Maljković: Djelovali smo kao Caritas, a ne ozbiljna momčad

Array

Konferenciju za novinare poslije prve domaće utakmice Cedevite u ABA ligi ove sezone otvorio je Australac Radničkog, Mark Worthington. On je bio jako kratak, rekao je da ovo nije bio rezultat kojeg su priželjkivali, da su se njegovi suigrači borili žestoko i srčano i bili su u toj utakmici do zadnjih 5 minuta kad se sve definitivno prelomilo.

Sljedeći se novinarima obratio trener Radničkog, Miroslav Nikolić. Izjavio je kako smatra da je Cedevita najbolja ekipa ABA lige, da će sigurno zauzeti jedno od prva dva mjesta te da je ovo za Radnički bilo očekivano jako teško gostovanje. Porazu svoje momčadi (68:86) pripisao je mnogo promašenih slobodnih bacanja, dosta nediscipline u napadu, pogotovo u zadnjih 5 minuta, kad su u jednom od bezidejnih pokušaja dostizanja Cedevitinog sve većeg vodstva, ispaljene i promašene tri trice. Dodao je i da u napadu nije bilo sigurnosti, ozlijedio im se jedan razigravač, a njegove zamjene nisu mogle iznijeti utakmicu do kraja.

Analizirao je i zadnjih nekoliko minuta u kojima se dogodio raspad njegove momčadi: “Promašivali smo bacanja, stali u obrani, Cedevita je stvarala brze kontranapade koje nismo mogli braniti.

Kao cilj Radničkog naveo je jedno od prvih šest mjesta u ABA ligi, smatra da je liga jača nego lani, sve momčadi su ozbiljne, a lanjske “padobrance”, Maccabi je usporedio s putujućim cirkusom, zbog jačine njihove momčadi čiju je vrijednost procijenio na 40 milijuna eura. Za kraj je odao budžet Radničkog ove sezone – 2 milijuna eura.

Nakon Nikolića i Worthingtona, okupljenima su se obratili članovi Cedevite, Bracey Wright i trener Božidar Maljković. Počeo je Wright, koji se odmah osvrnuo na 25 izgubljenih lopti i rekao da bi to mogao biti problem u ozbiljnim utakmicama. Za njega je pobjeda u prvoj domaćoj utakmici bila imperativ i sredstvo za podizanje samopouzdanja u nastavku ABA lige.

Pressicu je završio Maljković. Odmah je počeo sa slabostima koje su pokazali njegovi igrači u ovoj utakmici. Naveo je preslabu obranu i velik broj izgubljenih lopti: “Djelovali smo kao Caritas, a ne ozbiljna momčad.” Rekao je kako velik dio plana za ovu utakmicu igrači nisu proveli u djelo te da ga rezultat nije zavarao, jer su igrači Radničkog promašili za njih neuobičajen broj slobodnih bacanja već u prvom poluvremenu te su zato njegovi igrači na odmor otišli s većom prednošću. Rekao je i da će s takvom igrom u Splitu zasigurno izgubiti.

Vidljivo je da on već razmišlja o Euroligi, kad izjave da će na svim preostalim treninzima do sljedećeg četvrtka (prvo kolo Eurolige, njegova momčad gostuje u Kaunasu kod Žalgirisa) nastojati implementirati svoje obrambene ideje u igru svojih igrača, jer ih oni još nisu prihvatili, odnosno, ostale su im neke navike iz prošlosti, ne loše, već drugačije od njegovih. Na pitanje o Gelabaleu na poziciji “četvorke”, gdje je većinu vremena i proveo u ovoj utakmici, kao glavni razlog je naveo njegove sposobnosti u obrani kao i to da može skočiti više od 80% drugih igrača te ćemo ga i ubuduće gledati na toj poziciji.

Related Articles