#234

Može li Hrvatska iznenaditi Španjolsku?

Danas u 17:45 reprezentaciju Hrvatske očekuje pravi test. Svoju prvu utakmicu na ovogodišnjem Eurobasketu otvorit će protiv europskih prvaka – Španjolske.

Kao što smo već pisali u najavi skupine, Španjolska je jedna od brojnih reprezentacija čije su zvijezde odlučile ne nastupiti na Eurobasketu. Na ovom prvenstvu nisu Pau Gasol, Serge Ibaka, Juan Carlos Navarro, Felipe Reyes, Victor Sada i Nikola Mirotić. No, iako nedostaju neka velika imena, reprezentacija Španjolske i dalje je favorit natjecanja. Tu su i dalje Marc Gasol, Jose CalderonSergio Lull, Rudy Fernandez i Ricky Rubio.

Kao što znamo, hrvatski igrači su se u pripremnim utakmicama dosta mučili s protivnicima, a iznenadni izostanak Marka Tomasa samo će otežati posao našim izabranicima. S druge strane, Španjolska je pobijedila sve pripremne utakmice i sigurno u dvoboj ulaze optimističniji.

No, Španjolska nije nepobjediva. Poznato je da u svoje prve utakmice na natjecanjima ulaze dosta rezervirano. Na Eurobasketu 2009. izgubili su prvu utakmicu protiv Srbije, a u drugom susretu protiv Velike Britanije vratili su se tek u zadnjoj četvrtini. 2011. godine, slično se dogodilo u prvoj utakmici protiv Poljske, kada su presudila slobodna bacanja Navarra u zadnjoj minuti utakmice.

Također, problemi španjolske nastaju i kada je Marc Gasol na klupi, jer njegove zamjene su Xavi Rey, German Gabriel i Pablo Aguilar – svima prvi nastup za seniorsku reprezentaciju. To su trenuci u utakmici kada Hrvatska svoju priliku mora tražiti pod košem preko Tomića i Žorića, a vanjske linije napadati na koš.

Očekuje se puno od Bojana Bogdanovića, koji je sigurno prva opcija u napadu, a faktor iznenađenja mogao bi biti Dario Šarić, koji može pokriti puno pozicija i zbog sposobnosti razigravanja „razvući teren“. Također, ključna će biti obrana naše reprezentacije, jer tu je bilo borbe u pripremnim utakmicama, a još uvijek čekamo da Krunoslav Simon zaigra na razini više.

„Španjolska je igrala iznimno dobro u pripremnim utakmicama, a mi smo imali uspona i padova i dosta smo se mučili, ali siguran sam da ćemo biti spremni za utakmicu u srijedu“, za fibaeurope.com rekao je Jasmin Repeša.

Ukoliko bismo uspjeli iznenaditi Španjolsku, reprezentaciji Hrvatske praktički je osiguran prolazak u drugi krug natjecanja.