Kvarner kod Jollyja, Zagreb kod Alkara

Array

Tri kola prije prvenstvene stanke, deset hrvatskih prvoligaša u punom je ritmu i dobrano zagrijavaju lijepo popunjene ambijente hrvatskih košarkaških arena. Utakmice u Splitu, Rijeci i Bedekovčini odlučene su u posljednjoj minuti. Građanski je na narančastom Baldekinu sredio moćnog starijeg šibenskog brata, Darda nije uspjela ozbiljnije naštetiti Jusupovim mravima.

Dva dosadašnja protagonista A1 karavane napustit će nas u 7. kolu. Jedan nešto trajnije – Jolly i Velić dogovorno su nakon burnog gradskog derbija krenuli na suprotne strane, a jedan privremeno – Bujas je razgovor ugodni sa sucima dvoboja u Rijeci platio utakmicom suspenzije i nešto stabilnih i nepoderivih kuna. Sedam od deset prvoligaša stisnuto je unutar pobjede/poraza/boda razlike – mnogi od njih sudaraju se u petak i subotu međusobno…

Sedmo kolo prvoligaša – u petak je derbi na Baldekinu – Jolly dočekuje vodećeg. Zanimljivo će biti i u subotu u Sinju gdje alkari i Maligani ugošćuju zagrebačke mrave. Prigorci i Zagorci već tradicionalno nešto jače grizu jedni protiv drugih – biti će tako i u Križevcima. I Brođane je, kao i Križevčane pred dva tjedna, gospodarski sajam potjerao iz Vijuša. Građane dočekuju u ulici Eugena Kumičića. Može li Darda protiv Splita napokon pokvariti svoj ‘savršeni’ negativni skor i maknuti nulu iz kolone pobjeda?

Jolly JBŠ – Kvarner 2010

subota, Šibenik, Baldekin, 17:30 sati,  TV Sportklub

I dok su mu spoticanja u Križevcima i Trnskom bila oproštena, kapitalni crimen, veliki grijeh Ivana Velića – prepuštanje mjesta vladara Baldekina susjedima u narančastom – nije mogao proći lišo.

Velić i Stojanović krenuli su svaki svojim putem, a na užarenu klupu ambicioznih bankara sjeo je vjerni vojnik kluba, Anđelko Matov – čovjek koji je Šibenčane i uveo u elitno nacionalno košarkaško društvo, a odstupio je nešto kasnije zbog obiteljskih razloga. Sa mjesta voditelja mladih Jollyevih selekcija avansirao je stepenicu više, sa poslanjem da u ova tri kola napravi brzopotezni face lift Jollyeve igre. Glavni ga posao ipak čeka u prvenstvenoj stanci. Povratak na klupu bankara Matov će krstiti srazom protiv vodećeg na tablici – riječkog Kvarnera.

Anzulović je i nakon prošlog kola zadržao savršen domaći skor, iako je dugo, ustvari do samog kraja, živio opasno protiv križevačkih ‘žabaca’. U luksuznom ozračju dvorane na Zametu, K10 nije izgledao tako uvjerljivo kao u svojem starom domu na Kozali. Nadovezujući se na poraz u Sinju od tjedan ranije, Jollyju se nameće pomisao o ponekoj pukotini u perfektnom riječkom oklopu – kroz nju će tražiti svoju šansu u petak već u 17:30.

Streaming TV
Foto: Arsen Miletić

I Sportklub je odlučio ovaj zanimljiv dvoboj predstaviti svojem gledateljskom segmentu.

Slavonski Brod – GKK Šibenik

subota, Slavonski Brod, ŠD Brod, 19:00 sati

Brođani su u Splitu u zadnjem napadu promašili i pobjedu (Šljuka za tri) i produžetak (Blažević, skok u napadu) i tako kroz prste propustili svoj drugi ovosezonski pobjednički ulov. A osjećali smo da se nakon prvog trijumfa protiv Baranjaca počinje ukazivati drugo, goropadnije lice momčadi iz Slavonskog Broda.

I taman kad je Plantakova momčad krenula sa programom oporavka i rehabilitacije morali su pakirati kofere iz Vijuša i preseliti u dvoranu inventivnog imena – Brod. U Vijušu je Katarinski sajam, a baš na dan utakmice tamo je Festival slanine i čvaraka. Plantakova se družina samo nada da će više ljudi u subotu navečer biti raspoloženo za sportski život, nego za slavonski kolesterolski party u njihovoj matičnoj dvorani. Jer, protiv nadirućeg šibenskog novaka, trebat će im svaka moguća pomoć s tribina.

GKK Šibenik putuje u Slavoniju pod adrenalinskim dopingom, nakon tri uzastopne pobjede i što im je još važnije – nakon trijumfa u gradskom klasiku protiv bankara. Već dva uzastopna kola oranje daju i MVP A1 kola (Vukičević, pa Šamadan) i izgleda da su im se nakon početnog upoznavanja s prvoligaškim društvom poklopile karte (dolazak Petanija). No, Šarin mora pripaziti na glave svojih igrača – nakon okršaja za koje se živi većim dijelom sezone, često dolazi do pražnjenja svih važnijih energetskih sustava u organizmu….

Utakmicu iz Slavonskog broda moći ćete pratiti na našem portalu kroz tekstualni prijenos uživo.

Vrijednosnice OS Darda – Split

subota, Darda, OŠ Darda, 19:00 sati

Loša karma kao da se ove sezone spustila nad baranjske brokere – nije ih mimoišla niti jedna crna vijest koja ih je mogla snaći. Odlasci, ozljede, težak raspored, gubitak već dobivenih utakmica…

I nakon šest prvenstvenih krugova Baranjci su još uvijek na bodovnoj dijeti, čekajući svoju prvu ovosezonsku pobjedu. U Dardi se nadaju da Dante nije znao o čemu piše kada je u svoj Pakao stavio 9 krugova – točan broj kola ove polusezone. Kako god bilo, Muminović i društvo jedva čekaju prvenstvenu stanku da bi na miru oporavili krvnu sliku baranjskog prvoligaša. Prilika za prekid porazne serije dolazi i ove subote kada im sa juga, iz dalmatinske prijestolnice, stiže Split, koji još uvijek iz nekih sretnijih košarkaških vremena u svojim vitrinama čuva tri pokala najbolje europske momčadi.

A ipak, ove sezone Splićani nose težak križ borbe za goli financijski i prvoligaški život. Dok mu ne odraste i stasa talentirana mladost iz prebogatog dalmatinskog bazena, Ante Nazor dobro gura i preživljava na domaćem parketu. Na strani je to već sasvim druga priča – Splićani ni na jednom gostovanju nisu bili blizu bodovima. Ovi zemljopisno najudaljeniji prvoligaški suparnici mogu ponuditi zanimljivu košarku. Sigurno će tako biti i u subotu od 19 sati.

Alkar– Zagreb

subota, Sinj, Športska dvorana, 19:30 sati

Pola sata kasnije, u Sinju je na programu još jedan šlager. U Cetinskoj krajini gostuje Zagreb – a to je uvijek zanimljiva vijest.

Damir Milačić je preko Bedekovčine doveo svoju momčad do Rima – ali Papu vidio nije. Alkari su na ulasku u posljednju četvrtinu imali +7 i dobitnu kombinaciju na parketu, ali zagorska je tvrđava ostala neosvojena. A, još tjedan prije, na istoj destinaciji u Hrvatskom Zagorju, teško je stradalo i odabrano društvo žutih mrava iz Trnskog.

Jusupu je već tada moralo biti jasno da bez Karla Velikog Žganeca, slika Zagrebove igre na parketu postaje zamućena do neprepoznatljivosti. Dobro – u prošlom su kolu Mravi obavili posao protiv Darde – ali, teško da se komorno, nedjeljno, zagrebačko podne može uspoređivati sa tribinom punom Maligana koji vam pušu za vrat. A sinjski kopljanici su doista pravi kraljevi svojeg parketa. I namjeravaju to ostati i nakon 23. studenog.

Još jedan derbi 7. kola na kojem će se moći vidjeti obilje zanimljivog loptanja pod obručima.

Križevci – Zabok

subota, Križevci, dvorana Ljudevit Modec, 20:30 sati

Ovaj krug nadmetanja prvoligaša će u subotu navečer, oko 22 sata zaključiti uvijek zanimljivi sjeverni, točnije rečeno, prigorsko-zagorski derbi.

Za Žapcima se još uvijek vuku repovi kvarnerskog gostovanja prošle subote. Odigrali su Križevčani dobru utakmicu, držali u neizvjesnosti prvenstvenog lidera sve do posljednjih trenutaka utakmice. I na kraju su ipak pali – K10 je pobjedom i u prisutnosti gradonačelnika svečano otvorio zametski parket. Mladi trener Križevčana, Luka Bujas, morao je nešto važno raspraviti sa sucima utakmice. Pretpostavljamo da se nije radilo o šišanju živice , beskonačnosti svemira ili o bilo kojem obliku referendumskog pitanja, jer je u križevački klub stigla novčana kazna i utakmica suspenzije za stratega Žabaca. Tako će Prigorce protiv Zagoraca voditi Matej Bolčić, Bujasova desna ruka još od početka angažmana zadarskog stručnjaka na klupi Križevčana.

Možda će cijela ova riječka priča djelovati motivirajuće na domaćine, koji, baš kao i Zabočani, uvijek s posebnim nestrpljenjem čekaju ovaj sjeverni sraz.Čiko Črnjević je u dobrom ritmu, ali još uvijek samo na domaćem terenu – izvan Zagorja, Zabočani ne znaju za pobjedu. Da li se tu nešto promijenilo vidjet ćemo u subotu, u posljednjoj utakmici 7. kola.

lopta_mala

Ne znam kako vi, ali meni se čini da u ovoj – na potpuno pogrešnim pitanjima duboko podijeljenoj zemlji – samo još u sportskim arenama možete pronaći tragove socijalnog konsenzusa.

Na tribinama i oni iz blindiranih limuzina i oni iz pučkih kuhinja mogu uživati u stvarnom sportskom, a ne virtualnom, ispolitiziranom i prljavom nadmetanju. Tu, pod našim nosom, u našem susjedstvu, nadmeću se stvarni kvartovski heroji, koji još jedini, kao posljednji Mohikanci, mogu s vremena na vrijeme ujediniti ovu naciju, grad, selo, ulicu.
I kad me pitaju zašto pišem o njima – odgovaram im:

Zato, jer danas, u kompliciranoj i lijepoj zemlji Hrvatskoj, samo oni zaslužuju biti glavni likovi lijepe priče. Ne radi se tu ni o pobjedama, porazima, bodovima ili premijama – samo sam željan malo otrcanog happy enda kojim obično završavaju lijepe priče.

I stvarnih likova koji uspješno spašavaju svijet od njega samog….

Related Articles