Može li Zagreb do još jednog iznenađenja?

Array

Večeras u 20 sati na rasporedu je finale Kupa “Krešimir Ćosić” za natjecateljsku sezonu 2013/14. U prvom polufinalu, na opće iznenađenje, Zagreb je izbacio Cibonu, a Cedevita je nešto kasnije rutinirano prošla Zadar. Bit će to repriza finala iz 2012. godine u Trnskom kada su Vitamini osvojili svoj jedini seniorski trofej.

Mnogi će jučerašnju Zagrebovu pobjedu pripisati upravo treneru Danijelu Jusupu, iskusnom strategu koji je nadmudrio još uvijek “zelenog” Slavena Rimca. Konstantna pick and roll igra te zona čitavu utakmicu dali su rezultata. Zasluge naravno najviše idu i igračima koji su više željeli pobjedu od Vukova, ali za konačno slavlje i neočekivani trofej trebat će mnogo mnogo više. Recept za pobjedu u finalu vjerojatno će biti isti, zatvaranje unutarnje igre i kontrola skoka.

Ova ekipa je fizički jako dobro pripremljena i tu nema diskusije. Fizički dio mi možemo odraditi, no pitanje je koliko možemo odgovoriti mentalno. Malo je mojih igrača koji su se pojavili u takvom folkloru i pitanje je koliko ćemo uspjeti biti mentalno svježi. Ne smijemo zadržati fokus na ovu, nego na sljedeću utakmicu, izjavio je Jusup nakon večerašnje utakmice.

Na drugoj strani stoji Jasmin Repeša i Cedevita, ozljedama prorijeđena momčad, ali poimence daleko kvalitetniji i renomiraniji suparnik. S obzirom na iskustvo igrača sve osim pobjede bilo bi ravno senzaciji. No, kup je uvijek specifično natjecanje gdje uvijek ne pobjeđuju favoriti.

Zagreb je odigrao sjajnu utakmicu. Igraju dobro, kompaktni su i agresivni. Na kraju krajeva, nemaju ništa za izgubiti. Nisu imali ni danas, a neće ni sutra. Zbog načina na koji igraju opasni su protiv bilo koga. Ne očekuje nas lagana utakmica, ali sigurno sve ovisi o nama. Ukoliko barem 25 minuta ne bude na nivou na kakvom je danas bila treća četvrtina, možemo imati puno problema, rekao je popularni Jasko nakon utakmice sa Zadrom.

Zanimljivosti

– Po prvi puta na terenu će biti otac i sin, ali ne kao igrači nego kao treneri, Jasmin Repeša kao glavni trener Cedevite i Dino Repeša kao Jusupov pomoćnik. Osvojili li Zagreb trofej, Jasmin i Dino bit će drugi otac i sin s osvojenim kupom. Prvi su Franjo i Marko Arapović, ali oni su bili pobjednici kao igrači, Franjo 1994., odnosno Marko 19 godina kasnije.

Nikola Garma također kao pomoćni trener Zagreba imat će priliku nakon što je 2008. i 2010. godine osvojio kup kao igrač, isto to učiniti kao dio stručnog stožera.

– Također je zanimljivo da su Repeša stariji i Jusup osvajali kup po dva puta i jednom gubili u finalu, prvi s Cibonom, a potonji sa Zadrom, jučer poraženim polufinalistima.

– Od svih igrača koji će nastupiti u finalu, osvojenim trofejom mogu se pohvaliti tek njih petorica, četiri iz Cedevite (Zubčić, Bilan, Mazalin, Baždarić) te Halilović iz Zagreba.

– Zagrebu je ovo osmo finale u posljednjih devet sezona, a završnicu su propustili tek prošle godine.

Related Articles