#234

Mogu li se “Otpisani” osvetiti Španjolcima?

Danas je zadnji dan ovogodišnjeg Eurobasketa. U 21 sat se igra finalni susret između Francuske i Litve, ali prije tog okršaja, u 17:30 igra se utakmica koja je nama važnija, ona za broncu, u kojoj će se Hrvatska pokušati osvetiti Španjolskoj.

Španjolska je ekipa koju jako dobro znamo. Dok smo se sastali u grupnoj fazi natjecanja, nanijeli su nam jedan od najtežih poraza otkako postoji hrvatska košarka, a naši reprezentativci oborili su nekoliko negativnih rekorda. Taj poraz se činio kao okidač za naš izvanredan nastup u sljedećim utakmicama, koji je rezultirao s osam uzastopnih pobjeda. Niz nam je prekinula Litva, ali očekivanja navijača i cijele nacije bila su ispunjena. Nakon teških 18 godina prekinuli smo prokletstvo četvrtfinala i konačno se borimo za brončanu medalju, isto kao što smo 1995. protiv Grčke.

Naravno, postavlja se pitanje: može li Hrvatska opet ponoviti isti uspjeh protiv moćne Španjolske? Ako objektivno gledamo, moramo se složiti da naši momci nemaju šanse. Španjolska igra najbolju obranu na prvenstvu, a individualna kvaliteta svih igrača gotovo je neusporediva. No, uvijek možemo vjerovati da će danas postojati neki inat kod naših igrača, želja za osvetom i želja za novom povijesnom pobjedom.

“Doslovno sam rekao svojim igračima u polufinalu: dajte mi priliku da opet igramo sa Španjolskom. Sada, kada je Španjolska izgubila od Francuske, čini mi se kao da su to učinili samo da mi ispune želju”, našalio se izbornik Jasmin Repeša uoči susreta i nadodao: “Bila bi nepravda da ne dobijemo još jednu priliku igrati protiv njih. Dugujemo to i navijačima i samima sebi, želimo pokazati da oni nisu nesavladivi. Naš je cilj ostaviti pravu sliku hrvatske košarke prije no što odemo s ovog prvenstva.”

Kako se kaže, utakmica za treće mjesto je ona koju naposlijetku nitko ne želi igrati, ali nitko je ne želi ni izgubiti. Hrvatska je ovo prvenstvo započela porazom protiv iste Španjolske, a moramo vjerovati da ga neće tako i završiti. Sigurno će biti pregršt naših navijača u Stožicama koji će bodriti “Otpisane” do samog kraja i možda biti svjedoci novog povijesnog uspjeha.