Liga za ostanak: Sonik i VROS u borbi za premijerligaški status, Furnir i Šibenka u borbi za doigravanje

Posljednje kolo Lige za ostanak donosi nam neizvjesnu borbu na oba kraja poretka – Furnir i Šibenka u međusobnom ogledu odlučuju o osmoj poziciji, posljednjoj koja vodi u doigravanje i donosi četvrtfinalni susret sa Cibonom. U isto vrijeme u očuvanje premijerligaškog statusa kreću Sonik Puntamika, koja je domaćin Alkaru, te Vrijednosnice Osijek koje gostuju na Mavrincima kod Adria Oil Škrljeva.

Furnir u lovu na senzaciju

Košarkaši Furnira dočekuju Šibenku u fantastičnoj formi. U četiri uzastopne pobjede, od čega su tri ostvarene u gostima, čak tri puta su probili granicu od 90 koševa – redom su padali Osijek (+21), Škrljevo (+32), Sonik (+17) i Alkar (+7).

Eventualna peta pobjeda u nizu bodovno bi ih izjednačila sa Šibenkom, no zbog boljeg međusobnog omjera osmo mjesto išlo bi ekipi Jeronima Šarina.

“Nakon bitke je lako biti general, ali prije dvadeset dana je ovo izgledalo kao nemogući scenarij da će ova utakmica odlučivati tko će u doigravanje. Ali baš prije dvadeset dana sam svojim prijateljima u Šibeniku kazao da će se dogoditi ovaj scenarij i ja sam jedan od rijetkih tko je govorio da će se ovo dogoditi. Ovo naravno nije ovisilo samo o nama, već smo imali i sreće da je Škrljevo pobijedilo u Šibeniku i tako nam otvorilo ovu šansu. Ova utakmica će zasigurno biti mali spektakl” najavio je susret trener Furnira.

“Oni su pokazali veliku ozbiljnost i dovođenjem dva kvalitetna nova igrača nisu ništa prepuštali slučaju. Osigurali su ostanak, a ono što još žele je ući u doigravanje, a tu ima jedan veliki problem, a to je Furnir”, zaključio je Šarin.

Jeronimo Šarin (FOTO: HKS/Marin Sušić)

Njegov kolega na klupi Šibenke, Damir Milačić, u najavi susreta prvo se osvrnuo na zdravstvene probleme koje je osjetio protiv Škrljeva: “U najavi utakmice sa Dubravom, bit ću iskren, najmanje ću se baviti Dubravom.

Prije svega htio bih se zahvaliti ljudima koji su pokazali brigu i porukama podrške za situaciju koja mi se dogodila na utakmici protiv Škrljeva. Jednostavno od te 31. minute kada su igrači shvatili da se sa mnom nešto događa izgubili su fokus sa utakmice i prebacili ga na mene, nažalost totalna dekoncentracija je dovela da ispustimo veliku razliku i Škrljevo je jednostavno uzelo ponuđeno. Stvarno splet čudnih okolnosti je doveo do toga i apsolutno nema ljutnje na nikoga.

U utakmici sa Dubravom samo želim da mi momčad bude zdrava, sretna i da pokušamo biti kompletni na toj utakmici. Vidjet ćemo kako će ići Paićev oporavak. Jednostavno, idemo tamo odigrati maksimalno borbenu utakmicu, a kad smo takvi možemo bilo koga pobijediti.”

Sonik i Brokeri nemaju pravo na kiks

Poraz od Osijeka u prošlom kolu doveo je Sonik Puntamiku u nezavidnu situaciju – više ne ovise sami o svojoj sudbini. Pobjeda u Gradskom vrtu osigurala bi im 11. mjesto, no izostanak Banića (17.7 koševa, 3.9 skokova) pokazao se kao preveliki hendikep za ekipu Roka Jurline.

Za očuvanje premijerligaškog statusa potrebna im je pobjeda protiv Alkara na domaćem terenu i prekid negativnog niza od pet uzastopnih poraza.

Roko Jurlina, trener Sonik Puntamike: “Pred nama je posljednje kolo prvenstva i utakmica na domaćem terenu protiv Alkara. Pobijedili smo ih dva puta, oni nas zadnju utakmicu u Sinju koja je odlučena pred sam kraj. Ključ je zaustaviti Amerikanca McGlynna i njegovu kreaciju i to je put ka pobjedi. Vjerujem u slavlje iako imamo ogromnih problema sa rosterom u kojem ponovno neće biti Banića, a još neki su upitni međutim očekujem, kao i do sada, da stisnemo zube i da dobijemo tu utakmicu.”

Roko Jurlina (FOTO: KK Sonik Puntamika/Andrej Jančijev)

“Što se tiče utakmice Škrljeva i Osijeka, tu bi sve osim pobjede domaćina bilo veliko iznenađenje. Ne želim se baviti nikakvim špekulacijama, poznajem trenera Rajkovića koji je i meni osobno bio trener u mlađim reprezentativnim selekcijama te vjerujem da će napraviti sve zajedno sa svojim igračima da dođu do te pobjede te u pozitivnom tonu uđu u playoff. U dobroj su formi i igraju na domaćem terenu. Pozivam ovim putem sve ljude da dođu u većem broju nego inače i podrže nas sutra u Jazinama na putu do važne pobjede, dečki su to zaslužili.”

Zadrani će jednim dijelom pratiti i događanja na Mavrincima gdje Škrljevo ugošćuje Vrijednosnice Osijek. Brokeri su u prošlom kolu prekinuli niz od šest poraza i preskočili Puntamičane na prvenstvenoj ljestvici te su time došli u situaciju gdje sami odlučuju o svojoj sudbini.

Eventualna pobjeda (ove sezone su već slavili na Mavrincima) Brokerima donosi razigravanje protiv poraženog finalista Prve muške lige, dok bi u slučaju poraza premijerligaški status sačuvali u slučaju Alkarove pobjede nad Sonikom.

Sve tri utakmice počinju u 19 sati uz izravan prijenos na HKS TV.


FOTO: KK Vrijednosnice Osijek

Related Articles