Najava Eurolige: Skupina B

Array

Nama će B skupina biti posebno zanimljiva jer će u njoj biti dosta naših igrača i jedan trener. Mario Kasun branit će boje Montepaschi Siene dok će za Unicaju igrati Luka Žorić i Krunoslav Simon, a trener je hrvatski izbornik Jasmin Repeša. Favorit skupine je ponos Izraela, Maccabi Electra iz Tel Aviva, odmah do njih tu su Montepaschi Siena i Unicaja koji su kompletno promijenili svoje rostere za ovu sezonu, dok će Alba, Chalon i Prokom pokušati pomrsiti račune nekome od njih.

Alba Berlin

Momčad Albe iz Berlina bit će težak protivnik svima u skupini. Posebno se to odnosi na domaći teren gdje će i favoriti skupine teško do pobjede. Alba je složila solidnu momčad s njemačkim reprezentativcima Heikom Schaffartzikom i iskusnim Svenom Schultzeom. Zatim je tu balkanski dvojac koji čine Vule Avdalović i Nihad Đedović. Tu su i 4 američka igrača, od kojih bi najzvučnije pojačanje trebao biti krilni centar Deon Thompson. Dashaun Wood je pojačanje na bekovskim pozicijama, a u pripremama se solidnim pojačanjem pokazao i krilni igrač Zach Morley, dok je Nathan Peavy pojačanje na pozicijama krilnog centra i centra. Tih 8 igrača će trener Saša Obradović najviše koristiti, dok će ostali domaći igrači, posebno ovi mlađi više prilike za igru dobivati u domaćem prvenstvu.

Bekovi: Vule Avdalović, Joey Ney, Heiko Schaffartzik, Sebastian Fulle, Nihad Đedović, Dashaun Wood
Krila: Sven Schultze, Steven Monse, Can-Jonathan Kleiner, David Herwig, Zach Morley
Centri: Deon Thompson, Albert Miralles, Nathan Peavy, Yassin Idbihi

Asseco Prokom Gdynia

Trener Kestutis Kemzura u rosteru ima 3 američka košarkaša. Tu je bek Jerel Blassingame i krila Drew Viney te Frank Robinson. Austrijanac kojeg smo dobro upoznali u kvalifikacijama za Eurobasket, Rasid Mahalbašić trebao bi biti prvi centar, a s njim bi najviše minuta trebao dijeliti Australac Julian Khazzouh. Ostatak sastava su domaći poljski igrači od kojih su dvojica reprezentativci, Ponitka i Pamula, a puno obećava i playmaker Snieg. Prema imenima u sastavu, Prokom će biti najslabija momčad u skupini, a više od 3 pobjede u skupini biti će premija.

Bekovi: Piotr Pamula, Tomasz Snieg, Jerel Blassingame, Mateusz Ponitka, Lukasz Koszarek
Krila: Frank Robinson, Drew Viney, Robert Witka, Krzystof Roszyk
Centri: Julian Khazzouh, Rasid Mahalbasic, Adam Hrycaniuk

Elan Chalon Sur Saone

Francuski Elan Chalon je ostavio jezgru momčadi iz prošle sezone koja je osvojila trostruku krunu u Francuskoj, a njoj su pridodali dva američka pojačanja. Centar Shelden Williams i šuter Marcus Denmon dobri su igrači na oba kraja terena, ali treba vidjeti kako će se priviknuti na europski način igre. Ostatak momčadi čine Blake Schilb, koji je treći Amerikanac u rosteru. Ostatak momčadi čine dva mlada Švicarca koja neće vidjeti previše minuta i domaći francuski igrači od kojih će najveće role imati Tchicamboud na poziciji beka i Ilian Evtimov na krilnoj poziciji. Isto kao i Prokom, teško da mogu zaprijetiti favoritima skupine, ali bi trebali biti kvalitetniji od Prokoma.

Bekovi: Steed Tchicamboud, Yakuba Ouattara, Ulysse Adjagba, Nicolas Lang, Marcus Denmon
Krila: Clint Capela, Vincent Gaillard, Jordan Aboudou, Blake Schilb, Ilian Evtimov
Centri: Joffrey Lauvergne, Jbam, Shelden Williams

Maccabi Tel Aviv

Iako su ostali bez pola momčadi od prošle sezone, ponos Izraela  je i dalje favorit broj 1 ove skupine. Maccabi je ostao bez najboljeg igrača prošle sezone Keitha Langforda, Sofoklisa Schortsanitisa, Richarda Hendrixa, Jona Scheyera, Davida Blua, Popsa Mensah Bonsua i Tea Papaloukasa, a Tal Burstein se umirovio. Nova pojačanja u Tel Avivu su Caner-Medley, Ricky Hickman, Malcolm Thomas, Giorgi Shermadini i David Logan koji se prošle sezone nije snašao u sustavu Obradovića u Panathinaikosu, ali bi mu ovaj Maccabija trebao puno bolje odgovarati. Dok ovim pojačanjima dodamo starosjedioce Liora Elyahua, odličnog šutera Devina Smitha, Guya Pninija i Yogeva Ohayona dobivamo jedan veoma snažan napadački sastav kojeg u rukama ima David Blatt.

Bekovi: Tomer Ber Aven, Devin Smith, Ricky Hickman, Moran Roth, David Logan, Yogev Ohayon
Krila: Lior Elyahu, Guy Pnini, Nik Caner-Medley, Itay Segev, Sylven Landesberg
Centri: Shawn James, Giorgi Shermadini, Malcolm Thomas

Montepaschi Siena

Samo na spomen koji su sve igrači napustili momčad Siene njihove navijače zaboli glava, a napustili su ih svi bitni, spomenimo ih redom: Bo McCalebb, Igor Rakočević, David Andersen, Rimantas Kaukenas, Marko Jarić, Shaun Stonerook, Pietro Aradori, Nikolaos Zisis, Marvis Thornton i Ksistof Lavrinović. Siena je tako potpuno promijenila izgled momčadi, a umjesto Simonea Pianigianija na klupu je sjeo Luca Banchi. Nova lica Montepaschia su razigravač Bobby Brown, zatim combo bekovi Aleksandar Rašić i Daniel Hackett. Matt Janning je novi opasni šuter kojem će pomagati Marcelus Kemp. Krilnu poziciju je pojačao Kristjan Kangur dok su na centarskim pozicijama vratili Benjamina Ezea, a tu su i Viktor Sanikidze te naš Mario Kasun došao iz posrnulog Zagreba. Momčad po imenima odmah do Maccabija.

Bekovi: Bobby Brown, Marco Carraretto, Aleksandar Rašić, Matthew Janning, Daniel Hackett, Marcelus Kemp
Krila: Kristjan Kangur, Viktor Sanikidze, David Moss
Centri: Mario Kasun, Benjamin Eze, Tomas Ress, Luca Lechthaler

Unicaja Malaga

Unicaja je momčad s najviše hrvatskog štiha u Euroligi, izuzev Cedevite. Oni su kao i Montepaschi promijenili skoro cijeli sastav u kojem više nema ni našeg Hrvoja Perića, a od prošlogodišnje momčadi ostala su samo dva igrača, naš Luka Žorić i Augusto Cesar Lima. Novi Hrvat u ekipi je i bivši igrač Zagreba, Krunoslav Simon, a igračima s Balkana tu nije kraj. Zoran Dragič došao je iz Krke, a Kosta Perović iz Barcelone. Tu je i dobro nam znani Earl Caloway iz vremena kada je igrao u Ciboni, zatim njegov sunarodnjak Marcus Williams, kao i James Gist kojeg se sjećamo s ABA ligaških terena u dresu Partizana. Fran Vasquez, Sergi Vidal, Txemi Urtasun domaća su snažna pojačanja, a reaktivirali su i iskusnog i prekaljenog Carlosa Jimeneza koji će svojim iskustvom biti od velike pomoći ekipi. Treba spomenuti i talentiranog Tautvydasa Sabonisa, sina legendarnog Arvidasa. Trener Unicaje je izbornik Hrvatske, Jasmin Repeša koji ima zanimljiv sastav s kojim se može upustiti u borbu za sam vrh skupine B.

Bekovi: Dejan Todorović, Luis Conde, Alberto Diaz, Marcus Williams, Sergi Vidal, Txemi Urtasun, Earl Caloway, Zoran Dragič
Krila: Krunoslav Simon, James Gist
Centri: Malick Maodo Nguirane, Kosta Perović, Fran Vasquez, Luka Žorić, Cesar Augusto Lima

Related Articles