Mirko Novosel:”Apsurdno je da najskuplji igrač Zvezde ili Partizana stoji više od cijele Cibone”

Najtrofejniji hrvatski košarkaški trener, Mirko Novosel, u intervjuu za Večernji list progovorio je o smrti svoga velikog prijatelja Bore Stankovića, potresu koji je pogodio Zagreb, ali naravno i o svojoj Ciboni.

Prije 10 dana, preminuo je dugogodišnji glavni tajnik Fibe i član Košarkaške kuće slavnih, Bora Stanković.

„Nažalost, zbog ove pošasti koronavirusa, granice su zatvorene i nisam mogao otići na sprovod velikom prijatelju.“ – kaže Novosel, koji je ispričao kako je njihovo prijateljstvo započelo početkom 70-ih.

_

O aktualnoj pandemiji, ali i potresu u Zagrebu Mirko je rekao sljedeće:

„Već dva tjedna nikamo ne izlazim, u izolaciji sam u svome stanu na Zrinjevcu. Držim se uputa, ipak sam prošao 81. godinu, 16 više od preporučene granice. Meni je onaj zvuk potresa izgledao kao da je eksplodirala atomska bomba. U stanu nam je počela otpadati žbuka, pala je i jedna slika, baš kao i u podrumu, u mojem muzeju. Moja zgrada je sagrađena 1888. godine, a projektirao ju je i do svoje smrti 1924. godine u njoj živio Milan Lenuci, projektant čuvene Lenucijeve potkove.“

Novosela zovu i ocem Cibone, kluba s kojim je 3. travnja 1985. u Ateni, pobjedom nad madridskim Realom, postao klupski prvak Europe. No, Mirko se ne zanosi slavnom prošlošću nekad velikog kluba.

„Cibona mora riješiti svoj financijski status. Ne može biti ravnopravna u toj ABA ligi u odnosu na Zvezdu i Partizan kojima najskuplji igrač stoji više nego cijela Cibonina momčad zajedno. To je apsurdno. Jedina dobra vijest ovih dana vezana uz Cibonu je ona koju mi je javio bivši direktor dvorane Ivica Sarjanović, da je Cibonina dvorana u potresu ostala potpuno netaknuta.“

Baš kao i Cibonin toranj, popularna „Mirkova cigara“, koji je kao i dvorana građen da izdrži potres i do 10 stupnjeva. Dvorana je građena za potrebe Univerzijade, čiji je Novosel bio glavni tajnik, zbog čega je morao privremeno napustiti klupu Cibone.

„Današnji Draženov dom jedini je sportski objekt koji se tada nije gradio novcem Univerzijade. Mi smo od svakog četvornog metra gradnje tornja uzimali postotak za gradnju dvorane. Nije to išlo glatko jer je tada u Zagrebu glavni građevinski inspektor bio je izvjesni Kukolj, čovjek koji je Mimi Jaušovec srušio teniske terene. Nama je pak poništio dozvolu za gradnju Cibonina tornja, a nama je toranj trebao kao izvor novca za gradnju dvorane. No, i to smo nekako riješili.“ – prisjeća se Novosel.

Cijeli intervju Dražena Brajdića s legendarnim Mirkom Novoselom možete pročitati u tiskanom izdanju Večernjeg lista.