Hrvatskoj uvjerljiv poraz i “drvena” medalja

Array

Hrvatski košarkaši još su jednom uvjerljivo izgubili od Španjolske, ovaj puta u borbi za brončanu medalju. Španjolska je bila bolja rezultatom 92:66, a naši su reprezentativci u ovom susretu pružali nešto bolji otpor nego u prvom kolu EuroBasketa. Ozljede većeg dijela naših grača spriječile su da susret bude još neizvjesniji.

Hrvatska u susret kreće s Rokom Ukićem, Bojanom Bogdanovićem, Krunoslavom Simonom, Darijem Šarićem i Ante Tomićem. Španjolska počinje u sastavu: Jose Calderon, Ricky Rubio, Rudy Fernandez, Victor Claver i Marc Gasol.

Hrvatska je povela 2:0 košem Šarića koji je uspješno odigrao leđno protiv Clavera. Uzvratili su Gasol i Rubio za 4:2 Španjolske. Igramo loše, a Repeša je nakon dvije izgubljene lopte u nizu Simona koje su rezultirale uspješnim kontranapadima španjolaca, u igru uveo Dontaye Drapera. Španjolska vodi 9:2. Nakon dva pogođena bacanja Gasola, rezultat je 11:2. Bogdanović prekida četverominutni post i postiže koš za Hrvatsku, ali Claver na drugoj strani odmah ubacuje tricu za 14:4. Zakucavanjem Bogdanovića smanjili smo na 14:6. Nakon dva promašena slobodna bacanja Gasola, Bogdanović zabija svoju prvu tricu, Ukić dvicu, a Fernandez polaže za 16:11. Španjolska je jednim pogođenim bacanjem od dva Fernandeza povela 17:11. Bogdanović s dva pogođena bacanja i Rudež tricom smanjuju na samo 17:16. Imali smo priliku povesti, ali je Draper promašio tricu, Sergio Lull na drugoj strani pak ju je pogodio. Simon, koji ga čuva zaboravio je na njega. Rudež smanjuje na 20:18, Lull opet ostaje sam na trici koju pogađa za 23:18, a tim se rezultatom i završila prva četvrtina.

Xavi Rey otvara drugu četvrtinu polaganjem uz prekršaj Luke Žorića na njemu. Dodatno bacanje Rey nije pogodio. Sljedeća tri napada nismo realizirali (Šarić izgubljena lopta, Žorić dva promašaja), ali na sreću niti španjolci nisu ništa zabili. Žorić u svom trećem pokušaju konačno postiže koš i to zakucavanjem preko Gasola koji je završio na “posteru”. Konačno koš postiže Španjolska, točnije Gasol koji pogađa oba bacanja za 27:22. “Poludio” je tada Bogdanović koji postiže dvije trice u nizu za vodstvo Hrvatske 28:27. Bilo je to pet minuta do kraja prvog poluvremena. Nakon minute odmora koju je pozvao izbornik Španjolske, odmah primamo tricu Lulla, bila je to njegova treća, a nakon izgubljene lopte Ukića koji se na sebi svojstven način zabio u gužvu ispod koša i onda je pokušao dodati nekome na tricu, ali neuspješno,primamo koš iz kontre za 32:28 Španjolske. Žorić je smanjio pogođenom dvicom, Claver je pogodio dva bacanja, a “vrući” Bogdanović dvicom preko Gasola smanjuje na 34:32. Rubio i Claver su odveli Španjolsku na 38:32, a Bogdanović pogađa još jednom i smanjuje na minus četiri. Izgubljene lopte u posljednjoj minuti koštale su nas boljeg rezultata. Španjolska je zahvaljujući našoj nekoncentraciji i pogođenoj trici Lulla u posljednjoj sekundi otišla na +11.

U trećoj četvrtini spomenut ćemo samo lošu igru igru Tomića koji se boji šutnuti na koš. Dobio je loptu u dva navrata, gdje je bio u šansi pucati, ali neshvatljivo je dodaje na tricu bekovima nakon čega ga Repeša vadi iz igre. Neshvatljivo je i to da Bogdanović, koji je u prvom poluvremenu zabio 19 koševa ne šutne niti jednu loptu na koš u trećoj četvrtini. Španjolska je nakon treće četvrtine zaostajala 63:48.

Prve četiri minute posljednje četvrtine Španjolska serijom 13:5 odlazi na najviših +23, točnije 76:53. Nakon koša Lukše Andrića i Gasol nam postiže tricu. Bogdanović pogađa dvicu, a to je njegov prvi koš u drugom poluvremenu, dok Ukić upisuje još jedan promašaj. Španjolska je u posljednjoj četvrtini otišla i na najviših +29, a na kraju je završilo 92:66.

Najbolji u redovima Hrvatske bio je Bogdanović koji je postigao 22 poena, od toga ih je 19 bilo u prvom poluvremenu. Ukić se zaustavio na 12, a nitko od ostalih nije postigao dvoznamenkasti broj poena. Tomić je zabio samo jedan poen. Kod Španjolske, Lull 21 poen, a od toga je bilo pet trica iz 10 pokušaja. Gasol se zaustavio na 17 uz osam skokova, a Claver je dodao 16 koševa uz šest skokova.

Related Articles