MORH osvojio Grand Slam u veteranskoj košarci

Array

Od 23. do 26. lipnja u Crikvenici održan je još jedan međunarodni košarkaški turnir veterana pod nazivom Old Stars Zagreb. Ovo okupljanje je petnaesto po redu, a već odavno ga zovu i Neslužbenog Prvenstv Hrvatske za veterane.

Sudjelovalo je 33 muške momčadi u tri kategorije (35+, 40+ i 45+) i sedam ženskih, od toga 12 inozemnih iz Slovenije, Bosne i Hercegovine i Srbije. Nakon četiri dana natjecanja, 71 utakmica, u tri dvorane prošlo je više od 500 košarkaša i košarkašica uz mnoštvo starih majstora. Bilo je tu i bivših reprezentativaca i poznatih košarkaša: Veljko Mršić, Mate Skelin, Vladan Alanović, Ivan Perinčić, Damir Voloder , Nenad Videka, Charls Mandić , Davor Marcelić, Marko Šamanić, Vladimir Krstić , Stipe Šarlija, Arijan Komazec, Marin Pestić, Denis Mujagić, Nikola Razić, Bojan Kusmuk, Mladen Gambiroža, Slavko Kotnik.

Nakon 71 odigrane utakmice (prvi su put uvedene tri kategorije – 35+, 40+ i 45+) na najvećem međunarodnom košarkaškom turniru veterana naslov pobjednika u kategoriji 35+ osvojila je momčad MORH-a koja je prekinula dvogodišnju dominacije Emilova First Teama, momčadi Atlantica. Prvak u kategoriji 40+ je bio Split koji je u finalu bio bolji od Galeb Šibenika dok je u kategoriji 45+ momčad Vitalca iz Splita slavila u srazu sa starijom postrojbom MORH-a.


35+

U kategoriji 35+ natjecalo se 8 momčadi. Najbolja je bila momčad MORH-a, koja je nakon dvije godine po treći puta osvojila prvo mjesto u ovoj prestižnoj kategoriji.

U polufinalu, pred oko 800 gledatelja, odigrana je vrlo uzbudljiva poluzavršnica između Atlantica i Pet Bunara 48:46 te MORH-a i Kraljeva. Istaknimo da je momčad Pet Bunara je napustila teren 14 sekundi prije kraja utakmice nakon par spornih sudačkih odluka uz odobravanje cijele dvorane te su suci na čelu s Tončijem Anzulovićem odsvirali kraj.

U finalu prva petorka vojne reprezentacija Ivan Bošnjak, Vjeko Marčinko, Vladimir Krstić, Davor Marcelić i Marko Šamanić agresivnom obranom svih pet igrača, brzom tranzicijom u napad te brzim protokom lopte ni jedna momcad nije se mogla ozbiljnije suprotstaviti. Momčad je odlično igrala pod dirigentskom palicom trenera Jelavića i Simona, a najviše koševa u završnici protiv Atlantica postigao je najbolji šesti igrač momčadi MORH-a Mislav Ivanišević.

MORH – Atlantic 57:43 (17:11,27:26, 41:34)

MORH: Marčinko 10 (2), Bošnjak 9(1), Gregurić, Šimurina, Marcelić 7(1), Ivanišević 13(2), Jajtić, Šamanić 7(1), Krstić 9(1), Perić, Živković 2, Skorić, Ž. Marić Treneri: Jelavić/Simon
Atlantic: D. Voloder 2, Mrsić 7, Tedeschi, Z. Voloder 4, Perinčić 8, Krznarić, Mesić 10(2), Veber 1, Miliša 8, Žurić, Deak 3(1), Šabic Treneri: Užbinec/Zebić

Treće mjesto zauzela je momčad Kraljeva bez utakmice u malom finalu, jer su igrači Pet bunara iz Zadra, nezadovoljni suđenjem već u subotu napustili turnir.

MORH
Pobjednici u kategoriji 35+
Gornji red: Simon. Skorić, Jelavić, Šamanić, Šimurina, Marcelić, Perić
Donji red: Marić, Ivanišević, Krstić, Marčinko, Gregurić, Jajtić, Bošnjak, Živković

Spomenimo da je momčad MORH-a osvajanjem Grand Slam u veteranskoj košarci postigla veliki uspjeh koji do sada nije zabilježen u veteranskoj košarci u regiji. Prvim mjestom na sva četiri najveća i najbolje organizirana natjecanja u regiji u istoj sezoni (Kranjska Gora, Masters Zadar, Old Stars Crikvenica i liga KOALA) ostvarila je najveći uspjeh od svog osnivanja 1999. godine.


40+

Momčad Splita, da izbjegne puno jaču konkurenciju u kategoriji 35+, iskoristila je mogućnost uvođenja kategorije 40+, te nije imala pravu konkurenciju. Predvođena Videkom, Mandićem i Baranovićem bez problema je osvojila prvo mjesto.

Treće mjesto osvojili su Devils Advocates iz Zagreba.

Split – Galeb 53:38 (14:4, 24:16, 39:25)

Split: Bučan 9, Cambi 2, Videka 9, Puljak 8, Krajcar 6, Perić, Mandić 9, Tadić 2, Krohamer, Babić, Baranović 9
Galeb: Baljkas-Zec, Seper 4, Šikić 4, Miljkić 4, Dodig, Ćaleta 2, Pešić 7, Bačić 6, Vlaić 11, Belamarić, Šižgorić


 45+

U ovoj kategoriji nastupilo je ukupno 16 momčadi koji su bili podijeljeni u četiri skupine. U finale su se plasirali Vitalac i MORH, nakon izjednačenog prvog poluvremena Splićani su na kraju slavili s 51:44.

Pobjedom protiv Ploča, Fortunal iz Zagreba je osvojio treće mjesto. Trofej Vladimir Anzulović, koji se dodjeljuje svake godine najboljem igraču u izvođenju trica, osvojio je Marko Cambi iz Splita.

MORH – Vitalac Split 44:51 (6:11,24:222, 32:36)

MORH: Majetić 3, Ostojić 3, Simon 2, Suton, Klanfar 10(2), Filipan 4, Špac 7, Markočić 4(1), Gregurić, Skorić 7, Mandalinić 2, Sivrić Treneri: Simon/Jelavić
Vitalac: Čulić 2, Cambi 9 (3), Kordić 2, Šegrt, Krasić 2, Videka 16, Babić 8(2), Katić 6(2), Korhamer 2, Šimić 4, Trener: Krasić.

Related Articles