Luka Žorić:”Hrvatskoj ne treba ABA liga, tamo služimo tuđim interesima!

Array

Za nekoliko dana Luka Žorić će napuniti 35 godina. Dva posljednja ljeta vrlo je blizu razmišljanja o tome da se ostavi aktivnog igranja košarke, no to kod Žorića ide teško, i shvatit ćete u sljedećem redovima zašto je to tako.

Uglavnom, Luka Žorić trenutačno je najbolji igrač Prve lige, a to je drugi razred hrvatske košarke. I igra za Samobor, koji ima četiri uvodne pobjede i sa Žorićem je vjerojatno prvi kandidat za plasirati se u HT Premijer ligu.

Usput, Žorić je unazad dvije godine odbijao velike novce, od Kine do Turske, jer, takva je bila obiteljska situacija, nije htio iz Zagreba.

I dobro, ali kako je ipak čovjek koji je prije četiri godine igrao na Final Fouru Eurolige u dresu Obradovićevog Fenerbahčea, čovjek koji ima 99 nastupa za reprezentaciju Hrvatske, završio u pitoresknom gradiću između Zagreba i slovenske granice?

Pa to je zapravo vrlo jednostavno. Volim košarku, košarka je moj život. I kad su tijekom ljeta nestale obveze na koje sam navikao, razmišljao sam što i kako dalje. Sasvim slučajno sam u gradu sreo Zdravka Radulovića, koji mi je predložio način na koji bih igrao za Samobor u Prvoj ligi. Opet, znao sam ja sebe, znao sam kad izađem na teren, bilo da je riječ o treningu ili utakmicama, kod mene je jasno da mi motivacija neće nedostajati. Igram cijeli život na isti način i danas je to tako. Meni je igrati za Samobor kao da igram Final Four Eurolige.

A umalo je ovoga ljeta završio i u ligi iznad, u HT Premijer ligi, čak je počeo i trenirati s Goricom?

Da je moja životna situacija drugačija, da moja obitelj živi dolje, ja bih ostao u Zadru na kraju prošle sezone, jer mislim da sam još uvijek sposoban igrati na toj razini. Međutim, tako se stvari nisu posložile. I ukoliko sam ostao u Zagrebu, možda je jedina mogućnost da igram za sredinu poput Samobora. Gorica, objektivno, nije momčad u kojoj bih se borio za naslov, a tamo bih morao trenirati dva puta dnevno

I dok si tako malo hakla, ali kod njega je to, pročitali ste već, ozbiljno i dok hakla, Luka Žorić prati što se okolo događa. Recimo, putešestvije u ABA ligi Zadra i Cibone. Pa kako mu to izgleda. Kao nekome tko je dva puta bio MVP ABA lige?

Nakon svih tih godina koliko se igra ABA lige, ja doista mislim da u ovoj konstelaciji snaga u regiji, Zadar i Cibona ne trebaju igrati ABA ligu! Naša dva kluba su tu, iz raznoraznih razloga, kanta za napucavanje i to nikome ne treba. U toj ligi mi postojimo samo da bismo drugima služili za njihove interese i ciljeve. Na kraju, ta ABA liga nije niti pošteno, fer natjecanje. Naši proračuni i naša ulaganja u momčadi nisu identična drugima, a s druge strani niti naš porezni sustav nije kao u nekim drugim zemljama iz regije. I mislim da u toj ligi svi klubovi nemaju isti tretman, pa je zbog toga za mene ta liga i neregularna. Zadar i Cibona se bore za ostanak, dolaze im u goste klubovi koji ih napucavaju, ne razvijaju se pri tome mladi nego igraju polovni stranci i to sve skupa, po meni, ne vodi nigdje. Trebamo napraviti ozbiljan zaokret.

I vratiti se igrati europska natjecanja?

Onoga trenutka kad smo prestali igrati u Europi, zaustavilo se i naše školovanje i razvijanje igrača i trenera. Mi sada, što, odlazimo u Makedoniju gledati kako netko igra, kakve dresove ima, putujemo u lošije gradove nego su to bili oni europski nekada, a patimo jako u razvoju i igrača i trenera.

Cijeli članak pročitajte na: https://sportske.jutarnji.hr/kosarka/aba-liga/dosta-su-hrvati-odlazili-na-istok-ikoni-hrvatske-kosarke-prekipjelo-ta-liga-je-neregularna-postojimo-samo-da-bismo-sluzili-njihovim-interesima/9557909/

Related Articles