Međimurje predvođeno Novakom Marekom još uvijek u vrhu

Array

Košarkaški klub Međimurje, prošlogodišnji prvaka regije Sjever i sudionik kvalifikacija za popunu A1 lige, u ovu sezonu je krenuo bez pojačanja, ali i bez niz igrača iz prošle sezone. Otišli su Mario Novak Medo (Grafičar), Goran Fodor (Križevci), Matija Novak, Vedran Biševac, Nikola Novak (Čakovec), dok su od seniora ostali samo Mario Novak – Marek i Danijel Krajačić. Ostatak ekipe čine juniori.

Već u pripremnim utakmicama prikazali su brzu igra s čvrstom obranom, a u najavi sezone procijenili smo da će se puno momčadi mučiti s njima. Nakon odigranih šest prvenstvenih kola Međimurci su na vrhu, imaju omjer 5-1 kao i Čakovec, Grafičar iz Ludbrega te Mladost iz Đurđevca. Mladu momčad u dosadašnjim utakmicama predvodio je Mario Novak–Marek (1985), play koji je do sada postizao prosječno 21,7 koša po utakmici i trenutno je četvrti strijelac lige.

Marek je počeo igrati sa sedam godina, a u karijeri je igrao i u Osijeku te susjednoj Vindiji. Od trenera izdvaja Branka Hajdinjaka – Paju, Srećka Šopara i Brunu Kovačića. U Osijeku pamti kao velike radnike braću Dogan, a u Varaždinu velikog košarkaškog znalca pokojnog Seada Žunića koji je dignuo košarku u Varaždinu i radio dobar posao s mladim igračima.

S Marekom smo razgovarali o trenutnom stanju na košarkaškom sjeveru i njegovom klubu.

Nakon odlaska igrača dosta se pričalo o raspadu Međimurja. Međutim, još uvijek dobro gurate.

“Da, u odnosu na prošlu godinu totalno smo promijenili roster momčadi. Međimurje se pomladilo i priliku su dobili naši mladi igrači. I ja sam na početku pomalo bio skeptičan, ali svaka nam utakmica diže samopouzdanje i igramo sve bolje,” rekao je Mario, ipak, svjestan da nisu igrali s najjačim klubovima.

“Dobro, treba malo stati na loptu. Imali smo sreće da smo u prvih par kola imali lakše protivnike i da smo sve uspješno riješili. Kiksali smo protiv Bjelovara u utakmici koju smo kontrolirali i vodili 38 min po 10 razlike, na kraju izgubili i to je trenutno jedini poraz. Sada nam slijede jače, prave utakmice u kojima ćemo vidjeti našu vrijednost. Nismo favoriti, ali pokušati ćemo pružiti jak otpor starijim, iskusnijim i igrački kvalitetnijim ekipama.”

Kako sada stvari stoje profitirali su mladi igrači, a s time i sam klub. Zašto je došlo do rasipanja ekipe nakon dobrih prošlogodišnjih rezultata? Zašto se u klubu nisu odlučili na dovođenje pojačanja?

“Klub je poznat po radu u mlađim kategorijama. Dosta dobro je organiziran i prošlih smo godina redoviti sudionici poluzavršnih turnira za mlađe kategorije. Dobro je što su ti igrači dobili priliku da se okušaju u malo drugačijoj košarci nego je to u kadetima ili juniorima. Pretpostavljam da nisu dovođeni novi igrači jer je odluka Uprave kluba da se krene u pomlađivanje. Zašto je došlo do tolikih promjena u momčadi? Ne znam, to je ipak pitanje za upravu.”

O prošloj sezoni je dodao:

“Prošla sezona je bila dobra, bili smo prvaci A2 i igrali A1 kvalifikacije. Nisam u potpunosti zadovoljan jer je izostao rezultat ekipe. Cilj kluba je bio jedno od prvih dva mjesta i napad na prvu ligu, ali smo u nekim utakmicama zakazali. Moglo se više, a moje mišljenje je da se preslabo treniralo, nedovoljno za A1 ligu.”

Promijenio je sredinu i tvoj imenjak i prezimenjak, Mario Novak Medo. Ljudi koji nisu direktno vezani uz klub često misle da ste braća.

“Da, Medo mi nije brat, ali mi je prijatelj. Izuzetno kvalitetan igrač i super osoba. O njemu sve najbolje i doista mi je žao što je otišao. Uskoro igramo protiv njegovog Grafičara i nadam se da će imati milosti za svoj bivši klub. Također, volio bih da se vratiti sljedeće sezone.”

Novak mario Marek

Koliko može napraviti Međimurje?

“Ja sam uvijek optimist, nadam se da ćemo ove godine biti pri vrhu. Uz ovu mladost i pojačanja vjerujem da u budućnosti možemo biti ekipa vrijedna respekta. Svakako za sam vrh sjevera, a ako bi se kockice dobro posložile ni napad na A1 u bližoj bučnosti nije nemoguća misija. Bitno je da kvalitetno i svakodnevno treniramo, i da se stvore i drugi uvjeti koji bi bila potpora ekipi. U tom slučaju ni rezultat neće izostati.”

U ovoj podmlađenom ekipi od tebe se očekuje najviše. Koga bi istaknu u momčadi?

Danijel Krajačić je odličan igrač, prvoligaški, puno znači za ekipu. Tu je još i Damjan Miko koji je u svakoj utakmici dao puno. Od mlađih svakako treba izdvojiti Patrika Jmabrovića, on već igra košarku na na seniorskoj razini. Ne bih želio izdvajati druge mlade igrače, još puno moraju trenirati i žrtvovati se.”

Ove godine je liga puno izjednačenija i zanimljivija. Dosta klubova se pojačalo. Više nema koncentracije kvalitete u samo jednom ili dva kluba. Ima u ligi dosta zanimljivih igrača.

“Smatram da je dobro da su se klubovi pojačali jer je liga zanimljivija i interesantnija. Ove godine nije slučaj kao prijašnjih nekoliko kada se već nakon 5 kola znao pobjednik. Bilo bi dobro da su svi klubovi unutar 10-ak razlike jer od toga bi svi imali koristi. Favorit A2 Sjever su Grafičar, Mladost, Čakovec, a mi ćemo se truditi napraviti pokoje iznenađenje. Od igrača A2 Sjever bi izdvojio Medu i Poljaka iz Ludbrega, Prprovića iz Čakovca, Šipraka iz Virja i Jančijeva iz Mladosti.”

Čakovec je mali grad (manje od 30.000 stanovnika), a ima dva košarkaška kluba koji su prošle sezone bili u vrhu A2 lige Sjever. Je li to dobro za grad, za klubove, za mlade igrače iz regije. Kakvi su odnosi između dva kluba?

“Nažalost, u Čakovcu su dva kluba koja konkuriraju za vrh. Moje mišljenje je da bi trebao biti jedan koji bi probao napasti prvu ligu jer Međimurje zaslužuje prvoligaša. Znam da nas muče financije i kad bi bio jedan klub smatram da bi bilo sve puno lakše ostvarivo. Svjestan sam da su teška vremena za sport i zato su mi nelogične podjele. One nisu dobro ni za mlađe igrače, jer neki idu linijom manjeg i otpora i idu u klub u kojem se slabije i neredovito trenira, a u tom uzrastu oni trebaju puno, puno raditi. Činjenica je da su odnosi između dva kluba pomalo zategnuti, no to nije tako između igraća, mi smo si dobri izvan terena.”

Na kraju je Marek uputio poziv Čakovčanima da podrže njegovu momčad:

“Pozvao bih sve gledatelje, navijače, simpatizere da dođu i podrže nas u domaćim utakmicama jer smatram da ova mlada ekipa zaslužuje podršku! Pozivam ih na sljedeću utakmicu protiv Podravca iz Virja, u subotu u 17.30 sati u dvoranu prve osnovne škole. Obećajemo da ćemo se odužiti borbenom, brzom i atraktivnom igrom.”

Related Articles