ‘izdušija’, vukao sam se po terenu kao krpa… Radi se o tome da je NBA zahtjevna, naporna, igraš tri, četiri utakmice tjedno, čak stotinjak utakmica u sezoni i to iscrpljuje.

Cijeli članak pročitajte na:https://sportske.jutarnji.hr/kosarka/bball-mix/toni-kukoc-otvorio-dusu-u-velikom-razgovoru-za-jl-pa-gdje-je-pamet-nasim-politicarima-nevjerojatna-je-ta-nesposobnost-ljudi-koji-moraju-donijeti/9123425/

Related Articles