Dončić na korak do još jednog rekorda

Array

Luka Dončić i dalje ide “pravim putem”. Slovensko čudo od djeteta će vrlo vjerojatno “pobjeći” u SAD gdje mu prognoziraju da će biti prvi pick NBA drafta, ukoliko mu se naravno odluči pristupiti. U prošloj, ali i na početku ove godine Dončić pokazuje da je stvoren za velike stvari. Na dosadašnje uspjehe će se vjerojatno dodati još neki rekordi, a njegova postignuća na težini dobivaju još više pogotovo kada se uzme u obzir da je riječ o 18-godišnjaku.

Slovenac je na putu da postavi još jedan rekord, ovaj put je riječ o euroligaškom Performance Index Ratingu (PIR). Kroz 22 utakmice ove sezone Dončić je skupio 535 PIR bodova, što je za sada najviše od svih igrača. Međutim, rekord drži Nando De Colo sa 656 bodova iz 27 utakmica prije dvije godine kada je postao MVP Eurolige. Zanimljivo, mladi Slovenac može prestići De Colov rekord ukoliko u sljedećih osam utakmica bude bilježio preko 15,2 poena po susretu. Postoji i druga varijanta u slučaju Realovog plasmana u playoff te bi tada Dončić mogao ostvarivati više od 11,2 poena u osam “regularnih” utakmica i još tri utakmice doigravanja.

Wonderkid je u lovu na još dva rekorda. S prosječnim index ratingom od 24,3 Dončić je treći igrač u povijesti (uz uvjet od minimalno 20 ostvarenih nastupa) tako da će mu trebati još nešto bolje partije kako bi prestigao Anthonyja Parkera (Maccabi-24,9 u sezoni 2004./2005.) i Bobana Marjanovića (Crvena zveda-25,7 u sezoni 2014./2015.). Dončić lovi “Bobija” i u kategoriji per-minute index rating. Slovenac je trenutno na 37,3 dok je vodeći Marjanović na 37,6. Na trećem mjestu se nalazi legendarni Arvydas Sabonis (Žalgiris-37,2 u sezoni 2003./2004.)

Related Articles