Savršen dan Mladena Šarčevića

Array

Deveti dan svibnja ostat će u pamćenju mnogih ljubitelja košarke iz šire riječke regije. Te su se subote dogodila dva povijesna uspjeha za kraljicu igara na ovim prostorima. Prvo je mlađekadetska generacija Košarkaškog kluba FSV-a pobjedom u finalu regionalnog prvenstva protiv Ghia Staffa po drugi put zaredom osigurala nastup na državnoj poluzavršnici u Zadru, potom su košarkaši Škrljeva slavljem u Zagrebu protiv Hermes Analitice vizirali put u A-1 ligu sljedeće sezone. Nema bolje poveznice za opisati obje priče od Mladena Šarčevića.

On je naime, trener upravo te, trofejne generacije mladih igrača FSV-a, ali i kapetan Škrljeva u antologijskoj sezoni. Dok su Škrljevčani slavili u Zagrebu, Šarčević je slavio baš na Mavrincima gdje su njegovi dečki pobijedili Ghia Staff i ušli na zadarski turnir koji počinje ove srijede.

Da mi je netko rekao da će mi se nešto tako lijepo dogoditi u jednom danu ja mu ne bih vjerovao. Na kraju je sve ispalo savršeno, a nije moralo biti tako. No, kažu da da se sve dobro upravo dobrim vraća. Valjda se sav taj rad, uloženi trud u radu s djecom, treniranje na oba fronta mora jednom vratiti. Ja nisam uvijek uspijevao uskladiti FSV i Škrljevo uz još tri selekcije koje vodim u Košarkaškom klubu Primorje, no netko je to odozgo vidio i nagradio me, valjda najljepšim danom moje karijere. Te subote nije bilo sretnijeg sportaša u Rijeci od mene, počevši od najplaćenijeg nogometaša Rijeke pa sve do djeteta koje se sportom bavi od jučer – kazao je Šarčević.

Mladići iz FSV-a na put u Zadar krenut će tek u četvrtak ujutro, razlog tome je što preskaču prvo kolo koje se igra u srijedu. U četiri dana redom će se sastati protiv Zadra, ludbreškog Grafičara, Zagreba i Cibone.

To je jedno lijepo košarkaško društvo u kojem smo se našli, samo zahvaljujući našem radu i nama samima. Zahvalni smo, ili da kažem – privilegirani što smo do tamo stigli potpuno opravdano i zasluženo. Cijela nam se sezona na kraju svela samo na tu jednu utakmicu protiv Ghia Staffa koju smo uspjeli pobijediti unatoč svim problemima s ozljedama, školom, pa na koncu i dvoranom za trening koju gotovo nismo imali.

Nisu momci trenirali niti na Srdočima zbog obnove škole, nisu niti na Brajdi, sve se svodilo na lutanje gradom i svijetom, uspjela su se u tjednu nakupiti po dva treninga od po sat i petnaest minuta u kojima su se možda rodili i neki novi potencijali za A-1 ligašku košarku u budućnosti. Sada kada regija ima dva prvoligaša, mladi mogu samo još više napredovati.

Vjerojatno tu kod nas ima potencijala, no sve ovisi o sprezi igrača i klubova. Jedno je pitanje koje se nameće imaju li igrači sportskog motiva, želje i volje baviti se košarkom na nekoj većoj razini. Drugo je pak što klubovi mogu ponuditi igračima. Nama trenerima u tzv. malim klubovima prvenstveni je cilj odgajati te mlade ljude da postanu što kvalitetniji ljudi, a onda možda i košarkaši, kaže Šarčević.

Morat će odvagnuti trener FSV-a i kapetan Škrljeva između dvije vatre. Trenerski posao posebna je priča u odnosu na partije u dresu Škrljeva u kojem je već šest sezona. Pomogao je i ove sezone, upisao tri nastupa u A-1 kvalifikacijama, dao stoti koš Požegi, zabio nešto i Podravcu. Nepopravljivi entuzijast može pomoći i na najvišoj razini, no vremena za odluku ima dovoljno.

Vidjet ćemo nakon ljeta kada se sjedne i kada se podvuče crta. U meni entuzijazma za igrom još uvijek ima, no posebno me veseli prenošenje znanja djeci, i to još kada mogu pomoći vlastitim iskustvom, zaključuje Šarčević.

Zahvale zaslužnima

Mladen Šarčević i Siniša Kuharić
Mladen Šarčević i Siniša Kuharić

FSV je skup košarkaških entuzijasta koji je samo svojim radom stigao do vrhunskih rezultata u mlađim uzrasnim kategorijama. Radi se sustavno, marljivo i s punom pažnjom prema djeci. Šarčević je posebno naglasio važnost njegovih suradnika koji su s djecom radili u mnogim školama košarke.

Veliko hvala Goranu Lončaru, Marinu Brajnoviću, Siniši Kuhariću, Dariju Didoviću, Franji Šiljegu i Marinu Mijaljeviću. Oni su cijelu vrijeme u procesu odrastanja s tim klincima, hvala i njihovim roditeljima od kojih imamo samo dobre povratne informacije.

Related Articles