Lito od košarke

„Lito od košarke“ je košarkaško, sportsko, zabavno, tradicijsko i turističko događanje koje je svoje prvo izdanje doživjelo u Tribunju u ljeto 1996. godine.

I ovo ljeto, tijekom gotovo cijele turističke sezone, zahvaljujući potpori Ministarstva turizma i sporta, Općini Tribunj, Turističkoj zajednici Tribunj te Košarkaškom klubu Vučići iz Zagreba i Košarkaškom klubu Gajeta iz Tribunja, u programu Lito od košarke, trebala bi uživati djeca dobnog uzrasta od 6 do 16 godina na jedinom košarkaškom igralištu u Tribunju i na još dvije najfrekventnije lokacije u mjestu koje su lako dostupne svima.

Košarkaški i sportski programi, glazba, ples, dječji programi, ulični teatar, performeri i tradicijska baština su osnovni sadržaji programa koji se sastoji od tri programske aktivnosti.

  1. 3KATribunjska ljetna košarkaška akademija
  2. S3X3B – ŠKVER 3X3 BASKET – Turniri u 3X3 košarci (ulična košarka)
  3. 3BFTribunj Basketball Festival (Tribunjski festival košarke)

3KA – TRIBUNJSKA LJETNA KOŠARKAŠKA AKADEMIJA

Tribunjska ljetna košarkaška akademija je košarkaški, sportski i edukativno-zabavni program koji je povezan sa ljetnim praznicima učenika i predstavlja najbolju kombinaciju, koja donosi obilje dobre akcije za djecu ljubitelje košarke, druženja, igre i zabave.

Tribunjska ljetna košarkaška akademija otvorena je za sve skupine igrača i igračica, od mlađih koje uče igru do starijih koji žele napredovati na slijedeću razinu, te pruža mogućnost svima, početnicima, srednjim i naprednim mladim košarkašima, da nauče kako postati vrijedan i uspješan, te kako doseći svoje ljetne ciljeve. Uz to, pruža svakom sudioniku da se druži sa svojim vršnjacima iz više zemalja, kako bi im ljetni školski odmor protekao u veselom druženju,  igri i zabavi.

Program je osmišljen kao sredstvo širenja zamisli o pravednoj igri, toleranciji i jednakosti među djecom kroz sadržaj poduke, natjecanja i odgojnih radionica, koji bi  u živahnom i opuštenom ljetnom ugođaju, mogli pomoći djeci početnicima, srednjim i naprednim košarkašicama i košarkašima u postizanju željenih ciljeva u košarci, učenju osnova ili usavršavanju već stečenih znanja i vještina, te podizanju samopouzdanja i razvijanju ljubavi prema treniranju i igranju košarke

Nakon niza realiziranih izdanja, Tribunjska ljetna košarkaška akademija (3KA) može se smatrati dobrim primjerom suradnje između javnih tijela, neprofitnih organizacija i najmlađih košarkašica i košarkaša za stvaranje međunarodne mreže i jačanje lokalne mreže sportskih klubova, škola, udruga i lokalnih tijela u cilju promicanja košarke, redovitog tjelesnog vježbanja i zdravog načina življenja.

BESPLATNI PROGRAM KOŠARKE ZA SVE SUDIONIKE

Osnivač i idejni tvorac programa, magistar Šime Kumanović, istiće kako je svrha 3KA, ponuditi jednake mogućnosti svim sudionicima programa u cilju podizanja svijesti djece o korisnosti bavljenja redovitom tjelesnom aktivnosti i povećanja sudjelovanja u košarkaškim aktivnostima. Tako će u program poduke i natjecanja biti uključena sva zainteresirana djeca neovisno o razini znanja i sposobnosti, djeca s posebnim potrebama i teškoćama u razvoju, kao i djeca nižeg socijalno-ekonomskog statusa, te da će cijeli program biti potpuno besplatan za sve sudionike programa.

POTICAJ ZA IZGRADNJU SPORTSKE DVORANE

Ovaj program se od početka održava kako bi potaknuo lokalnu zajednicu o potrebi izgradnje sportske dvorane u kojoj bi svi predškolci, učenici, mladež, odrasli i osobe treće dobi, mogli uživati u redovitom tjelesnom vježbanju i drugim sadržajima za zabavu i razonodu.

DVA TRENINGA DNEVNO

Svaka skupina djece počinje dan s jutarnjim treninzima u trajanju od 60 do 90 minuta.

Nakon završetka prijepodnevnih treninga, djeca se druže na prekrasnim plažama (odbojka na pijesku, nogomet na pijesku, biljar, društvene igre…) uz aktivnosti na moru (aqua park, vožnja kajaka, pedalina, skokovi u more, plivanje i sl.).

Poslijepodne se organiziraju kratki treninzi za razumijevanju igre i utakmice u igri 5 na 5.

TRAJANJE 3KA OD 12. SRPNJA DO 13. KOLOVOZA 2021.

Program Tribunjske ljetne košarkaške akademije će se odvijati u nizu od pet tjedana u razdoblju od 12.07.2021. do 13.08.2021. godine, a u događanju bi aktivno moglo sudjelovati ukupno oko 400 djevojčica i dječaka.

Ljetovanje uz program 3KA je postalo za sudionike programa najpoželjnija vrsta ljetovanja, jer  djeca za vrijeme ljetnog odmora učenika imaju izvrsno cjelodnevno druženje sa svojim vršnjacima, prije, za vrijeme i nakon programskih aktivnosti, a nakon završetka programa ostaju u trajnoj komunikaciji putem društvenih mreža i drugih oblika komunikacije, te s nestrpljenjem očekuju svako slijedeće izdanje.

Neki od polaznika koji su prerasli dob za sudjelovanje na događanju uključuju se u program kao volonteri, te s velikom ljubavi prema ovakvoj vrsti druženja, pomažu pri organizaciji i realizaciji programa.

S3X3B – ŠKVER 3X3 BASKET – Turnir u 3X3 košarci

Na kraju svakog tjedna 3KA realizirati će se po jedan turnir u 3×3 košarci u pet dobnih uzrasta od 6 do 16 godina u kojem će svi polaznici 3KA i druga zainteresirana djeca moći igrati utakmice u igri 3 na 3 na jedan koš.

Prvi turnir će biti realiziran 16.07., drugi 23.07., treći 30.07., četvrti 06.08. te peti turnir 13.08.2021.

Mjesto događanja biti će na središnjoj tribunjskoj rivi, obali uz more u autentičnom dalmatinskom ambijentu, najfrekventnijem dijelu naselja, koji je dostupan  i pristupačan svim ljudima dobre volje.

Uz utakmice ulične košarke, publika bi se mogla prepustiti uživanju i uz popratni program natjecanja za djecu i odrasle, te nastupe plesnih skupina i obilje dobre glazbe DJ-a događanja. Na svakom turniru gostovao bi po jedan aktualni ili bivši vrhunski košarkaš, sportaš ili neka druga poznata medijska zvijezda koji bi imali zadatak održati jednu malu prezentaciju vlastitih sposobnosti, te ispričati neku zanimljivu priču iz karijere. Publika bi mogla postavljati pitanja, fotografirati se s osobom i dobiti njen autogram.

Svaki sudionik turnira, bi na kraju dobio zasluženu medalju za uloženi trud i ostvareni uspjeh,  a najbolji pojedinci bi dobili posebne nagrade partnera Programa.

3BF – TRIBUNJ BASKETBALL FESTIVAL –  Tribunjski festival košarke

Tribunj Basketball Festival košarke predstavlja promociju košarke, sporta, zabave i zdravog načina življenja. Festival bi trebao trajati  sedam dana, od 14. do 21. kolovoza 2021. na najfrekventnijoj lokaciji Tribunja, uz tribunjsku marinu, koja je dostupna  i pristupačan svima.

Program festivala je svojom originalnom formom, već prerastao u veliki regionalni sportski festival, koji predstavi više stotina sudionika tijekom održavanja i privuće više tisuća posjetitelja uz podršku nekoliko društveno odgovornih kompanija.

Budući da su dosadašnja izdanja pobudila veliki interes djece, ali još više njihovih roditelja, posjetitelja i medija, u ovoj turističkoj sezoni planiramo organizirati festival košarke u još boljem izdanju ako nam to dopuste epidemiološke mjere.

Biti  će to festival prepun košarkaških utakmica, turnira za više dobnih skupina, natjecanja u elementima košarkaške igre za djecu, roditelje i sve posjetitelje festivala.

Na festivalu će se odigrati već tradicionalne revijalne, zabavne i natjecateljske košarkaške utakmice u muškoj i ženskoj konkurenciji s aktivnim i bivšim vrunskim košarkašicama i košarkašima u glavnoj ulozi. Biti će tu skupina suvremenog plesa, berak dancea, hip-hopa, zabavljača poput beatboxera, rolera, skeatbordera, biciklista, mažoretkinja, performera i drugih zabavljača, a uz njih za one najmlađe biti će organizirane kreativne radionice na temu sporta i turizma i sve to uz obilje predobre glazbe DJ-a festivala.

Program festivala biti će posebno atraktivan za sve ljude dobre volje: djecu, mladež, odrasle, osobe treće dobi, domaće i strane goste, glazbenike, sportaše, za one koji plješću i za one koji zvižde.

Program sufinanciraju:

  • Ministarstvo turizma i sporta RH
  • Općina Tribunj
  • Turistička zajednica Općine Tribunj

Medijski partner:

  • Crosarka.com

Nositelj programa:

  • Košarkaški klub Vučići

Related Articles