MOGUĆ ODLAZAK ILI DRUGA ULOGA?! Tomić među tri igrača Barce čija je sudbina neizvjesna

Koronavirus ozbiljno utječe na španjolski sport. Španjolci danima zbrajaju mrtve, a krizom je ozbiljno zahvaćen sport. Nema prihoda od ulaznica, TV prava, prodaje suvenira i ostalih popratnih aktivnosti u športskim društvima kao što su Real Madrid i Barcelona. Nogomet i košarka vezani su pupčanom vrpcom u klubovima oformljenim na takav način.

Pad prihoda pogađa sve, pogotovo velike sportske rivale koji mogu zaboraviti na proračune velike i do 40 milijuna eura godišnje. Posljednjih dana kruže mnoge glasine o transferima, ali realnost je nešto drugo. Skauti za sada samo odrađuju svoj posao uz punjenje rubrika i takozvanih popisa za kupovinu kako bi liste za kupnju bile spremne u slučaju financijskih mogućnosti.

Istražili smo stoga Barcino okruženje. Najčešće se spominjala Barca u kontekstu odlaska Malcolma Delaneyja. Igrač bi htio ostati, ali financijske mogućnosti su još nepredvidive i o tome će uvelike biti uvjetovan njegov ostanak. Neki najtiražnije španjolske novine pisale su kako će dva najjača španjolska kluba morati razmisliti o rezanju rostera. To bi se odvijalo na način da se roster sreže te da se s minimalnim snagama odradi sezona po principu sedam, osam kvalitetnih profesionalaca uz par dodataka iz omladinskog pogona. Razvijanje domaćih igrača će biti prioritet jer oni predstavljaju financijski najracionalnije rješenje pa bi sezona mogla biti odrađena dosta “jeftino”.

_

Osim Delaneyja, pod znakom pitanja navedeni su Ante Tomić, trenutni kapetan, te Kyle Kuric koji se također spominjao u kontekstu rubrike odlasci. O Tomiću nije bilo previše riječi u javnosti jer se ipak radi o igraču s dugogodišnjim stažom u Kataloniji. Ugovor s Dubrovčaninom još nije razjašnjen i pregovori tek trebaju započeti, ali za sada još nema konkretnijih informacija. Tomić je zadužio Barcu svojim predstavama na terenu i izvan njega, ali financijske mogućnosti koje će biti poznate tek na ljeto će biti one koje će diktirati pregovore. Kako s trenutnim igračima, tako i potencijalnim pojačanjima.

Zanimljivo, prošlog ljeta i Real i Barca sanjali su o igračima poput Larkina i Wilbekina, ali sada su oni nemoguća misija. Rezanje budžeta je 99% sigurno u Kataloniji, a za to je potreban obostrani, na relaciji igrač-uprava, kompromis.