Na današnji dan: Dražen za povijest

Prošlo je 36 godina od utakmice s kojom je Dražen Petrović srušio rekord i ušao u povijest. Na otvaranju sezone 1985./86. Cibona kao aktualni europski prvak u Domu sportova dočekala je ljubljansku SMELT Olimpijiu. Zbog komične greške glavnog tajnika Olimpije, Radovana Lorbeka, koji nije na vrijeme registrirao igrače za susret s Cibonom u Zagreb su doputovali juniori Olimpije. S tom greškom Lorbek je omogućio da Mozart  5.10.1985. u maloj dvorani Doma sportova ispiše povijest košarke.

7. lipnja 1993. – Poginuo najveći hrvatski košarkaš svih vremena Dražen Petrović – narod.hrNavodno je Petrović prije susreta rekao treneru Pavličeviću kako želi srušiti rekord po broju postignutih poena u jednom susretu. Rekord je do tog dana držao Radivoje Korać koji je 1962. ubacio 74 koša zagrebačkoj Mladosti u dresu OKK Beograda.

Već na poluvremenu Dražen je imao 67 poena. Četiri minute u drugom poluvremenu bile su mu dosta da sruši rekord i uđe u povijest. Završio je Dražen susret s čudesnih 112 koševa. “Dražen je pogazio riječ, obećao je da će izaći iz igre nakon što obori rekord Radivoja Koraća od 74 postignuta koša, ali znate kakav je on bio ‘psiho’, nastavio je zabijati do kraja i na koncu je došao do 112 koševa” izjavio je Igor Đurović tadašnji igrač Olimpije. Dražen je utakmicu završio uz: šut za tricu 10/20, za dva 30/39, a savršen je bio sa linije slobodnih 22/22.  Konačni rezultat bio je 158:77.

“Uspio sam, sretan sam zbog toga, ali jako sam umoran! Trčao sam stalno u kontru jer to je bio jedini način da se borim sa sekundama. Umor će proći, a 112 poena će ostati. Stigao sam do rekorda i sada me svi pitaju mogu li još više. Na to pitanje ne znam odgovor. Znam jedino da sam kao klinac maštao da prestignem našeg legendarnog “Žućka”- Dražen Petrović nakon što je srušio rekord

 Cibona je te sezone još jednom se popela na vrh Europe, a Dražen je proglašen za najboljeg igrača Starog kontinenta.  Brojni Draženovi rekordi (uključujući i ovaj) vrijede i danas što je dokaz njegove veličine i besmrtnosti. 

Izvor: KK Cibona

Related Articles