Matea Tadić nakon transfera: “Odabrala sam sredinu po svojoj mjeri”

Matea Tadić odlazi iz Hrvatske, potpisala je ugovor (1+1) sa slovačkim klubom Pieštanske Čajke. U razgovoru s Mateom doznajemo kako se odlučila na odlazak i što ju je navelo na to. Jedna od ponajboljih razigravačica Prve ženske lige je trenutno u fazi priprema za odlazak u Slovačku. Unatoč činjenici da se radi o izrazito mladoj košarkašici, Matea je svjesna nekih “hrvatskih standarda i paradoksa”:

“Ideja o napuštanju Hrvatske došla je zbog samih okolnosti i vrijednosti ženskog sporta, a tako i same košarke. Nažalost, svjesna sam da košarka nije kao prijašnjih godina kada se moglo završiti fakultet, zarađivati pristojan novac i živjeti, tj. biti okružen svojim bližnjima. Naravno da s vremenom prerastemo našu ligu i idemo se okušati preko granica, ali smatram da je to danas prerano. Ja sam najbolji primjer s 19 godina.”

Mateine predstave u domaćem prvenstvu nisu prošle nezapaženo.

“Uz mnoge ponude koje sam dobivala, pronašla sam novu sredinu za koju mislim da će biti najbolja za moj razvoj. Svakako da su osjećaji malo pomiješani zbog ove odluke, od treme, uzbuđenja te daleko velike želje za boljim, kvalitetnijim radom i utakmicama.”

Matea je trenutno kući. Sprema se za odlazak na pripreme. Svjesna je da se u novoj sredini treba nametnuti i da ju očekuje mukotrpan rad.

“Slovačka kao zemlja i općenito Slovaci kao narod vrlo su slični Hrvatima te mislim da mi za prilagodbu neće biti potrebno puno vremena. Klub ima jako dobre uvjete za rad, od dvorane i svih potrebnih sredstava što jedan profesionalni klub može imati. Trenutno je za mene najvažniji individualni rad i igranje tih jačih utakmica na kojima mogu graditi iskustvo. Pripreme su sredinom kolovoza, a cilj je da se dobrim radom pripremimo za sve tri lige (1. slovačka, CEWL, EBWL) i izazove koji nas očekuju.”

Matea je dugi niz godina bila članica mlađih reprezentativnih selekcija.

“Ovo mi je bila zadnja U-20 godina. Prošle godine sam bila na pripremama kod Anđe Jelavić. Stigao je sada novi izbornik, a novi poziv nekako ovisi o meni i mome angažmanu u novoj sezoni. Ukoliko izbornik smatra da sam potrebna, sa zadovoljstvom ću se odazvati!” – zaključila je Matea