Hrvatska dobila Sloveniju usred Celja, sutra s Češkom za prolaz dalje

Array

Hrvatska košarkaška reprezentacija dobila je jučer nakon 18 godina reprezentaciju Slovenije na nekom velikom natjecanju. Infarktna utakmica završila je rezultatom 65:65 nakon regularnog dijela, a Hrvatsku su do pobjede u dodatnih pet minuta povukli Damjan Rudež i Bojan Bogdanović.

Hrvatska je u susret krenula petorkom: Roko Ukić, Bogdanović, Krunoslav Simon, Damir Markota i Ante Tomić dok je Božidar Maljković poslao sljedećih pet: Goran Dragić, Zoran Dragić, Jaka Blažić, Jure Balažić i Mirza Begić.

Hrvatska je susret otvorila pogotkom Bogdanovića ispod koša preko Blažića. Slovenija se u sljedećim minutama bolje snašla i povela 7:4. Nakon nedosuđenog prekršaja nad Bogdanovićem ispod koša, očitim da očitiji nije mogao biti, na drugoj strani terena, Tomić dobiva nesportsku. Očito je kako nam suđenje baš i neće ići na ruku.

Prva četvrtina je završila vodstvom Slovenije 20:17. Naši igrači i izbornik imali su velikih primjedbi na suđenje. U barem tri navrata nisu svirali faul na našim igračima ispod koša kod polaganja. Najbolji je primjer naš posljednji koš, zakucavanje Luke Žorića koji je dobio jak udarac po ruci. Svjedočimo tome iz prvih redova odmah do terena.

Slovenija je u prvih par minuta druge četvrtine otišla i na prvu dvoznamenkastu prednost, bilo je 29:19. Serijom 8:0 Dontaye Drapera, Bogdanovića, Tomića i Damjana Rudeža, vraćamo se na samo minus dva. Post slovenaca prekida G. Dragić pogođenom tricom. Uzvraćamo novom mini serijom od 4:0 koju kreiraju prvo Bogdanović polaganjem, a zatim Draper krade loptu i u kontri lijepo dodaje Bogdanoviću koji zakucava za samo minus jedan, 32:31!

Nakon našeg povratka na 33:33, opet suci pomažu Slovencima. Nakon promašene trice Rudeža, Šarić hvata loptu ispod koša, ali suci sude aut i vele da je nagazio liniju, a nije. Naša klupa protestira i dobiva tehničku. Koriste to slovenci i odlaze na 37:33, a brzo nakon toga i na 39:33 nakon koša, ali i promašenog dodatnog bacanja Z.Dragića. Tomić smanjuje na 39:35. Slovenija ide u zadnji napad, a nakon promašenog šuta, Uroš Slokar skače u napadu i u posljednjoj sekundi poentira za 41:35. Slovenija je stekla prednost najviše zahvaljujući skoku u napadu. Prvo poluvrijeme uhvatili su devet skokova u napadu. Kod Hrvatske najraspoloženiji Bogdanović s 16 poena, dok je Tomić na šest postignutih koševa. Kod Slovenije G.Dragić 12, Lorbek 10, Z.Dragić 9.

Počelo je drugo poluvrijeme, Slovenija je otišla na plus 13, a nije nam jasno zašto Draper nije u petorci nego Ukić koji ne može čuvati G.Dragića jer prema informacijama koje imamo ima problema sa tetivama. Igra sa Draperom izgledala je jako dobro u drugoj četvrtini, no on je na klupi.

Simon tricom prekida post i vraća nas na -10. Dvije minute do kraja trećeg dijela, došli smo na minus sedam, a nakon što je Begić prvo napravio korake, a onda faul u napadu, suci izmišljaju osobnu pogrešku Ukiću i daju Mirzi dva bacanja koja na sreću promašuje. Posljednje dvije minute bile su naše. U igru ulazi Draper umjesto simona koji odlično čuva G.Dragića, a koševima Ukića i Tomića dolazimo na samo -2 uoči posljednjih 10 minuta.

Hrvatska je tricom Darija Šarića povela na početku posljednje četvrtine s 58:57! Nakon što su slovenci vratili vodstvo, naši se ne predaju i košem Bogdanovića opet smo u vodstvu 61:60, a do kraja su 4 minute i 13 sekundi.

1:57 je ostalo do kraja, nema promjene rezultata. Svi promašuju sve! Regularni dio susreta otišao je u produžetke. Tomić je 20 sekundi do kraja imao dva slobodna bacanja kod -1, pogodio je prvo, promašio drugo, a Boštjan Nachbar na drugoj strani promašuje tricu za pobjedu.

Hrvatska je produžetke otvorila tricom Rudeža, vodimo +3! Na drugoj strani Z.Dragić pogađa jedno od dva slobodna bacanja. Bogdanović pogađa novu tricu, branimo napad Slovenije, a Ukić polaže u kontri za 73:66! Lorbek smanjuje tricom na 73:69, Ukić promašuje, a Nachbar pogađa dvicu i Slovenija je na samo minus dva. Rudež uzvraća novom tricom za +5! Z.Dragić promašuje tricu, a Simon gubi loptu 1:13 do kraja utakmice. Nachbar promašuje otvorenu tricu, a hrvatska ne uspijeva šutnuti na koš jer je vrijeme napada isteklo. Do kraja su 32 sekunde. Napad branimo, ali opet smo neoprezni u napadu, Bogdanović gubi loptu, a G. Dragič smanjuje na -3. Do kraja je ostalo 6,5 sekundi. Repeša je pozvao minutu odmora.

Hrvatska kao da ne može a da nešto ne zakomplicira. Tomić je promašio oba bacanja, a 0,8 do kraja, Lorbek je na liniji bacanja. Pogodio je prvo, drugo namjerno promašio, a naši su uhvatili loptu i slavlje je počelo!

 

Related Articles