Michael Jordan i njegove kontroverzne navike

Postoje dvije strane svake priče. Iako je ESPN-ov dokumentarac “Posljednji ples” pomogao svima nama kojima fali sport i košarka da dođemo do malog olakšanja, neki od glavnih aktera dokumentarca smatraju kako je sam dokumentarac promašio način na koji je prikazao povijesne uspjehe Chicago Bullsa. 

Horace Grant, Bill Cartwright, Ron Harper i Craig Hodges bivši su Jordanovi suigrači i Zajedno su odradili jednu intimnu Q&A sesiju u kojoj su se dodirnuli gotovo svega, od Jordanove ovisnosti o kockanju do načina na koji je prikazan Scottie Pippen.

Jordan kao kockar

Michael Jordan bio je kompetitivan koliko to jedna osoba može biti. Njegova želja da pobjedi pod svaku cijenu, doduše nije bila limitirana samo na košarkaški parket. Nije tajna da Jordan voli kockati, a karte i golf su mu vjerojatno omiljena aktivnost na koju se kladi.

Njegova privrženost kockanju bila je toliko velika da su se iz svega pojavile i teorije kako je njegova odluka da se umirovi(prvi put)  zapravo donesena zbog tajne suspenzije koju je zaradio nakon što su čelnici lige proveli istragu o njegovim kockarskim problemima. Naravno u to vrijeme, bilo je praktički nemoguće sakriti ovisnost o kocki jer nisu postojale kladionice ili casino online.

Horace Grant prisjeća se kako su on i Pippen jednom pokušavali kockati s Jordanom te kako to jednostavno nije bilo moguće jer nitko od njih nije zarađivao iznose kakve je Jordan bio spreman ulagati. Nije se tu radilo o sitnišu koji ćete ubaciti u slots igre već je Jordan par puta gotovo ispraznio njihove novčanike.

Sjena na karijeri

Iako fanovima košarke zapravo ne bi trebalo biti bitno što je Jordan radio van terena, kada je u javnost izašla činjenica o njegovom kockanju, bila je to velika vijest jer Jordan se više ne može gledati kao savršeni uzor mladima. Naravno da su tu vijest i spoznaju iskoristili mnogi novinari u to vrijeme i o tome je bila ispisana stranica za stranicom. Također, Jordan je bio spomenut i u knjizi Richarda Esquinasa: “Michael i ja: naša ovisnost o kockanju… Moj plač upomoć”. Esquinas je tako naveo da mu je šesterostruki osvajač NBA lige dugovao 1.25 milijuna dolara samo za oklade koje su sklopili igrajući golf, a da su se na kraju složili da će Jordan platiti “samo” 300 tisuća. 

Iako nikada nije bio osuđen za neku vrstu ilegalnog kockanja, ovo je ostavilo dosta značajnu mrlju na Jordanov lik i djelo. “Posljednji ples” se dotaknuo te teme, ali naglasci su bili na drugim stvarima, kao primjerice na prikazivanju odnosa Chicago Bullsa i Scottieja Pippena. 

Neki su bivši suigrači ljuti na Jordana zbog dokumentarca

Ranije već spomenuti, Horace Grant, vjerojatno je bio najglasniji kada je trebalo istaknuti nezadovoljstvo nekim stvarima iz dokumentarca. Izjavio je tako je da način na koji je u dokumentarcu prikazan Scottie Pippen “pravo sra***”. Naravno to se odnosi na situaciju kada je Jordan u dokumentarcu prokomentirao odluku Pippena da operira svoju ozljedu na početku sezone 1997./98. umjesto da je to obavio u pauzi između sezona.  Tako je u drugoj epizodi Jordan nazvao Pippena sebičnim i većini je to teško bilo gledati.

Podsjetimo, Pippen je bio izuzetno nezadovoljan jer je imao dugogodišnji ugovor s Bullsima u kojem je zarađivao ispodprosječno malo, a to je bilo na neki način nepošteno s obzirom o kakvoj se igračkoj klasi radilo. Na ovaj način on je isticao svoje nezadovoljstvo cijelom tom situacijom. 

Što reći nakon sve te priče?

Sada kada su prikazane sve epizode dokumentarca “Posljednji ples”, što zapravo reći o Jordanu i na koji način ga pamtiti? U našoj prvoj rečenici rekli smo kako postoje dvije strane svake priče pa je to i sada slučaj. Možemo birati hoćemo li Jordana pamtiti kao najboljeg igrača u povijesti košarke ili kao “nasilnika” u svlačionici i ovisnika o kockanju. Možda je najbolje naći neku sredinu i shvatiti da je i on, iako je bio najbolji, na kraju dana samo čovjek.

Related Articles